,

Επιστήμονες βρήκαν το μικρότερο διάστημα χρόνου και είναι 247 zeptoseconds

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές προσπάθειες στο παρελθόν να υπολογιστεί και εντοπιστεί το μικρότερο χρονικό διάστημα. Τώρα για πρώτη φορά, αξιόλογοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο

Επιστήμονες βρήκαν το μικρότερο διάστημα χρόνου και είναι 247 zeptoseconds

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές προσπάθειες στο παρελθόν να υπολογιστεί και εντοπιστεί το μικρότερο χρονικό διάστημα. Τώρα για πρώτη φορά, αξιόλογοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης και με τη βοήθεια του επιταχυντή σωματιδίων DESY που βρίσκεται στο Αμβούργο, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των μελετών και πειραμάτων τους. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science».

Το κυριότερο και εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα ήταν το zeptoseconds. Πρόκειται για την απειροελάχιστα μικρή χρονική επικράτεια και τον χρόνο που χρειάζεται ένα σωματίδιο του φωτός (φωτόνιο) για να διασχίσει ένα μόριο υδρογόνου και ισούται με περίπου 247 zeptoseconds. Αυτό είναι το μικρότερο χρονικό διάστημα που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα πάνω στη Γη.

Advertisment

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα zeptosecond είναι το ένα τρισεκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός δευτερολέπτου ή 10^-21 δευτερόλεπτα ή ο αριθμός 0 ακολουθούμενος μετά την υποδιαστολή από 20 μηδενικά και το 1.

Ήταν το 2016 που για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να εισέλθουν στην απειροελάχιστα μικρή χρονική επικράτεια των zeptoseconds.  Λίγα χρόνια πριν, το 1999 μάλιστα, είχε δοθεί το βραβείο Νόμπελ για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων της τάξης των femtoseconds, δηλαδή εκατομμυριοστών του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (10^-15 δευτερόλεπτα) με τη βοήθεια βραχέων παλμών λέιζερ.

Για να δημιουργηθούν και να διασπαστούν οι χημικοί δεσμοί ανάμεσα στα άτομα, χρειάζονται κάποια femtoseconds, αλλά για να ταξιδέψει το φως διαμέσου ενός μορίου υδρογόνου, ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος, μόνο μερικά zeptoseconds. Η ανακάλυψη αυτή των επιστημόνων αποτελεί ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στη μέτρηση των μικρών χρονικών διαστημάτων.

Advertisment

Πηγή:

Με πληροφορίες από το news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση