Αλτσχάιμερ: Πρωτοποριακή ανακάλυψη προειδοποιεί για την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων

Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Βρετανία, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνα της νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες σχεδίασαν το

Επιστήμονες σχεδίασαν αντίσωμα που προειδοποιεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Βρετανία, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες σχεδίασαν το πρώτο αντίσωμα που αναγνωρίζει τις τοξικές ουσίες στον εγκέφαλο που καταστρέφουν τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας έτσι, τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Advertisment

Η νέα αυτή μέθοδος που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) από τους ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ, Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Λονδίνου (UCL) και Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικέλε Βεντρουσκόλο του Κέιμπριτζ, εντοπίζει με ακρίβεια τα τοξικά βήτα-αμυλοειδή και υπολογίζει τον αριθμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπολογίσει και το σημείο εξέλιξης της νόσου στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανοίγουν το δρόμο για καινούργιες διαγνωστικές τεχνικές όχι μόνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και για την άνοια γενικότερα. Σύμφωνα με δήλωση του ερευνητή δρ Φραντσέσκο Απρίλε, «Τα ολιγομερή είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, να απομονωθούν και να μελετηθούν. Η μέθοδος μας επιτρέπει τη δημιουργία μορίων αντισωμάτων ικανών να στοχεύουν στα ολιγομερή παρά την ετερογένειά τους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για νέες διαγνωστικές προσεγγίσεις».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει 400 και πλέον δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Advertisment

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας και οδηγεί σε καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού και των νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να υφίσταται μεταβολές στην προσωπικότητά του, να έχει απώλεια μνήμης, δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτησή του κ.λ.π. Φαίνεται ότι η πιθανότερη αιτία για την άνοια είναι η συσσώρευση σε μορφή πλακών μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων-πρωτεϊνών (ολογομερών) βήτα αμυλοειδούς με ανώμαλο σχήμα και τοξική δράση.

Μέχρι σήμερα, υπήρχαν εμπόδια στην πρόοδο της έρευνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ και συνεπώς, στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, λόγω της έλλειψης μεθόδων για την ανίχνευση του βήτα αμυλοειδούς.

Η νέα μέθοδος όμως, γεννά ελπίδες, με τον δρ Βεντρουσκόλο να δηλώνει: «Μολονότι η υπόθεση του αμυλοειδούς είναι η επικρατούσα άποψη, δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί, εν μέρει επειδή τα ολιγομερή βήτα αμυλοειδή είναι τόσο δύσκολο να ανιχνευθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη διαφορετικές γνώμες για το τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η ανακάλυψη ενός αντισώματος που με ακρίβεια στοχοποιεί αυτά τα ολιγομερή, αποτελεί συνεπώς ένα σημαντικό βήμα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, την ταυτοποίηση της αιτίας της και τελικά την διατήρησή της υπό έλεγχο».

Οι ερευνητές έχουν ήδη ιδρύσει μία εταιρεία, με στόχο να συνθέσουν νέα φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Να σημειωθεί ότι, την πατέντα για το αντίσωμα κατέχει η Cambridge Enterprise, το τμήμα της εμπορικής αξιοποίησης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Πηγές

www.pnas.org/content/early/2020/06/02/1919464117

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση