, ,

Δεκάδες είδη ζώων σώθηκαν από βέβαιη εξαφάνιση χάρη στις προσπάθειες των οργανισμών προστασίας

Eρευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των προσπαθειών διάσωσης των ζώων που βρίσκονταν κοντά στην εξαφάνιση ήδη από το 1993 και τα στοιχεία δείχνουν ότι από

Δεκάδες είδη ζώων σώθηκαν από βέβαιη εξαφάνιση χάρη στις προσπάθειες των οργανισμών προστασίας

Eρευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των προσπαθειών διάσωσης των ζώων που βρίσκονταν κοντά στην εξαφάνιση ήδη από το 1993 και τα στοιχεία δείχνουν ότι από 28 έως και 48 είδη έχουν σωθεί χάρη σε διάφορα προγράμματα προστασίας.

Ο λυγξ της Ιβηρίας, ο κόνδορας της Καλιφόρνια και ένα είδος αγριόχοιρου είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά ζώα που θα είχαν εξαφανιστεί χωρίς προγράμματα επανεισαγωγής, προστασία σε ειδικά διαμορφωμένους ζωολογικούς κήπους και επίσημες νομικές τροπολογίες από το 1993, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Newcastle και του BirdLife International. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια, και υπάρχουν πολλά είδη που απειλούνται και μάλιστα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Advertisment

«Η γνώση ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε το πρόβλημα είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο»

Εν μέσω παγκόσμιας οικολογικής κρίσης, τουλάχιστον 48 είδη πτηνών και θηλαστικών έχουν σωθεί από την εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στις εστιασμένες προσπάθειες διατήρησης που υποστηρίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα. Το TheRainforestSite αναφέρει κάποια από αυτά τα είδη:

– Μαυροπόδαρο κουνάβι

– Ιβηρικός Λυγξ

Advertisment

– Ρινόκερος της Ιάβας

– Πυγμαίος αγριόχοιρος

– Ροζ περιστέρι

– Κόνδορας της Καλιφόρνιας

– Άλογο του Przewalski

– Βακίτα (είδος φώκιας)

Σύμφωνα με την The Guardian, η οποία αναφέρεται στην πρόσφατη αυτή μελέτη, αυτά τα είδη θα είχαν εξαφανιστεί χωρίς τα προγράμματα επανεισαγωγής και όλα τα μέτρα προστασίας που συγκεκριμένοι άνθρωποι αγωνίστηκαν για να νομοθετηθούν με κρίσιμη ημερομηνία έναρξης το 1993.

«Είναι όμορφο να έχουμε αυτές τις θετικές ιστορίες ώστε να δείχνουμε ότι πράγματι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», τονίζει ο Rike Bolam, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στην πολιτική βιοποικιλότητας από το Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας και κύριος συντάκτης της έρευνας.

Και προσθέτει: «Υπάρχουν τόσα αρνητικά δημοσιογραφικά άρθρα για την απώλεια της βιοποικιλότητας, αλλά η γνώση ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη ζημιά, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν μικρό αριθμό ειδών, είναι ιδιαίτερα ισχυρή».

Εκείνος και η ομάδα του χρησιμοποίησαν προηγούμενες μελέτες για να εκτιμήσουν τον αριθμό των ειδών πουλιών και θηλαστικών που σώθηκαν από βέβαιη εξαφάνιση από το 1993 έως το 2020. Βρήκαν ότι τα προγράμματα προστασίας σταμάτησαν την βέβαιη πορεία αφανισμού 21-32 ειδών πουλιών και 7-16 ειδών θηλαστικών από το 1993 και 9-18 είδη πουλιών και 2-7 είδη θηλαστικών από το 2010.

Πηγή:

Με πληροφορίες από brightvibes.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση