, ,

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Κάποιες φορές αισθάνεστε μοναξιά. Και νιώθοντας πως οι γύρω σας δεν σας κατανοούν, πιθανότατα κλείνεστε ακόμη περισσότερο στο καβούκι σας. Επιθυμείτε, όμως, τόσο πολύ

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Κάποιες φορές αισθάνεστε μοναξιά. Και νιώθοντας πως οι γύρω σας δεν σας κατανοούν, πιθανότατα κλείνεστε ακόμη περισσότερο στο καβούκι σας.

Επιθυμείτε, όμως, τόσο πολύ να τους πλησιάσετε.

Advertisment

«Είμαι και εγώ εδώ» θα θέλατε να τους φωνάξετε θαρρετά.

«Θα το κάνω» αποφασίζετε και, έτσι, προχωράτε ένα βήμα μπροστά.

Ξαφνικά τα γόνατά σας τρέμουν και η αναπνοή σας γίνεται κοφτή.

Advertisment

«Και αν με χλευάσουν;» μονολογείτε, καθώς συλλογίζεστε τα αμέτρητα ελαττώματά σας.

«Και αν δεν αξίζω την αγάπη τους;» αναρωτιέστε έπειτα.

Τελικά αποσύρεστε και πάλι στο ζεστό καταφύγιο του κρεβατιού σας.

«Εδώ τουλάχιστον νιώθω ασφαλής» σκέφτεστε.

Μήπως, ωστόσο, έφτασε η στιγμή να απαλλαγείτε από όλα εκείνα τα «αν» που σας εμποδίζουν να είσαστε πραγματικά ο εαυτός σας;

Το συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού

Ο Toon Tellegen στο βιβλίο Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλεί στο πιο συναρπαστικό και, συγχρόνως, τρομαχτικό ταξίδι που θα χρειαστεί ποτέ να κάνετε, το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού.

Ο συγγραφέας σας παίρνει από το χέρι και σας πείθει να ξεκλειδώσετε τα ανεξερεύνητα και σκοτεινά δωμάτια του νου και της καρδιάς σας, προκειμένου να βγείτε ξανά εκεί έξω, για να διεκδικήσετε τη ζωή που αξίζετε.

«Αγαπητά ζώα, σας προσκαλώ να έρθετε να με επισκεφτείτε» γράφει μια μέρα σε μια σελίδα ο σκαντζόχοιρος, αποφασισμένος να βάλει τέλος στη μοναξιά του.

Ύστερα μασουλάει το στυλό του, ξύνει το κεφάλι του και συμπληρώνει στο κάτω μέρος: «Αλλά και κανείς να μην έρθει, δεν πειράζει».

Κλείνει το γράμμα του σε ένα συρτάρι.

«Δεν θα στείλω ακόμη» καταλήγει.

 Και κάπως έτσι η περιπέτεια του ξεκινά,  μια αγωνιώδης αναμέτρηση με το άγχος και την μελαγχολία που μας καθηλώνει και μας συγκινεί, μια εσωτερική διαδρομή επώδυνη, μα παράλληλα, απαραίτητη για την ψυχική του ενδυνάμωση και την απελευθέρωση του από όσες εσφαλμένες πεποιθήσεις τον κρατάνε αλυσοδεμένο στους φόβους και τη μοναξιά του.

Αντιμέτωποι με τον φόβο της απόρριψης

Ο σκαντζόχοιρος κατά βάθος επιζητεί την παρέα. Επιθυμεί να απλώσει το χέρι του στα άλλα ζώα, να απολαύσει την κουβέντα μαζί τους, να αισθανθεί το ενδιαφέρον τους, να νιώσει την αγάπη τους.

 Όμως, ταυτόχρονα, τρέμει την αντίδραση τους.  Φαντάζεται, λοιπόν, δεκάδες γράμματα με απορρίψεις να περνούν κάτω από τη χαραμάδα της πόρτας του.

«Θα είμαι νοερά εκεί»

«Στέλνω ευχές αντί για επίσκεψη».

«Νομίζω πως δεν θα μπορέσω να έρθω αλλά ακόμη δεν ξέρω το γιατί», εικάζει πως τα ζώα του απαντούν.

Ακράδαντα πεπεισμένος πως η πορεία του ταυτίζεται με τη μοναξιά, βυθίζεται στη μελαγχολία και σκαρφίζεται τα πιο απίθανα σενάρια μιας ενδεχόμενης επίσκεψης τους.

«Και αν ο βάτραχος χάσει την ψυχραιμία του;»

« Αν η αρκούδα αρχίσει να χτυπάει τους τοίχους, για να ανακαλύψει φαγώσιμα σε κάποια κοιλότητα τους;» ανησυχεί.

Ύστερα, φαντάζεται όλους τους κατοίκους του δάσους να εισβάλλουν αδιάκριτα στον χώρο του, να του ζητάνε τσάι και γλυκό και εκείνος να σηκώνει γεμάτος απελπισία τους ώμους του, ανακαλύπτοντας πως το τσάι που διαθέτει δεν είναι αρκετό και πως για γλυκό τίποτε άλλο δεν του έχει απομείνει παρά ένα μικρό, μπαγιάτικο κέικ.

Τι είναι, όμως, τελικά χειρότερο; Οι  πιθανοί απρόσκλητοι επισκέπτες στο σαλόνι του ή το γεγονός ότι χάνει τον ύπνο του στην ιδέα και μόνο της απόρριψης; Και τελικά, οι άλλοι φοβούνται τα αγκάθια του ή εκείνος τα χρησιμοποιεί υποσυνείδητα ως πρόσχημα για να τους κρατήσει μακριά του;

Δραπετεύοντας από τον λαβύρινθο του νου

Παρακολουθούμε την αγωνιώδη πορεία του ήρωα του βιβλίου να απεγκλωβιστεί από τον τρομαχτικό λαβύρινθο του νου του και να μπει ξανά στο παιχνίδι της ζωής.

Και συνειδητοποιούμε ότι η απόφαση του να ετοιμάσει ένα γράμμα για τα άλλα ζώα συνιστά το παρθενικό βήμα της μεταμόρφωσης του, την κομβική στιγμή που δυσανασχετεί με την κατάστασή του και αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία του πεπρωμένου του.

Καθώς η διαδικασία της αλλαγής αποδεικνύεται πάντα επώδυνη, ο σκαντζόχοιρος αναμετράται ξανά και ξανά με τις παγιωμένες πεποιθήσεις του και τους αμέτρητους δισταγμούς του, αμφιβάλλει για τη δύναμη του και οπισθοχωρεί, όμως έπειτα πεισμώνει και προχωρά μπροστά.

 Κάθε ζώο που τον επισκέπτεται ισοδυναμεί και με έναν δικό του φόβο, ενώ σε αυτό το τόσο προσωπικό ταξίδι εμφανίζεται κάποτε μπροστά του και το τέρας, που αντιστοιχεί σε όσες σκιές του αποφεύγει να αντικρίσει κατάματα, στις αλήθειες που κρύβει επιμελώς κάτω από το χαλί.

Ανακαλύπτοντας τη δύναμη μέσα μας

Ο Tom Tellegen στον Σκαντζόχοιρο που ήθελε περιγράφει με συγκινητικό και, ταυτόχρονα, χιουμοριστικό τρόπο αναγνωρίσιμες ανθρώπινες συμπεριφορές και συναισθήματα.

Ο ήρωας του βιβλίου σταδιακά επιτρέπει στον εαυτό του να αισθανθεί θλίψη και θυμό, χαρά και ενθουσιασμό ενώ, συγχρόνως, μαθαίνει να θέτει τα όρια του στους άλλους, να συμφιλιώνεται με τη μοναξιά του, να περνά από την παθητικότητα στη δράση. Και ακριβώς τη στιγμή που απαλλάσσεται από τον φόβο της απόρριψης, γνωρίζει την αγάπη.

Με τη διεισδυτική του πένα και την τρυφερή του ματιά, ο συγγραφέας καταφέρνει να αγγίξει όλους εμάς που κάποτε νιώσαμε μόνοι και μπερδεμένοι, υπενθυμίζοντας μας πως το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού είναι ένα ταξίδι δύσκολο όσο και μαγικό, πως οι αλλαγές δεν συμβαίνουν μέσα σε μια νύχτα αλλά απαιτούν επιμονή και κόπο και ότι τα κατάλληλα πρόσωπα εμφανίζονται στην πραγματικότητά μας μόνο όταν εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συναντήσουμε.

Μια ιστορία για το άγχος και τη μοναξιά που μας ωθεί να ανακαλύψουμε τη δύναμη μέσα μας, μια περιπέτεια αυτογνωσίας που μας ενθαρρύνει να αγαπήσουμε τα σκοτάδια μας, μια ελπίδα πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά, ένας ύμνος στην ικανότητα του ανθρώπου να εξελίσσεται και μια ωδή στην αξία της συντροφικότητας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στο dioptra.gr και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση