,

Βρίσκεστε ανάμεσα σε ηλίθιους;

Είστε εγκλωβισμένοι σε ένα στενό δωμάτιο. Η πελώρια γυάλινη πόρτα του σας χωρίζει από το περιβάλλον. Κόσμος πάει κι έρχεται στην τεράστια αίθουσα. Μπορείτε

Βρίσκεστε ανάμεσα σε ηλίθιους;

Είστε εγκλωβισμένοι σε ένα στενό δωμάτιο. Η πελώρια γυάλινη πόρτα του σας χωρίζει από το περιβάλλον. Κόσμος πάει κι έρχεται στην τεράστια αίθουσα. Μπορείτε να τους δείτε, στήνετε αφτί στις συζητήσεις τους, όμως όσο δυνατά και αν φωνάζετε, εκείνοι αδυνατούν να σας ακούσουν. Πασχίζετε με κάθε ικμάδα της δύναμής σας να ανοίξετε τη γυάλινη πόρτα, ωστόσο για έναν αλλόκοτο λόγο το γυαλί δεν σπάει και όποιο κλειδί και αν δοκιμάζετε αποδεικνύεται μάταιος κόπος. Αισθάνεστε την απόγνωση να σας κυριεύει. Έχετε, όμως, αναλογιστεί τι είναι εκείνο που σας απομακρύνει από το περιβάλλον σας; Ποια γυάλινη πόρτα διαιωνίζει την απομόνωση, τη σύγχυση, τη σύγκρουση;

Το κλειδί της επικοινωνίας

Η λέξη-κλειδί είναι η «επικοινωνία» και ο Thomas Erikson, στο βιβλίο «Ανάμεσα σε ηλίθιους» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σας μυεί με εξαιρετική σαφήνεια και ανεπανάληπτη μαεστρία στα άδυτα μιας τέχνης σχεδόν θαυματουργής. Το βιβλίο, που μετρά στο ενεργητικό του πάνω από 1.500.000 αντίτυπα, ταξίδεψε σε 40 χώρες για να προσγειωθεί στα χέρια σας και να σας υπενθυμίσει πως κάθε άνθρωπος μιλά μια δική του γλώσσα. Το μυστικό της επιτυχίας, της αρμονίας και της ευτυχίας φωλιάζει στη σωστή μετάφραση.

Advertisment

Τα στενά όρια των προσωπικών πεποιθήσεων

Για να το καταλάβετε καλύτερα, μεταφερθείτε με τον νου ξανά σε εκείνο το στενό δωμάτιο. Γιατί νομίζετε πως είναι τόσο στενό; Ισοδυναμεί με τα όρια των προσωπικών αντιλήψεων, με την ασφυξία των άκαμπτων πεποιθήσεων, που αδυνατούν να υψωθούν πέρα από τον φτωχό ορίζοντα της υποκειμενικής οπτικής γωνίας. Κάθε κομμάτι γυαλί συμβολίζει και μια ψευδαίσθηση πως εσείς και μόνο έχετε δίκιο, πως υπάρχει ένας σωστός τρόπος επικοινωνίας, μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και ένας απόλυτος διαχωρισμός των ατόμων σε ανόητους και έξυπνους.

Μήπως να το ξανασκεφτείτε; Θρυμματίστε το γυαλί. Βγείτε τώρα σε εκείνη την αίθουσα που μέχρι πρότινος παρακολουθούσατε μονάχα μέσα από τη φυλακή σας. Μια έκπληξη σας περιμένει. Ο κόσμος έχει εξαφανιστεί και γύρω σας υπάρχουν τέσσερα δωμάτια διαφορετικού χρώματος, με τη γνώριμη σ’ εσάς γυάλινη πόρτα να στερεί στους ενοίκους την ελευθερία τους.

Βρίσκεστε ανάμεσα σε ηλίθιους;

Advertisment

Ο κόκκινος τύπος

Στο κόκκινο δωμάτιο διακρίνετε έναν τύπο επιβλητικό, με αγέρωχο παράστημα και κοφτερή ματιά. Θα μπορούσατε να τον παρομοιάσετε ακόμη και με θηρίο στο κλουβί του και αλήθεια δεν θα πέφτατε έξω στην εκτίμησή σας. Βλέπετε, αντίκρυ σας στέκεται ένας ηγέτης που με ζωηρές χειρονομίες προσελκύει την προσοχή. Μοιάζει ανυπόμονος, ακούραστος και αποφασισμένος να διεκδικήσει την απόδρασή του. Καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανοίξει την πόρτα γιατί εκείνος -πρωτοπόρος, φιλόδοξος, ηγέτης και ασυμβίβαστος- δεν θα καταθέσει τα όπλα. Σας κοιτά άγρια από την ιδιότυπη φυλακή του. «Μόνος μου θα τα καταφέρω» διαβάζετε τη φράση στα χείλη του. Τον θαυμάζετε και τον φοβάστε ταυτόχρονα. Αλλά τον προσπερνάτε.

Ο κίτρινος τύπος

Λίγα βήματα πιο κάτω συναντάτε το κίτρινο δωμάτιο. Παντού φως! Μια αίσθηση εξωστρέφειας σας κατακλύζει μεμιάς. Ο άντρας σας χαμογελά. «Θα με βοηθήσεις;» σας γράφει στο γυαλί με χρωματιστό μαρκαδόρο. Έχει κάτι το βλέμμα του που σας κάνει αμέσως να τον συμπαθήσετε. Φορά κομψά ρούχα και περηφανεύεται για τους όμορφους πίνακες που κοσμούν το δωμάτιο, απόρροια της καλλιτεχνικής του φλέβας. Μέχρι και αστεία μηνύματα σας στέλνει στο κινητό. Μαζί του γελάτε αρκετά, όμως έχετε μια πορεία να συνεχίσετε. «Το ξέρω πως θα επιστρέψεις» σας γράφει, και ύστερα σας κλείνει συνωμοτικά και παιχνιδιάρικα το μάτι. Σας θυμίζει με τον τρόπο του το πιο χρυσό σας καλοκαίρι, εκείνο που έμοιαζε με τη δεύτερη εφηβεία. Θα επιστρέψετε, είχε δίκιο. Άλλωστε, πάντοτε επιστρέφουμε στα χρυσά μας καλοκαίρια.

Ο μπλε τύπος

Από την απέναντι πλευρά της αίθουσας διακρίνετε ένα μπλε φως. Ο τύπος στο δωμάτιο φορά κοστούμι και γραβάτα. Έχει απλώσει στο γραφείο τον χάρτη απόδρασης και μελετά προσεκτικά τις κινήσεις του. Θα ορκιζόσασταν πως έχει προβλέψει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, κάθε εναλλακτική στις πιθανές κακοτοπιές. Πότε πότε ο άντρας σάς παρατηρεί διακριτικά, μα είναι ολοφάνερο ότι ουδέποτε θα άνοιγε τα χαρτιά του σε έναν ξένο σαν και του λόγου σας. Φαίνεται εσωστρεφής, επιφυλακτικός, συνετός, αναλυτικός και ενδεδυμένος με μυστήριο. Έχει όραμα και στοχεύει στο φεγγάρι.

Ο πράσινος τύπος

Προχωράτε στο τελευταίο δωμάτιο. Ένας συνεσταλμένος νέος μόλις έχει τελειώσει το βάψιμο του τοίχου. Πράσινο λοιπόν. Σας κοιτά με φιλική διάθεση και εκπέμπει ευγένεια. Δείχνει, ωστόσο, λιγάκι απογοητευμένος. Με τον τρόπο του σας παρακαλά σχεδόν να συνδράμετε στην απελευθέρωσή του. Έχει ολοφάνερα ανάγκη από ενθάρρυνση και καθοδήγηση, όμως είστε σίγουρος πως, αν του δινόταν η ευκαιρία, θα αποδεικνυόταν ένας σταθερός και εργατικός συνεργάτης, ένας τρυφερός και πιστός φίλος.

Βρίσκεστε ανάμεσα σε ηλίθιους;

Ένας οδηγός επιβίωσης για τη ζούγκλα των ανθρώπινων επαφών

Και ξαφνικά οι ματιές όλων διασταυρώνονται. Ο μπλε, ο κόκκινος, ο κίτρινος και ο πράσινος τύπος βλέπουν επιτέλους ο ένας τον άλλον. Και το κυριότερο, αρχίζουν να ακούν. Αντιλαμβάνονται πως το κλειδί της απελευθέρωσης έχει πολλά χρώματα, πως όλοι τους είναι διαφορετικοί και εξίσου σωστοί ή λάθος. Το γυαλί τότε σπάει σε χίλια κομμάτια. Το πολύτιμο εγχειρίδιο του Thomas Erikson ταξινομεί την ανθρώπινη συμπεριφορά σε τέσσερις τύπους, σύμφωνα με το σύστημα επικοινωνίας DISA (ακρωνύμια των λέξεων Κυριαρχία,

Προτροπή, Υποταγή, Ανάλυση) και προσφέρει έναν απόλυτο οδηγό επιβίωσης για όλους εσάς που χάνεστε κατά καιρούς στη ζούγκλα των αντιφατικών ανθρώπινων επαφών, που νιώθετε μόνοι, παρεξηγημένοι, οξύθυμοι, μελαγχολικοί, δυσνόητοι. Τι πραγματικά θα σας βοηθήσει να δαμάσετε τα άγρια θηρία; Μα φυσικά οι απαραίτητες δεξιότητες, εκείνες που θα σας διδάξουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα στη διάδραση με τους γύρω σας.

Αφουγκραστείτε τον διπλανό σας, κάθε κρυφό μήνυμα πίσω από τις λέξεις ή τις κινήσεις του, παρατηρήστε την ιδιοσυγκρασία του, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο δομεί τον κόσμο του. Κατανοήστε την ιστορία του και προσεγγίστε τον σεβόμενοι το σύστημα αξιών του. Θυμηθείτε πως δεν μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που ακούει ο συνομιλητής σας, αλλά μπορείτε να διαβάσετε τις εκάστοτε περιστάσεις, να μεταφράσετε εύστοχα το μήνυμα και ύστερα να μιλήσετε τη γλώσσα που απαιτείται. Γιατί η επαγγελματική καταξίωση και η προσωπική ευημερία περνούν πάντα από τη λεωφόρο της σωστής επικοινωνίας για να σας συναντήσουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση