,

Πώς να διαχειριστούμε τη μοναξιά μέσα σε μια σχέση

Ο Κρισναμούρτι είχε πει ότι μόνο μέσα σε μια σχέση μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ούτε με αφηρημένες συζητήσεις, ούτε στην απομόνωση. Οι

Πώς να διαχειριστούμε τη μοναξιά μέσα σε μια σχέση

Ο Κρισναμούρτι είχε πει ότι μόνο μέσα σε μια σχέση μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ούτε με αφηρημένες συζητήσεις, ούτε στην απομόνωση. Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν όμως μόνοι τόσο όταν είναι single, όσο κι όταν βρίσκονται σε σχέση. Το τελευταίο μπορεί να συμβεί επειδή υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι ή επειδή το άτομο αποζητά από τον/τη σύντροφό του να γεμίσει ένα κενό που όμως είναι δικό του. Αλλά σύμφωνα με το απόφθεγμα του Κρισναμούρτι είναι μέσα σε αυτή τη μοναξιά που μπορούμε να γνωρίσουμε εμάς και τις ανάγκες μας.

Πότε νιώθουμε μοναξιά μέσα σε μια σχέση;

Μια έρευνα του 2018 βρήκε ότι το 28% των ανθρώπων που δεν ήταν ικανοποιημένοι με την οικογενειακή ζωή τους ένιωθαν μόνοι συνεχώς. Αυτή η αίσθηση μοναξιάς συχνά λαμβάνει χώρα όταν ένα ζευγάρι έχει χάσει την συναισθηματική του σύνδεση.

Advertisment

Η απροθυμία κάποιος να είναι ευάλωτος και εκτεθειμένος μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε συναισθήματα μοναξιάς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να παίζουν έναν ρόλο. Όταν συγκρίνουμε τις υποτιθέμενα τέλειες σχέσεις των άλλων με τη δική μας, απογοητευόμαστε και δημιουργούμε μια απόσταση μεταξύ μας.

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μοναξιά μέσα σε μια σχέση

Αν η μοναξιά πηγάζει από τη σχέση μας και θέλουμε να τη διορθώσουμε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με τον/τη σύντροφό μας. Πρώτα όμως χρειάζεται να αποκτήσουμε επίγνωση του τι νιώθουμε και ύστερα να προσεγγίσουμε τον/τη σύντροφό μας και να κάνουμε μια σειρά συζητήσεων, χωρίς επικρίσεις και κατηγορίες.

Πώς βεβαιωνόμαστε όμως ότι ο/η σύντροφός μας δεν νιώθει αμυντικά ή επικριτικά απέναντί μας; Είναι σημαντικό να μιλήσουμε εμείς πρώτοι από μια θέση ευαλωτότητας όταν εξηγούμε πώς νιώθουμε και να μη χρησιμοποιούμε αιχμηρή γλώσσα.

Advertisment

Προσπαθήστε επίσης να αναγνωρίσετε τους πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζει ο/η σύντροφός σας στη ζωή του. Στη συνέχεια, ακούστε την δική του άποψη και κυρίως αφουγκραστείτε αν είστε στην ίδια σελίδα και θέλετε και οι δύο να διορθώσετε τη σχέση σας.

Και φυσικά, αν χρειάζεστε λίγη επιπλέον βοήθεια με την επικοινωνία, μπορείτε να τη ζητήσετε από έναν θεραπευτή ζεύγους. Αν ωστόσο, ο/η σύντροφός σας κάνει τα πάντα για να νιώσετε καλά και η μοναξιά είναι κάτι που επιμένει μέσα σας, μπορεί να έχετε τελικά την τάση να αναζητάτε εξωτερικούς παράγοντες στους οποίους να χρεώνετε τη μοναξιά σας, ενώ το ζήτημα έχει να κάνει με εσάς.

Σε αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να αναζητήσετε βοήθεια ψυχολόγου/ ψυχοθεραπευτή. Και αν μπορεί να σας φανεί παράλογο, η λύση στη μοναξιά δεν είναι απαραίτητα το να βρισκόμαστε συνεχώς με άλλους ανθρώπους. Ίσως η ανακούφιση βρίσκεται στην παρέα με τον ίδιο μας τον εαυτό, στον διαλογισμό και στην περισυλλογή.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση