, ,

Λάο Τσε: «Όταν είσαι ευχαριστημένος όντας απλώς ο εαυτός σου και δεν συγκρίνεσαι ή ανταγωνίζεσαι, όλοι θα σε σεβαστούν»

Θα ήθελα να εστιάσω σε μια αρνητική συνήθεια που δημιουργεί ανασφάλεια, διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας και μας κάνει δυστυχισμένους στον πυρήνα μας. Πρόκειται για

Λάο Τσε: «Όταν είσαι ευχαριστημένος όντας απλώς ο εαυτός σου και δεν συγκρίνεσαι ή ανταγωνίζεσαι, όλοι θα σε σεβαστούν»

Θα ήθελα να εστιάσω σε μια αρνητική συνήθεια που δημιουργεί ανασφάλεια, διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας και μας κάνει δυστυχισμένους στον πυρήνα μας. Πρόκειται για κάτι που εκτοξεύτηκε σε συχνότητα και ένταση με τον ερχομό και την αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και αυτή η συνήθεια είναι η σύγκριση: το να συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό και τη ζωή μας με τις καλύτερες στιγμές των άλλων. Τι εννοώ με αυτό;

Advertisment

Ότι είναι τόσο εύκολο να αρχίζουμε να συγκρίνουμε τη ζωή μας τις ζωές των φίλων, των παλιών συμμαθητών ή των διάσημων προσωπικοτήτων κάθε πεδίου καθώς εκείνοι μας δείχνουν καθημερινά πόσο «τέλεια» είναι τα σπίτια, τα παιδιά και η ερωτική τους ζωής, αλλά και πόσο γεμάτες οι ζωές τους με εκπληκτικές στιγμές.

Όμως, αυτό που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι όλη τους η ζωή; Συνήθως όχι. Είναι απλώς οι καλύτερες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι θετικές στιγμές. Και είναι φυσικό να θέλουν να μοιραστούν τέτοιες στιγμές ή μέρες με φίλους ή ακολούθους.

Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καταστροφικό. Σε μια εμμονή να δημιουργήσουν μια πιο τέλεια εικόνα της ζωής τους ώστε να λάβουν μεγαλύτερο κύμα επιβεβαίωσης μέσω θετικών σχολείων, ψήφων και likes.

Advertisment

Όμως, κάτι λείπει από την εξίσωση. Γιατί όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα κατά καιρούς. Κι εκείνοι αποτυγχάνουν. Αρρωσταίνουν. Έχουν μειονεκτήματα, κακές μέρες ή αρνητικές συνήθειες. Και εμείς και εκείνοι. Ασχέτως του τι κάνουμε και πώς φαινόμαστε στους έξω.

Κι εγώ έχω τέτοια προβλήματα. Όπως όλοι οι άλλοι. Κάνω λάθη και έχω κακές μέρες. Αμφισβητώ τον εαυτό μου ή είμαι πιο πεσιμιστής πού και πού. Συνεπώς, πόσο άστοχο είναι να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις και πώς μπορούμε να τις αποβάλλουμε από τη ζωή μας;

1ο βήμα: Συγκριθείτε με έναν εξυπνότερο τρόπο

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έχουν περισσότερο ή ομορφότερα πράγματα από εσάς. Ή που θα είναι καλύτεροι από εσάς σε κάτι. Ό,τι κι αν κάνετε. Οπότε αν θέλετε να συγκριθείτε, τότε κάντε το με έναν τρόπο που δεν θα νιώσετε φθόνο και κατωτερότητα.

Κάντε το συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τον εαυτό σας. Δείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει. Γυρίστε πίσω και εξετάστε τα εμπόδια που ξεπεράσατε, τι έχετε μάθει και πώς έχετε εξελιχθεί.

2ο βήμα: Ξοδέψτε την ενέργεια και τον χρόνο σας σε ό,τι αξίζει περισσότερο

Αφιερώστε τις ώρες της μέρας και της εβδομάδας σας στο να χτίσετε σταδιακά συνήθειες που θα σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο και φυσικά πιο χαρούμενο. Για παράδειγμα, στοχεύστε στο να μένετε αισιόδοξοι στο 70% των φορών. Ή περάστε περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα κάνοντας το χόμπι που σας αρέσει.

3ο βήμα: Μην κρατάτε πια ό,τι σας τραβά προς τον βυθό

Αν χρειάζεται, διαγράψτε τους λογαριασμούς σας στα social media ή αν διαθέτετε αυτοπειθαρχία, περιορίστε τη χρήση τους στα πολύ βασικά. Η ζωή δεν είναι μόνο οι καλύτερες, κορυφαίες στιγμές μας, ασχέτως του αν οι άλλοι μοιράζονται μόνο αυτές. Γι’ αυτό κοιτάξτε πέρα από αυτές· εκεί βρίσκεται η αλήθεια.

Henrik Edberg

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αναβιώνοντας το παρελθόν μου, ξανά και ξανά!
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση