, ,

Παγκόσμια βιοχωρητικότητα: Χρησιμοποιούμε τους ετήσιους πόρους της γης μέσα σε 6 μήνες

Η Μητέρα Γη διαθέτει άφθονους πόρους, αλλά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη που την κατοικούν, οι άνθρωποι οδηγούνται προς μια μονόπλευρη κατανάλωση με

Η Μητέρα Γη διαθέτει άφθονους πόρους, αλλά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη που την κατοικούν, οι άνθρωποι οδηγούνται προς μια μονόπλευρη κατανάλωση με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία. Μένουν ακόμα 4 μήνες για να τελειώσει το έτος, αλλά μέχρι τις 13 Αυγούστου οι πόροι της γης είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για το 2015 και αυτό συνέβη 6 ημέρες νωρίτερα συγκριτικά με το 2014. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σύμφωνα με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης και σε περίπτωση που συνεχιστούν έτσι μέχρι το 2030, θα καταναλώνουμε τους ετήσιους πόρους της γης μέσα σε μόλις 6 μήνες.

Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν από μια σειρά ετήσιων εκθέσεων που αφορούσαν τον υπολογισμό των ημερομηνιών κατά τις οποίες η κατανάλωση των πόρων από τους ανθρώπους υπερέβη την ικανότητα του πλανήτη να τους αντικαθιστά εντός του έτους.

Advertisment

Αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη είχαν τον τρόπο ζωής του μέσου Αμερικανού, θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες

Το πρόβλημα φυσικά δεν εντοπίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Σήμερα πλέον το 86% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου οι απαιτήσεις από τη φύση – το «οικολογικό αποτύπωμα» του έθνους – ξεπερνά τις δυνατότητες των πόρων της χώρας. Το αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει υπερτριπλασιαστεί από το 1961 μέχρι και το 2003 και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πλανήτης βρίσκεται σε «οικολογικό χρέος». Η βιοχωρητικότητα ανά άτομο αλλάζει ετησίως ανάλογα με τη διαχείριση των οικοσυστημάτων, τις γεωργικές πρακτικές (όπως η χρήση λιπασμάτων και άρδευσης), την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, τις καιρικές συνθήκες και το μέγεθος του πληθυσμού.

Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές από το 1970. Η συγκεκριμένη ημέρα ονομάζεται «Ημέρα Υπέρβασης της Γης» και για το τρέχον έτος ήταν η 13η Αυγούστου. Ο υπολογισμός εξετάζει τα καλλιεργούμενα χωράφια, το πόσιμο νερό, τα απόβλητα, την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και τα δέντρα που κόβονται σε όλο τον κόσμο και συγκρίνει αυτά τα δεδομένα με τη δυνατότητα του πλανήτη να ανανεώνει τους πόρους μέσα στον χρόνο.

Advertisment

(Παγκόσμια βιοχωρητικότητα / Παγκόσμιο οικολογικό αποτύπωμα) x 365 = ημέρα του οικολογικού χρέους

Η εξίσωση αυτή υπολογίστηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Aποτυπώματος και τα στοιχεία δείχνουν ότι συμβαίνει νωρίτερα, καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός ολοένα αυξάνεται. Κατά τη δεκαετία του 1970 το χρονικό διάστημα που συνέβη ήταν ο Δεκέμβριος, κατά τη δεκαετία του 1980 ο Νοέμβριος, κατά τη δεκαετία του 2000 ο Σεπτέμβριος και φέτος ο Αύγουστος.

Ο Mathis Wackernagel, πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Aποτυπώματος, δηλώνει τα εξής: «Το ανθρακικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο κόσμος οδηγήθηκε σε οικολογική υπέρβαση. Παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη συνιστώσα του διευρυνόμενου χάσματος ανάμεσα στο οικολογικό αποτύπωμα και τη βιοχωρητικότητα του πλανήτη».

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι βιομηχανικοί αναλυτές αισιοδοξούν ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα. Ο Wackernagel συμπληρώνει: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις στην πρώτη γραμμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι οποίες πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο, καθώς και από την αύξηση της ευαισθητοποίησης των οικονομικών παραγόντων όσον αφορά το γεγονός ότι η χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί τον δρόμο του μέλλοντος. Όσο προχωράμε μπροστά, δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη ζωτική σημασία της μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα».

Πηγές:

www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/

www.theweathernetwork.com

www.worldwildlife.org/pages/overshoot-day

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση