, , ,

Όταν παρακολουθούμε χαριτωμένα ζώα, τονώνουμε την υγεία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Πρέπει να υπάρχει ένας καλός λόγος που λατρεύουμε να χαζεύουμε διαδικτυακά βίντεο με μικρά γουρουνάκια και χνουδωτά παπάκια. Η παρακολούθηση αυτών των αξιαγάπητων ζώων

Όταν παρακολουθούμε χαριτωμένα ζώα, τονώνουμε την υγεία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Πρέπει να υπάρχει ένας καλός λόγος που λατρεύουμε να χαζεύουμε διαδικτυακά βίντεο με μικρά γουρουνάκια και χνουδωτά παπάκια. Η παρακολούθηση αυτών των αξιαγάπητων ζώων μας βοηθά να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες, σύμφωνα με ερευνητές από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Leeds.

Και δεν χρειάζεται να βλέπουμε αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα από κοντά για να έχουν θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Σε συνεργασία με το Tourism Western Australia, το Πανεπιστήμιο του Leeds εξερεύνησε την σωματική και ψυχολογική επίδραση των «χαριτωμένων» ζώων σε φοιτητές και προσωπικό του πανεπιστημίου.

Advertisment

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της έρευνας, 19 συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια σειρά slides 30 λεπτών που περιελάμβανε εικόνες και σύντομα βίντεο διαφορετικών ειδών ζώων. Οι 15 από τους 19 συμμετέχοντες θα έδιναν εξετάσεις 90 λεπτών μετά την παρακολούθηση των slides. Οι υπόλοιποι 4 συμμετέχοντες ήταν ακαδημαϊκό προσωπικό που είχαν δηλώσει πως ένιωθαν στρες στην εργασία τους.

Ο καρδιακός ρυθμός για κάθε συμμετέχοντα έπεσε μετά την παρακολούθηση των εικόνων και των βίντεο για 30 λεπτά. Η μέση αρτηριακή πίεση όλων των συμμετεχόντων επίσης έπεσε: από 136/88 στο 115/71 – μετακινώντας το μέσο όρο της ομάδας στο ιδανικό εύρος τιμών.

Οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τα slide της μισής ώρας έπρεπε επίσης να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις, ώστε οι ερευνητές να μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα επίπεδα στρες τους μέσω ενός ειδικού ερωτηματολογίου. Σε ατομικό επίπεδο, τα επίπεδα άγχους έπεσαν κατά 50% περίπου: αποδεικνύοντας ότι τα χαριτωμένα ζώα μπορούν να μας ανακουφίσουν από έντονο άγχος και να τονώσουν τη διάθεσή μας.

Advertisment

Τι είναι καλύτερο: φωτογραφίες, βίντεο ή από κοντά; Οι ερευνητές της μελέτης απαντούν: Φαίνεται ότι οι εικόνες έχουν κάποια δύναμη, αλλά τα βίντεο έχουν περισσότερη ουσία και είναι βέβαιο ότι η φυσική εγγύτητα είναι ακόμα καλύτερη».

Χρειάζεται να αναφέρουμε όμως ότι η μελέτη δεν έχει τελειώσει, καθώς υπήρχε μια διακοπή εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να συνεχιστεί μέσω διαδικτύου, κάτι που θα εγείρει επιπλέον περιορισμούς.

Πηγή:

edition.cnn.com/2020/09/27/us/watching-cute-animals-study-scn-trnd

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση