Τόκυο: Πώς η κλιματική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τους πιο θερμούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον πλανήτη, αλλά οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο δεν ήταν μια καθόλου εύκολη υπόθεση.

Τόκυο: Πώς η κλιματική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τους πιο θερμούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ

Εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον πλανήτη, αλλά οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο δεν ήταν μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Η προετοιμασία των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων επικεντρώθηκε στη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19, με τους αθλητές να προετοιμάζονται για έναν ασυνήθιστα ήσυχο αγώνα, καθώς απαγορεύτηκε η παρακολούθηση από τους θεατές.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν την πλήρη ακύρωση της ήδη αναβληθείσας διοργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι η εισροή διεθνών αθλητών και των ομάδων τους θα οδηγούσε σε έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Αν και υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, με ορισμένους αθλητές να μην μπορούν να αγωνιστούν μετά από θετικό τεστ, μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν κυλήσει αρκετά ομαλά από την άποψη της πανδημίας.

Ίσως οι επικριτές θα έπρεπε να είχαν επικεντρωθεί σε έναν διαφορετικό, εξίσου ανεπιθύμητο επισκέπτη που έχει επισκιάσει μεγάλο μέρος των Αγώνων μέχρι στιγμής: τη ζέστη. Αν και ο ιός ήταν αναμφίβολα η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου ενόψει του Τόκιο 2020, η θερμοκρασία έχει πάρει το κεντρικό ρόλο από την έναρξη της διοργάνωσης.

Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες φαίνεται ότι θα είναι οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ. Παρόλο που έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για τον μετριασμό της εξαιρετικής ζέστης, η αισθητή ταλαιπωρία των αθλητών κάνει ορισμένους να αμφισβητούν ολόκληρο το μέλλον των Αγώνων στον ολοένα και πιο θερμό κόσμο μας.

Πώς επηρέασε η ζέστη τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;

Ο Kristian Blummenfelt κέρδισε το τρίαθλο ανδρών την περασμένη Κυριακή. Ο Νορβηγός αθλητής έτρεξε προς τη νίκη, τερματίζοντας 11 δευτερόλεπτα μπροστά από τον επόμενο αθλητή. Αλλά λίγο μετά το πέρασμα της γραμμής, ο Blummenfelt έκανε εμετό και κατέρρευσε στο έδαφος. Μεταφέρθηκε με αναπηρικό καροτσάκι προς την ιατρική ομάδα – και δεν ήταν ο μόνος.

Αν και σίγουρα δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε αθλητές να λιποθυμούν στο τέλος ενός αγώνα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες – ιδιαίτερα σε ένα τόσο σκληρό αγώνισμα όπως το τρίαθλο – οι ακραίες συνθήκες ήταν σίγουρα ένας βασικός παράγοντας. Ο αγώνας μεταφέρθηκε νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ζέστη, αλλά η θερμοκρασία του νερού ήταν ήδη εξαιρετικά υψηλή στους 30 βαθμούς Κελσίου. Αν και ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί τριάθλου έχουν οδηγίες που επιβάλλουν τη μείωση του προγράμματος κολύμβησης σε αυτή τη θερμοκρασία, η στο Τόκυο διατηρήθηκε η πλήρης απόσταση (1500μ.).

Οι αθλητές έπρεπε στη συνέχεια να διανύσουν 40 χιλιόμετρα με ποδήλατο και να τρέξουν άλλα 10 χιλιόμετρα σε σταθερά αυξανόμενη ζέστη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γύρω στους 27 βαθμούς για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Επομένως, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η γραμμή τερματισμού έμοιαζε με το τέλος ενός πολύ άσχημου καυγά ανάμεσα σε άνδρες.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις θερμοκρασίες, οι αθλητές γέμιζαν τα ρούχα τους με παγοκύστες. Οι αγώνες τριάθλου δεν είναι όμως οι μόνοι αγώνες που επηρεάστηκαν. Η Ρωσίδα τοξοβόλος Σβετλάνα Γκομπόεβα λιποθύμησε κατά τη διάρκεια ενός προκριματικού γύρου, ενώ πολλοί παίκτες του τένις έχουν μιλήσει για τις συνθήκες. «Αν πεθάνω, θα αναλάβει την ευθύνη η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις;» ρώτησε ο Daniil Medvedev τον διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα του. «Μπορώ να τελειώσω τον αγώνα, αλλά μπορεί να πεθάνω», πρόσθεσε ο 25χρονος Ρώσος παίκτης.

Αυτές οι συνθήκες ζέστης έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί επιλέχθηκε το Τόκιο ως διοργανώτρια πόλη – και τι σημαίνει η υπερθέρμανση του πλανήτη για το Παρίσι, το Λος Άντζελες, το Μπρίσμπεϊν και όχι μόνο.

Κάνει στο Τόκιο συνήθως τέτοια ζέστη;

Τα καλοκαίρια του Τόκιο είναι εδώ και καιρό γνωστά για τη ζέστη και την υγρασία τους. Από τότε που η πόλη κέρδισε με την υποψηφιότητά της τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2013, οι σχολιαστές αναρωτιούνται αν το κλίμα της ήταν κατάλληλο για μια τέτοια διοργάνωση. Ορισμένοι μάλιστα κατηγόρησαν τους Ιάπωνες αξιωματούχους ότι λένε ψέματα για τον καιρό.

Κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών δοκιμαστικών αγώνων του 2019, οι αθλητές αντιμετώπισαν παρόμοιες εξαντλητικές συνθήκες με τις φετινές. Οι κωπηλάτες έλαβαν ιατρική περίθαλψη καθώς έπεφταν στη γραμμή τερματισμού, ενώ η κολύμβηση στο παρατριάθλο ακυρώθηκε και ο αγώνας τριάθλου γυναικών διακόπηκε. Όμως η κλιματική κρίση έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Το 2018 η ιαπωνική πόλη χτυπήθηκε από ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα που άφησε πίσω του πάνω από χίλιους νεκρούς, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι θάνατοι αυτοί ανακηρύχθηκαν ως «οι πρώτοι αδιαμφισβήτητοι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή», καθώς οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται άμεσα.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία», δήλωσε ο Makoto Yokohari, σύμβουλος περιβάλλοντος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο. «Αν συνδυάσουμε αυτά τα δύο, το Τόκιο είναι οι χειρότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία».

Από το 1900, η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Τόκιο έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3 βαθμούς – πάνω από τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1964. Η μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο μεταξύ 1953-1963 ήταν 26,6 βαθμοί Κελσίου – στα 10 χρόνια που προηγούνται του 2021, ο μέσος όρος αυτός έχει αυξηθεί στους 28.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι θερμότεροι όλων των εποχών. Οι προηγούμενοι θερμότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οι Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, με μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία 34,2C.

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου της πόλης – ιδίως μετά τους πολλαπλούς θανάτους από καύσωνα τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία φορά που το Τόκιο ήταν ο οικοδεσπότης των Ολυμπιακών Αγώνων, η διοργάνωση μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο για να αποφευχθεί αυτό ακριβώς το ζήτημα – ακόμη και χωρίς τον πρόσθετο παράγοντα της ραγδαίας υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αλλά αυτό απλά δεν είναι πλέον δυνατό – η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαιτεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται μεταξύ 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου. Και όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Όμως, σε έναν πλανήτη που πλέον πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, ίσως ήρθε η ώρα όλα να αναπροσαρμοστούν, διότι δεν μπορεί κανείς πλέον να μη λαμβάνει ως δεδομένη αυτή τη νέα συνθήκη.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/08/03/tokyo-2020-how-the-climate-crisis-has-taken-centre-stage-at-one-of-the-hottest-olympics-on

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε