,

Ο ρόλος της ωκυτοκίνης στην επιλόχειο κατάθλιψη

Η μητρική κατάθλιψη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, τη συναισθηματική και τη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους. Επομένως, η κατανόηση των υποκείμενων νευροβιολογικών μηχανισμών που

Ο ρόλος της ωκυτοκίνης στην επιλόχειο κατάθλιψη

Η μητρική κατάθλιψη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, τη συναισθηματική και τη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους. Επομένως, η κατανόηση των υποκείμενων νευροβιολογικών μηχανισμών που συμβάλλουν σε αυτή τη διαταραχή είναι σημαντική.

Πολλές γυναίκες βιώνουν αισθήματα αναξιότητας, στεναχώριας και έντονης λύπης, μετά από τη γέννηση του παιδιού τους. Για τις περισσότερες γυναίκες, τα συμπτώματα αυτά είναι ήπιας μορφής και υποχωρούν από μόνα τους.

Advertisment

Αλλά περίπου 10% των γυναικών, αναπτύσσουν μια πιο σοβαρή μορφή συναισθηματικής διαταραχής “επιλόχεια κατάθλιψη”. Αυτή η κατάθλιψη όμως, παρά τη σοβαρότητά της, υπακούει καλά στη θεραπεία.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

– Ιστορικό με κατάθλιψη στην ίδια, ή επιλόχεια κατάθλιψη. Όσες μητέρες παρουσίασαν ήδη επιλόχεια κατάθλιψη.

– Οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας

Advertisment

– Οι γυναίκες που εμφάνισαν πολλαπλά ανεπιθύμητα συμβάντα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία ή της σεξουαλικής κακοποίησης ενήλικης ηλικίας, βρέθηκαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό και είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό σε σύγκριση με εκείνες που δεν παρουσίασαν

– Το χρόνιο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί επίσης συμπεριφορές κατάθλιψης

Η μη θεραπεία της κατάθλιψης της μητέρας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού, στη σύνδεση μητέρας-βρέφους και στον κίνδυνο άγχους ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην μετέπειτα ζωή των παιδιών.

Η ορμόνη ωκυτοκίνη, η αλλιώς (ορμόνη της αγάπης), είναι ένα πεπτίδιο που παράγεται σε ειδικούς νευρώνες του υποθαλάμου και από εκεί μέσω του μίσχου της υπόφυσης αποθηκεύεται στον οπίσθιο λοβό της.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ορμόνη καθώς πολλές νέες μελέτες συνδέουν την δράση της με τα συναισθήματα και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μας βοηθάει στην σύνδεση μας με τους άλλους. Παράγεται όταν αγκαλιάζουμε, αγγίζουμε ή φιλάμε και φυσικά οι πιο διαδεδομένες λειτουργίες της, αφορούν τον τοκετό, τη σύνδεση της μητέρας με το νεογνό και τον θηλασμό.

Γενικά, η ωκυτοκίνη δρα για να προάγει τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής ευαισθησίας και συντονισμού που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη κοινωνικότητα και για την εκτροφή ενός παιδιού. Υπό βέλτιστες συνθήκες, η ωκυτοκίνη μπορεί να δημιουργήσει μια συναισθηματική αίσθηση ασφάλειας.

Οι δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την ωκυτοκίνη έχουν εξεταστεί σε ασθενείς με κατάθλιψη, αν και τα αποτελέσματα παραμένουν ασαφή. Ορισμένες ομάδες έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις ωκυτοκίνης ήταν χαμηλότερες σε ασθενείς με κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε γυναίκες ασθενείς.

Η ωκυτοκίνη είναι χρήσιμη στη βελτίωση της γονεϊκής συμπεριφοράς μητέρων με επιλόχειο κατάθλιψη.

Στο θηλασμό, μία ώρα μετά τον τοκετό, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι υψηλά, πιθανόν λόγω ανάπτυξης μιας μακράς διάρκειας και στενής σχέσης μητέρας-εμβρύου με ευεργετικά οφέλη για τη μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού.

Η έκλυση ωκυτοκίνης καταστέλλεται από το άγχος, από αισθήματα ντροπής ή φόβου, από την κατάθλιψη και τον πόνο. Να γιατί είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τη λεχώνα ψυχικά.

Πηγές:

Tyffany M., Oxytocin, Motivation and the Role of Dopamine  Pharmacol Biochem Behav, 119, 49-60, 2014

The neurobiology of love S. Zeki First published: 08 May 2007

C Sue Carter., Oxytocin Pathways and the Evolution of Human Behavior., 2014

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση