, ,

Η Κίνα έστειλε διαστημικό αεροσκάφος στη Σελήνη για συλλογή πετρωμάτων μετά από 40 χρόνια

Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια που οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοί «έφεραν σπίτι» σεληνιακά πετρώματα και χώμα προς ανάλυση. Τα ξημερώματα της Τρίτης,

Η Κίνα έστειλε διαστημικό αεροσκάφος στη Σελήνη για συλλογή πετρωμάτων μετά από 40 χρόνια

Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια που οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοί «έφεραν σπίτι» σεληνιακά πετρώματα και χώμα προς ανάλυση. Τα ξημερώματα της Τρίτης, η Κίνα εκτόξευσε από το νησί Χαϊνάν το ρομποτικό διαστημόπλοιο Chang´e 5 με προορισμό την επιφάνεια της Σελήνης.

Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκέμβρη. Η Κίνα στοχεύει να είναι η τρίτη χώρα που θα πετυχαίνει σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη προσπάθεια. Το όνομα του διαστημόπλοιου, Chang´e, προέρχεται από όνομα κινεζικής θεότητας του φεγγαριού.

Advertisment

Ο Ζιάο Γουεϊξίν ερευνητής διαστήματος που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δήλωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση της ARD: «Αστροναύτες μπορούν σχετικά εύκολα να πάρουν δείγματα πετρωμάτων από το φεγγάρι. Είναι όμως πολύ δυσκολότερο να συλλέξεις πετρώματα με ένα ρομπότ, πόσο μάλλον όταν αποστολή του Chang´e 5 είναι να τρυπήσει την επιφάνεια και να ανασύρει πετρώματα από βάθος δύο μέτρων».

Το διαστημόπλοιο θα στοχεύσει να προσγειωθεί σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Mons Rümker, μία ηφαιστειακή περιοχή με μεγάλο ύψος, γνωστή ως Oceanus Procellarum. Τα πετρώματα σε αυτή την περιοχή πιστεύεται ότι είναι πολύ πρόσφατα σε σύγκριση με τα δείγματα που συνέλεξαν οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοί – στα περίπου 1.3 δισεκατομμύρια χρόνια σε σύγκριση με εκείνα των 3-4 δισεκατομμυρίων χρόνων των παλαιότερων αποστολών.

Αυτό θα προσφέρει στους επιστήμονες επιπλέον δεδομένα για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν ώστε να χρονολογούν τα γεγονότα που λαμβάνουν ή λάμβαναν χώρα στο ηλιακό μας σύστημα. Οι ερευνητές υπολογίζουν τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης – όσο πιο «παλιά» είναι η επιφάνεια, τόσους περισσότερους κρατήρες έχει. Όσο πιο πρόσφατη, τόσο λιγότερους κρατήρες έχει.

Advertisment

Ο Πέι Ζαογιού από την κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA μίλησε στην κινεζική τηλεόραση για τους επιστημονικούς στόχους της αποστολής: «Η εξερεύνηση της επιφάνειας της σελήνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επιστήμονες, μιας και θα είμαστε σύντομα σε θέση να συγκρίνουμε τα πετρώματα των διαφόρων αποστολών στο φεγγάρι».

Πηγές:

https://www.dw.com/

https://www.bbc.com/news/science-environment-55049547

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση