, ,

Η Γιόγκα του γέλιου: Μια πρωτοποριακή μέθοδος γελωτοθεραπείας κι ολιστικής ευεξίας

Το 1995 ένας Ινδός παθολόγος με το όνομα Μαντάν Κατάρια έγραφε ένα ακαδημαϊκό άρθρο πάνω στα οφέλη του γέλιου, βασισμένο στα επιστημονικά ευρήματα της

Το 1995 ένας Ινδός παθολόγος με το όνομα Μαντάν Κατάρια έγραφε ένα ακαδημαϊκό άρθρο πάνω στα οφέλη του γέλιου, βασισμένο στα επιστημονικά ευρήματα της εποχής. Αποτέλεσε έκπληξη γι’αυτόν το πόσο ευεργετικό φαινόταν να είναι το γέλιο για τον ανθρώπινο οργανισμό μα και το πόσο σπάνια ο σύγχρονος τρόπος ζωής επέτρεπε στον άνθρωπο να παραδίδεται στο γέλιο και τις ευεργεσίες του.

1. Το γέλιο είναι αγχολυτικό. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών άγχους, επινεφρίνη και κορτιζόλη.

Advertisment

2. Το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας.

3. Το γέλιο είναι αντιγηραντικό. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, και τρέφει το δέρμα κάνοντάς το να λάμπει.

4. Το γέλιο είναι μία αερόβια άσκηση, ισάξια με οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση.

Advertisment

5. Το γέλιο αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης- το φυσικό αναλγητικό του σώματος, στο αίμα.

6. Το γέλιο βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας την έκκριση των στρεσογόνων ορμονών.

7. Το γέλιο βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, της νευρικότητας και των ψυχοσωματικών διαταραχών.

8. Το γέλιο σαν άσκηση μας κάνει πιο δημιουργικούς και βελτιώνει την αίσθηση του χιούμορ μας.

9. Το γέλιο αλλάζει την αντιμετώπιση μας για τα καθημερινά άγχη, απομυθοποιεί τον αγώνα για εξουσία και διώχνει το θυμό με το να τον απελευθερώνει.

10. Το γέλιο μας βοηθά να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την αυτοέκφρασή μας.

Ο δρ. Κατάρια ανέλαβε δράση ιδρύοντας το πρώτο Κλαμπ Γέλιου στον κόσμο, στη Βομβάη της Ινδίας στις 13 Μαρτίου 1995. Κι ενώ τα ανέκδοτα οδηγούσαν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των συμμετεχόντων να γελά στις ημερήσιες συναντήσεις του Κλαμπ, ήταν αυτά που το οδήγησαν στην παρολίγο διάλυσή του. Όπως θα έχουμε παρατηρήσει και στην καθημερινή μας ζωή, κάποια αστεία μας ταιριάζουν και κάποια όχι, τα βρίσκουμε από ανόητα εώς προσβλητικά, και συχνά νιώθουμε να δημιουργούν μια απόσταση ανάμεσα σε εμάς κι αυτούς που τα θεωρούν επιτυχημένα.

Αυτό ήταν το χάσμα που κλήθηκε να γεφυρώσει ο Δρ. Κατάρια προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Κλαμπ του, χτίζοντας μια τεχνική που ξεπερνά τα διανοητικά εμπόδια κι οδηγεί σε ανιδιοτελές, εγκάρδιο γέλιο, τη Yoga του Γέλιου.

Η Yoga του Γέλιου αποσυνδέει το γέλιο από το νου και το επαναφέρει στο σημείο εκκίνησής του, το σώμα. Είναι μια τεχνική προσανατολισμένη στη σωματική άσκηση, όπου το γέλιο υποκινείται σωματικά, προσποιητά θα έλεγε κανείς στην αρχή, και μέσα από τη μεταδοτικότητα της ομαδικής δυναμικής, ξεσπά αυθόρμητο, ξεκαρδιστικό γέλιο. Συνδυάζει ασκήσεις γέλιου, τεχνικές αναπνοών Πραναγιάμα, ρυθμικό χειροκρότημα, διατάσεις, θετικές δηλώσεις, τραγούδι, χορό, με στόχο την καλύτερη οξυγώνωση του σώματος και του εγκεφάλου, με τα αντίστοιχα φυσιολογικά και βιοχημικά οφέλη που αυτό επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Άσσο στο μανίκι του Δρ. Κατάρια αποτέλεσε το επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι το σώμα μας δε μπορεί να διαχωρίσει το προσποιητό από το αυθόρμητο γέλιο, εκκρίνοντας το ίδιο επαναστατικό κοκτέηλ ευεργετικών ορμονών (ενδορφίνες) και στις δύο περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι περιστασιακά ολιγόλεπτα γέλια κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας είναι σίγουρα ωφέλιμα, ωστόσο για να δούμε ευεργετική αλλαγή στο σώμα και την ψυχολογία μας, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, το γέλιο μας θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια 10′ και να επαναλαμβάνεται με την αντίστοιχη συχνότητα ενός προγράμματος σωματικής άσκησης.

Η ιδέα του δρ. Κατάρια μέσα σε 20 χρόνια εξαπλώθηκε σε 100 χώρες, με 16.000 Κλαμπ παγκοσμίως και φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, όσο οι άνθρωποι από τη μία δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον αγχωτικό σύγχρονο τρόπο ζωής, από την άλλη αναλαμβάνουν την ευθύνη της προσωπικής και κοινωνικής ευεξίας τους.

Η τεχνική ήρθε στην Ελλάδα το 2008, με το πρώτο Κλαμπ Γέλιου να ιδρύεται από τη Βασιλική Σκρέκου, την Ιδρύτρια του Κινήματος των Κλαμπ Γέλιου στην Ελλάδα και πρώτη Πιστοποιημένη Δασκάλα στη Yoga Γέλιου από το Δρ. Κατάρια και το International Laughter Yoga University. Σήμερα δωρεάν και ανοιχτές συναντήσεις Yoga Γέλιου πραγματοποιούνται σε 9 Κλαμπ Γέλιου ανά την Ελλάδα από τους απόφοιτους των εκπαιδευτικών σεμιναρίων πάνω στη μέθοδο, καθώς και βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια εκπαίδευσης πάνω σε αυτή.

Μάθετε που βρίσκονται τα κλαμπ γέλιου σε όλη την Ελλάδα εδώ

Μάθετε πως να γίνετε συντονιστής στη Γιόγκα Γέλιου εδώ

Ευχόμαστε να γελάσετε μέσα από την καρδιά σας…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση