, ,

Η πρώτη μπαταρία 100% φιλική προς το περιβάλλον κατασκευάστηκε από ένα φυτό

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή είναι επικίνδυνες. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Η πρώτη μπαταρία 100% φιλική προς το περιβάλλον κατασκευάστηκε από ένα φυτό

Η νεοσύστατη επιχείρηση Aloe Ecell με έδρα το Ρατζαστάν, που βρίσκεται στην Ινδία ανέπτυξε τις πρώτες παγκοσμίως 100% φιλικές προς το περιβάλλον και μη επικίνδυνες μπαταρίες μεγέθους 1,5V AA και AAA, χρησιμοποιώντας τη θαυματουργή αλόη βέρα. Η τεχνολογία μετατρέπει τη χημική ενέργεια στο εσωτερικό του φυτού της αλόης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η νεοσύστατη επιχείρηση έχει αντικαταστήσει τα τοξικά και επικίνδυνα χημικά των τυποποιημένων μπαταριών με φυτικό ηλεκτρολύτη. Αυτές οι μπαταρίες δεν προκαλούν ρύπανση στο έδαφος, στο νερό ή στον αέρα, αφού δεν χρησιμοποιούνται επικίνδυνα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.

Advertisment

Επιπλέον, δεν είναι επικίνδυνες να εκραγούν, καθώς δεν υπάρχουν ηλεκτρολύτες όπως το υδροξείδιο του καλίου. Το κόστος παραγωγής τους είναι 10% μικρότερο και η νεοσύστατη εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι μπαταρίες της διαρκούν 50% περισσότερο από τις αντίστοιχες κανονικές μπαταρίες ξηρών κυψελών, ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο που προσθέτει στο «πράσινο» προφίλ τους.

Οι μπαταρίες παρέχουν καθαρή, πράσινη ενέργεια και μπορούν να απορριφθούν εύκολα χωρίς να επιβαρύνουν τις χωματερές και να προκαλέσουν ρύπανση ή κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτό όχι μόνο βοηθά το περιβάλλον, αλλά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε αρκετούς αγρότες ένα τακτικό εισόδημα, βοηθώντας και την οικονομία.

Η αλόη βέρα είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως συστατικό σε ενυδατικές κρέμες, καθώς έχει αποδειχθεί ευεργετικό για το δέρμα μας, και χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για διάφορες ασθένειες, αλλά τώρα φαίνεται ότι το καταπραϋντικό αυτό φυτό που μοιάζει με κάκτο μπορεί επίσης να παράγει ηλεκτρισμό και να τροφοδοτεί μπαταρίες.

Advertisment

Η καινοτόμα αυτή τεχνολογία έχει ήδη κερδίσει αρκετά σημαντικά βραβεία και θα είναι μέρος των οκτώ κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο στη Σύνοδο Κορυφής για την Καινοτομία 2021 που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου στη Βαρκελώνη.

Οι απόφοιτοι μηχανικοί Nimisha Varma από το Lucknow και Naveen Suman από το Bundi του Ρατζαστάν, είναι αυτοί που πήραν το εκχύλισμα της αλόης και πρόσθεσαν μερικά ακόμα φυτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ομορφιάς και φάρμακα, για να φτιάξουν έναν ηλεκτρολύτη μπαταρίας.

«Ήρθε η ώρα να γίνουμε πράσινοι. Η αλόη βέρα είναι γνωστό ότι θεραπεύει, αλλά βρήκαμε μια μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη χημική ενέργεια της αλόης και μερικά άλλα φυτικά συστατικά», δήλωσε η Nimisha σε συνέντευξή της στο TOI από την Ισπανία.

Η πρώτη μπαταρία 100% φιλική προς το περιβάλλον κατασκευάστηκε από ένα φυτό

Πώς όμως εμπνεύστηκαν αυτή την πρωτότυπη ιδέα; «Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τη διαχείριση των αποβλήτων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή είναι επικίνδυνες. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά απόβλητα και πρωταρχικές αιτίες ασθενειών. Τότε ήταν που βρήκαμε μια πράσινη ενεργειακή λύση αναπτύσσοντας μπαταρίες αλόης», εξήγησε η Nimisha.

Η πράσινη ιδέα έχει επιλεγεί νωρίτερα από την πρεσβεία των ΗΠΑ για ανάπτυξη και εφαρμογή. Σύμφωνα με τη Nimisha, οι μπαταρίες αλόης δεν κινδυνεύουν να εκραγούν και συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ρολόγια, παιχνίδια και τηλεχειριστήρια. Οι μπαταρίες αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν συσκευές χαμηλής, μεσαίας και υψηλής αγωγιμότητας.

Η τεχνολογία δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά οι κατασκευαστές λένε ότι το μέσο κόστος αυτών των μπαταριών θα είναι περίπου 9-10 ρουπίες (0,11 ευρώ/ 0,13 δολάρια) ανά μονάδα στην Ινδία. Ευχόμαστε σύντομα να γίνει η πρώτη επιλογή παγκοσμίως στη χρήση μπαταρίας για όλους τους καταναλωτές.

Πηγή:

brightvibes.com/2363/en/the-worlds-first-100-eco-friendly-battery-is-made-from-a-plant

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση