, , ,

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τις ειδήσεις και όσα συμβαίνουν γύρω μας

Τα νέα για την πανδημία, πολιτική αστάθεια, κρίση (υγειονομική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική), ακραία καιρικά φαινόμενα και σκάνδαλα. Οι ειδήσεις μπορούν να τρομοκρατήσουν όχι μόνο

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τις ειδήσεις και όσα συμβαίνουν γύρω μας

Τα νέα για την πανδημία, πολιτική αστάθεια, κρίση (υγειονομική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική), ακραία καιρικά φαινόμενα και σκάνδαλα. Οι ειδήσεις μπορούν να τρομοκρατήσουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς που δυσκολεύονται να τα επικοινωνήσουν σωστά στα παιδιά.

Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι τα παιδιά ξέρουν περισσότερα απ’ όσα εμείς οι ενήλικες νομίζουμε. Γι’ αυτό με τη σιωπή, οι γονείς ρισκάρουν οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά των παιδιών τους να προέρχονται αποκλειστικά από συνομήλικες, δασκάλους ή μόνο από τα μέσα επικοινωνίας.

Advertisment

Ειδικά τώρα που οι περισσότερες ειδήσεις διακινούνται μέσω των social media, οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση καραδοκούν. Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για τις ειδήσεις, ρωτώντας τα παιδιά τι έχουν δει ή ακούσει.

Για τα παιδιά όλων των ηλικιών, οι ειδήσεις παρουσιάζουν μια τρομακτική εικόνα του κόσμου. Γι’ αυτό, μια καλή αρχή της συζήτησης είναι οι γονείς να γίνουν παράδειγμα του πώς αντιδρούν στις ειδήσεις με έναν τρόπο που εκφράζει ενσυναίσθηση για όσους έχουν αρνητικά επηρεαστεί από ένα τραγικό γεγονός, αλλά χωρίς να είναι υπερβολικά συναισθηματικοί ή δραματικοί.

Τα παιδιά λαμβάνουν συναισθηματικά στοιχεία από τους γονείς και μιμούνται τις αποκρίσεις τους. Καθώς οι ειδήσεις συχνά προβάλλουν στρεσογόνα γεγονότα στον κόσμο, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν με υγιή τρόπο αυτά που ακούνε, διατηρώντας ένα ασφαλές, γαλήνιο περιβάλλον στο σπίτι.

Advertisment

Οι γονείς επίσης χρειάζεται να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να μη φοβούνται ή ντρέπονται να κάνουν ερωτήσεις για όσα βλέπουν και ακούνε. Οι αποκρίσεις σε αυτές τις ερωτήσεις χρειάζεται να προσαρμόζονται στο αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών, με τη χρήση γλώσσας και εννοιών που το παιδί να μπορεί να καταλάβει.

Για τα νήπια που βλέπουν δυσάρεστες εικόνες, η καλύτερη προσέγγιση των γονιών είναι απλώς να τα διαβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλή και ότι τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν πολύ μακριά από αυτά, αλλά και ότι οι ενήλικες προσπαθούν τώρα να διορθώσουν τα πράγματα. Για τα παιδιά δημοτικού, οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών (συχνά παραπάνω από μία φορές).

Πρέπει να στοχεύουν στην ειλικρίνεια όταν απαντούν ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν να τους εμπιστεύονται ως πηγή αξιόπιστων πληροφοριών. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να καθησυχάζουμε. Για τους εφήβους, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν τα γεγονότα στις ειδήσεις ως σημείο αφετηρίας για να ξεκινήσουν συζητήσεις για σημαντικά πολιτικά ζητήματα και παγκόσμια γεγονότα.

Νοητικά, οι έφηβοι μπορούν να σκεφτούν πιο αφηρημένα από τα μικρότερα παιδιά, και συχνά θέλουν να αναλάβουν δράση για να καλυτερεύσουν τον κόσμο γύρω τους. Συνεπώς, μπορούν σταδιακά και πάντα με ασφάλεια να αρχίζουν να διαμορφώνουν τις θέσεις και τις απόψεις του και να συνεισφέρουν σε αυτό τον κόσμο.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/parenting-and-culture/202010/how-talk-children-about-the-news

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση