,

Πώς να προσαρμόσουμε το υπνοδωμάτιο για να εξασφαλίσουμε έναν άνετο ύπνο

Τα εμπόδια πολλά, αλλά υπάρχουν τρόποι να διασφαλίζουμε ότι ο ύπνος θα είναι άνετος και ότι θα ξεκουραστούμε.

Πώς να προσαρμόσουμε το υπνοδωμάτιο για να εξασφαλίσουμε έναν άνετο ύπνο

Ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος τόσο για την λειτουργικότητα του οργανισμού μας, όσο και για την ίδια μας την επιβίωση. Είναι τόσο αναγκαίος όσο το νερό και η τροφή. Το σώμα μας αναπαύεται, αποκαθιστά οργανικά προβλήματα και οι μνήμες/πληροφορίες της ημέρας αποθηκεύονται και κατηγοριοποιούνται στον εγκέφαλό μας.

Όμως, η ποιότητα του ύπνου είναι που καθορίζει την αποτελεσματικότητα όλων των παρακάτω. Και η ποιότητα αποτελεί και το πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία. Κι αυτό διότι τείνουμε να ζούμε σε πολύβουες και θορυβώδεις περιοχές, σε σπίτια με κακό αερισμό ή φωτισμό και περνάμε όλη μας τη μέρα μπροστά από το βλαβερό φως των οθονών. Τα εμπόδια πολλά, αλλά υπάρχουν τρόποι να διασφαλίζουμε ότι ο ύπνος θα είναι άνετος και ότι θα ξεκουραστούμε.

Advertisment

Πώς να προσαρμόσουμε το υπνοδωμάτιο για να εξασφαλίσουμε έναν άνετο ύπνο

– Απομακρύνουμε οθόνες από το υπνοδωμάτιο: Η ελληνική συνήθεια που ήθελε την τηλεόραση απέναντι από το κρεβάτι χρειάζεται πλέον να εγκαταλειφθεί. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους φωτισμό ή ερεθίσματα που αποσυντονίζουν τον εγκέφαλό μας.

– Κοιμόμαστε χωρίς φώτα: Δεν είμαστε παιδιά πια να φοβόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς αυτό μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, απαραίτητη ουσία για να αποκοιμηθούμε.

– Διατηρούμε θερμοκρασία 18- 20 βαθμούς Κελσίου. Θεωρείται γενικά η ιδανική θερμοκρασία για το εσωτερικό του σπιτιού. Κάποιες εποχές δυσκολευόμαστε να το επιτύχουμε, αλλά ένας τρόπος είναι να κρατάμε σκιερό και απομονωμένο το υπνοδωμάτιό μας από το υπόλοιπο σπίτι και φυσικά από την κουζίνα.

Advertisment

– Η επιλογή του στρώματος είναι σημαντική: Αποφεύγουμε τα σκληρά ή τα πολύ μαλακά στρώματα, γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τις φυσικές καμπύλες του σώματος χωρίς να πιέζουμε κάποιο σημείο. Αν δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα καλό στρώμα, το επίστρωμα είναι η δεύτερη καλύτερη λύση.

– Διορθώνουμε την ακαταστασία: Μπορεί να είναι δύσκολο μετά από μια γεμάτη μέρα να πρέπει να μαζεύουμε πεσμένα ρούχα και πράγματα στο υπνοδωμάτιο, αλλά, όπως προαναφέραμε, όσο λιγότερα ερεθίσματα και περισπασμούς έχουμε, τόσο περισσότερο θα εξασφαλίζουμε έναν ήσυχο και άνετο ύπνο. Στοχεύουμε λοιπόν στην απλότητα και γιατί όχι, στον μινιμαλισμό για το υπνοδωμάτιό μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση