,

Ποτέ δεν είναι αργά για γνώση: 96χρονος Ιταλός παίρνει πτυχίο χρησιμοποιώντας γραφομηχανή

Ο Giuseppe Paterno εργαζόταν σε σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά στα 90 του χρόνια αποφάσισε να σπουδάσει και έτσι μπήκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας στο

Ποτέ δεν είναι αργά για γνώση: 96χρονος Ιταλός παίρνει πτυχίο χρησιμοποιώντας γραφομηχανή

Ο Giuseppe Paterno εργαζόταν σε σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά στα 90 του χρόνια αποφάσισε να σπουδάσει και έτσι μπήκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Ο Paterno μεγάλωσε μέσα σε βιβλία, τα οποία και αγάπησε από μικρός, αλλά ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει.

«Είμαι ένας απλός, φυσιολογικός άνθρωπος όπως τόσοι άλλοι», είπε όταν ρωτήθηκε πώς ένιωσε που αποφοίτησε σε αυτή την ηλικία. «Υπό όρους ηλικίας, έχω προσπεράσει τους άλλους, αλλά δεν το έκανα γι’ αυτό. Σκέφτηκα ¨ή τώρα ή ποτέ¨. Και έτσι το 2017, αποφάσισα να εγγραφώ», περιέγραψε στο Reuters μιλώντας από το διαμέρισμά του στην Σικελική πόλη του Παλέρμο, το οποίο σπάνια αφήνει αυτό τον καιρό λόγω της πανδημίας. «Ήξερα ότι ήταν λίγο αργά για να πάρω ένα πτυχίο αλλά είπα στον εαυτό μου ¨ας δούμε αν μπορώ να το κάνω¨».

Advertisment

Φωτογραφία: Guglielmo Mangiapane/Reuters

«Η γνώση είναι σαν μια βαλίτσα που κρατώ μαζί μου, είναι ένας θησαυρός»

Στις 26 Ιουλίου, αποφοίτησε πρώτος στο έτος του και έλαβε συγχαρητήρια από όλους και από τον πρύτανη. Ο Paterno μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στην Σικελία λίγα χρόνια πριν τη Μεγάλη Ύφεση. Έτσι, έλαβε βασική εκπαίδευση ως παιδί. Μπήκε στο ναυτικό και πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν τελικά εργαστεί στον σιδηρόδρομο. Εκείνα τα χρόνια ήταν που παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά.

Μετά τον πόλεμο, οι προτεραιότητες ήταν η εργασία και η οικογένεια, αλλά ο Paterno ήθελε να μάθει και αποφοίτησε από το λύκειο στην ηλικία των 31, πάντα όμως με μια βαθιά επιθυμία να συνεχίσει τις σπουδές του.

Advertisment

Φωτογραφία: Guglielmo Mangiapane/Reuters

«Η γνώση είναι σαν μια βαλίτσα που μεταφέρω μαζί μου, είναι ένας θησαυρός», δηλώνει χαμογελώντας. Ως φοιτητής, έγραφε τις εργασίες του σε μια παλιά γραφομηχανή που του είχε δώσει η μητέρα του όταν σταμάτησε να εργάζεται στον σιδηρόδρομο το 1984. Απέφευγε να χρησιμοποιεί την Google και προτιμούσε τα τυπωμένα βιβλία. Δεν πήγαινε στα πάρτι των συμφοιτητών του, οι οποίοι όμως τον θαυμάζουν. Τα σχέδιά του για το μέλλον είναι να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Θέλει όπως λέει να διαβάσει κείμενα τα οποία δεν προλάβαινε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Πηγή:

brightvibes.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Δημήτρης Παπανικολάου ξάπλωσε στην άσφαλτο και έσωσε παιδί με αυτισμό σε κρίση!
Aurora Castner: Γεννήθηκε στη φυλακή, αρίστευσε στο σχολείο και κέρδισε μια θέση στο Harvard!
Κουρός: «Εγώ είμαι τυχερός, είχα καλούς καθηγητές που με στήριζαν»
Μαραθώνιος: Σταμάτησε πριν το τέλος για να πάρει αγκαλιά τον φίλο του και να τερματίσουν μαζί! (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση