, ,

6 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεται να ξεκινήσετε θεραπεία ζευγαριών

Κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της: στιγμές ενθουσιασμού και εγγύτητας και ύστερα περίοδοι όπου νιώθετε απομονωμένοι ή απογοητευμένοι ο ένας με

6 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεται να ξεκινήσετε θεραπεία ζευγαριών

Κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της: στιγμές ενθουσιασμού και εγγύτητας και ύστερα περίοδοι όπου νιώθετε απομονωμένοι ή απογοητευμένοι ο ένας με τον άλλο. Όταν εμφανίζονται οι άσχημες στιγμές, μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να περιμένουμε απλά να περάσουν και να υποθέσουμε ότι αυτό θα γίνει χωρίς να δημιουργήσει κάποια πληγή στη σχέση μας.

Οι ψυχοθεραπευτές, ωστόσο, συμβουλεύουν να ακολουθούμε την αντίθετη στρατηγική. Η καλύτερη στιγμή για να αναζητήσουν τα ζευγάρια συμβουλευτική είναι όταν νιώθουν χαρούμενοι μέσα στη σχέση τους, προτείνει η Gail Saltz, ψυχίατρος και συγγραφέας. Αν περιμένετε πολύ χρόνο για να αναζητήσετε βοήθεια, οι κακιές συνήθειες και βάσεις θα εγκατασταθούν εύκολα, μαζί με θυμό και δυσανασχέτηση. Και πρόκειται για ένα αρκετά τοξικό τοπίο.

Advertisment

Και για έναν ψυχοθεραπευτή ζεύγους και οικογένειας είναι ευκολότερη δουλειά, όταν η ζημιά δεν είναι ήδη μεγάλη. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να σπάσετε τα αρνητικά μοτίβα, να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που προκαλεί συγκρούσεις και απόσταση και να αποκαταστήσετε μια σύνδεση που μπορεί να έχει φθαρεί. Και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να θυμηθείτε τα δυνατά στοιχεία της σχέσης σας.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν τα προβλήματά σας είναι απλά αποτέλεσμα κάποιων δύσκολων εβδομάδων ή μηνών ή είναι αρκετά μεγάλα που θα μπορούσαν να σας χωρίσουν; Όλες οι σχέσεις είναι μοναδικές, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι γενικά συνοψίζονται σε συγκεκριμένα ζητήματα.

6 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσετε θεραπεία ζεύγους>

Δεν νιώθετε πολύ ερωτευμένοι

Τα υπέροχα ρομαντικά δείπνα, ο γάμος και οι εκπλήξεις είναι πραγματικά υπέροχες στιγμές. Αλλά τα ευτυχισμένα ζευγάρια γνωρίζουν ότι οι μικρές χειρονομίες είναι αυτές που δένουν τις δύο πλευρές μιας σχέσης. Οι αγκαλιές, η οπτική επαφή, ο κοινός, ποιοτικός χρόνος και οι μικρές πράξεις καλοσύνης είναι αυτές που βοηθούν τα ζευγάρια να μείνουν κοντά.

Advertisment

Αλλά όταν η εσωτερική αντίληψη για τον/τη σύντροφό σας αλλάζει, συχνά αυτές οι κινήσεις φθίνουν. Γι’ αυτό, σκεφτείτε αν οι σκέψεις σας για το άλλο σας μισό είναι θετικές ή όχι στο σύνολό τους. Στην αρχή, υπάρχει το φαινόμενο του φωτοστέφανου, όπου ο/η σύντροφός μας φαίνεται να μην έχει κανένα μειονέκτημα. Όταν αυτό το φωτοστέφανο φύγει, είναι λιγότερο πιθανό να επενδύετε σε τέτοιες κινήσεις. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τι νιώθετε.

Το σεξ έχει γίνει στην καλύτερη περίπτωση μέτριο

Αν ένας άνθρωπος σε μια σχέση είναι απογοητευμένος σεξουαλικά, αυτό αποτελεί πρόβλημα για το ζευγάρι. Η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα ζευγάρια αναζητούν ψυχοθεραπεία. Πολύ συχνά, η αταίριαστη libido είναι που παίζει βασικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα: το άτομο, που αναζητά περισσότερο σεξ, νιώθει απόρριψη από τον/τη σύντροφό του, που με τη σειρά του/της νιώθει πίεση.

Βέβαια, τέτοιας φύσεως προβλήματα μπορεί να προκαλούν ντροπή ή σύγχυση ανάμεσα στα ζευγάρια. Αν μια προηγουμένως ικανοποιητική σεξουαλική ζωή έχει μετατραπεί σε πηγή έντασης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατευθύνετε τη δύσκολη και άβολη συζήτηση και να ανακαλύψετε λύσεις που λειτουργούν και για τους δύο συντρόφους.

Δεν επικοινωνείτε αποτελεσματικά

Ιδανικά, τα ζευγάρια θα ήταν καλό να ξεκινούν ψυχοθεραπεία όταν η επικοινωνία μεταξύ τους γίνεται αρνητική, επιθετική ή μονόπλευρη. Η επικοινωνία αποτελεί συχνά τη ρίζα των συγκρούσεων ανάμεσα στα ζευγάρια- συνήθως, η μια πλευρά νιώθει ότι δεν ακούγεται και αυτό συμβαίνει επειδή το άλλο άτομο προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα αντί να ακούσει.

Οι ψυχοθεραπευτές θέτουν κάποιους απλούς κανόνες: Αποφύγετε τις δηλώσεις που ξεκινούν με το «εσύ» και μιλήστε αντίθετα ξεκινώντας με το «εγώ». Μείνετε μακριά από τις λέξεις «πάντα» και «ποτέ». Μην γενικεύετε. Δοκιμάστε να εφαρμόζετε αυτές τις οδηγίες από μόνοι σας, αλλά αν η επικοινωνία δεν είναι και πάλι καθόλου εύκολη, μια ουδέτερη πλευρά μπορεί να βοηθήσει.

Η μία πλευρά της σχέσης είχε μια σωματική ή συναισθηματική παράλληλη ιστορία

Τα καθημερινά μηνύματα με τον/τη συνάδελφο, οι συχνές συζητήσεις με τον χαριτωμένο barista ή οι συχνές ειδοποιήσεις και τα σχόλια για κάθε post του/της πρώην φαίνονται σχετικά ακίνδυνες συμπεριφορές. Αλλά μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από τα πλαίσια του φλερτ και να μεταμορφωθούν σε μια ακατάλληλη συναισθηματική εγγύτητα- ή και σεξουαλική.

Και τέτοιες περιπέτειες αποτελούν συχνά έναν από τους κυριότερους λόγους που τα ζευγάρια αναζητούν συμβουλευτική. Και δεν είναι μόνο η ίδια η απιστία που προκαλεί πρόβλημα, αλλά αυτή η περιπέτεια μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα μέσα στη σχέση.

Διαπληκτίζεστε συνεχώς

Μήπως η κάθε συζήτησή σας μετατρέπεται σε σύγκρουση; Πολλά ζευγάρια περιμένουν μέχρι οι καυγάδες να κλιμακωθούν, να οξυνθούν και ύστερα θα αναζητήσουν θεραπεία. Αλλά εσείς δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να ξεσπάσει κάποια μεγάλη κρίση. Σκεφτείτε ότι οι μικροκαυγάδες είναι σαν έναν επίμονο βήχα. Αν ο βήχας δεν φύγει μετά από λίγες ημέρες και συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, δεν θα αναζητήσετε βοήθεια πριν εξελιχθεί σε πνευμονία;

Ο ένας από τους δύο σκέφτεται το χωρισμό

Όταν οι σχέσεις δεν λειτουργούν ομαλά, η σκέψη του χωρισμού μπαίνει στο παιχνίδι- ακόμα κι αν είστε μαζί για χρόνια. Μπορεί ακόμα και να φαντάζεστε τα βήματα που χρειάζονται μετά από έναν χωρισμό, όπως το να βρείτε ένα νέο σπίτι να μείνετε μέχρι την τακτοποίηση των κοινών σας λογαριασμών. Υπάρχουν ζευγάρια που πηγαίνουν για ψυχοθεραπεία, επειδή θέλουν να χωρίσουν και θέλουν να το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση