, ,

Καλιφόρνια: Αρχαίες σεκόγιες 2.000 ετών επιβίωσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι σεκόγιες είναι εντυπωσιακά κωνοφόρα δέντρα και αποτελούν το ψηλότερο είδος στη Γη, αφού η σεκόγια μπορεί να φτάσει μέχρι και 115 μέτρα. Πριν

Καλιφόρνια: Αρχαίες σεκόγιες 2.000 ετών επιβίωσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι σεκόγιες είναι εντυπωσιακά κωνοφόρα δέντρα και αποτελούν το ψηλότερο είδος στη Γη, αφού η σεκόγια μπορεί να φτάσει μέχρι και 115 μέτρα. Πριν από λίγες εβδομάδες καθώς το παλαιότερο δημόσιο πάρκο της Καλιφόρνια είχε παραδοθεί στις φλόγες, οι κάτοικοι φοβούνταν για το χειρότερο. Θα χάνονταν και οι μαγευτικές σεκόγιες των 2.000 ετών, που προσέλκυαν επισκέπτες από όλο τον κόσμο στην περιοχή;

Ευτυχώς, η πυρκαγιά έχει προς το παρόν τεθεί υπό έλεγχο και ο κόσμος μπορεί να προσεγγίσει τον τόπο όπου έχουν σημειωθεί οι ζημιές. Έτσι, παρατήρησαν έκθαμβοι ότι τα περισσότερα αρχαία δέντρα της περιοχής επιβίωσαν της φωτιάς. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η «Μητέρα του Δάσους», ένα δέντρο που φτάνει τα 100 μέτρα στην περιοχή.

Advertisment

Advertisment

Οι ειδικοί εμφανίζονται ανακουφισμένοι με αυτή την τροπή, ιδιαίτερα ο οργανισμός Sempervirens Fund, μία ομάδα ανθρώπων που είναι αφοσιωμένοι στην προστασία αυτών των πολύτιμων δέντρων καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Μάλιστα δηλώνουν ότι κάθε αρχαία σεκόγια της περιοχής έχουν σημάδια από άλλες πυρκαγιές πάνω τους, πιθανότατα και χειρότερες από την πρόσφατη.

Αυτό σημαίνει ότι κουβαλούν μια πολύ μακρά ιστορία. Επιστήμονες δηλώνουν πως αυτό το είδος δέντρου είναι ανθεκτικό στη φωτιά και μάλιστα μπορεί να αναρρώσει από πιθανές βλάβες που το προκαλούν οι φλόγες.

Η διαχείριση των δασών περιλαμβάνει και διαχείριση της φωτιάς, η οποία μπορεί να είναι τόσο ευλογία όσο και κατάρα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Δεν είναι όλες οι δασικές πυρκαγιές κακές. Κάποια δέντρα χρειάζονται περιστασιακά τη φωτιά για να ακμάσουν και οι άκρως ελεγχόμενες χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές για να εμποδίσουν πιθανές μελλοντικές ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καταστρέφουν σπίτια, δάση, καίνε ζώα και ανθρώπους.

Αλλά και πάλι όταν ο άνθρωπος δεν επεμβαίνει με τέτοιες τεχνικές, η φύση τείνει να δημιουργεί τη δική τους ισορροπία. Το πρόβλημα είναι όμως πλέον ότι η κλιματική αλλαγή (για την οποία είμαστε υπεύθυνοι) δημιουργεί αύξηση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών.

Αυτό σε συνδυασμό με την απερίσκεπτη και ανεύθυνη ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργούν τρομακτικές και καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια έχει λόγω αυτών των δύο παραγόντων υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω των τεράστιων πυρκαγιών και έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές.

Πηγή:

www.upworthy.com/good-news-from-california-fires

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση