Σκάβε μέσα σου… εκεί βρίσκεται η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητάς

Γνωρίζουμε τόσους πολλούς ανθρώπους στη ζωή μας. Όλοι τους ξεχωριστοί και μοναδικοί με βιώματα που τους οδηγούν σε ιδιαίτερα μονοπάτια. Αν παρατηρήσεις όμως υπάρχει

Σκάβε μέσα σου... εκεί βρίσκεται η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητάς

Γνωρίζουμε τόσους πολλούς ανθρώπους στη ζωή μας. Όλοι τους ξεχωριστοί και μοναδικοί με βιώματα που τους οδηγούν σε ιδιαίτερα μονοπάτια. Αν παρατηρήσεις όμως υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό στους περισσότερους. Μία αντίσταση στην ενδοσκόπηση. Αναρωτιέμαι γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους.

Υπάρχει ένα πέπλο που πέφτει σχεδόν με φυσικό τρόπο και καλύπτει την αλήθεια όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με τους εσωτερικούς μας δαίμονες. Φυσικά είναι πιο εύκολο να το αφήσουμε να μεταμορφώσει τα τέρατα σε άκακες μορφές που καθορίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Αυτό γιατί η αντιμετώπισή τους μπορεί να σημάνει την ήττα μας και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.

Advertisment

Τί κερδίζει κανείς όταν ασχολείται με το “μέσα” του και τί μπορεί να χάσει;

Σύμφωνα με τον Carl Jung: «Όποιος κοιτάει έξω, ονειρεύεται κι όποιος κοιτάει μέσα, ξυπνάει». Αυτό το απόφθεγμα ενός “φευγάτου” ψυχιάτρου δείχνει τη γενικότερη τάση των κλάδων που ασχολούνται με την ανθρώπινη ψυχή να δίνουν τεράστια σημασία στην ενδοσκόπηση.

Υπάρχει άμεση σχέση του εσωτερικού μας κόσμου με το πώς καταλήγουμε να βιώνουμε και να αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική, “αντικειμενική” πραγματικότητα. Γι’ αυτό το λόγο οι καταστάσεις που βιώνει κανείς είναι εξαρτώμενες από την εσωτερική του κατάσταση. Αυτό το επιχείρημα είναι αρκετό για να πειστεί κάποιος να στρέψει το βλέμμα προς τα μέσα. Ο πυρήνας του κάθε ατόμου είναι εκεί από όπου πηγάζει η αντίληψη και το βίωμα και εκεί θα πρέπει να εστιάσει κανείς αν θέλει να μελετήσει το ρόλο του στην κοσμική σκηνή.

Advertisment

Είναι σίγουρα τρομακτικό, αλλά μήπως είναι και λυτρωτικό; Είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά μήπως αξίζει τον κόπο; Απαιτεί μάχες και ρίσκα, αλλά μήπως εκεί κρύβονται όλα τα νοήματα που ψάχνουμε διακαώς;

Ο βυθός είναι απέραντος και άγνωστος. Το μόνο που έχουμε να αποφασίσουμε είναι να κάνουμε τη βουτιά.

Όπως είχε πει και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος, Μάρκος Αυρήλιος :

«Σκάβε μέσα σου· μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητάς».

Ιωάννα Θεοφιλάκου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση