«Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο» | Henry Ford

Οι άνθρωποι τις ταμπέλες τις αποδεχόμαστε και τις οικειοποιούμαστε άλλοτε από το οικογενειακό μας περιβάλλον, άλλοτε από τους φίλους, από τις σχέσεις, ακόμα από

«Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο» | Henry Ford

Οι άνθρωποι τις ταμπέλες τις αποδεχόμαστε και τις οικειοποιούμαστε άλλοτε από το οικογενειακό μας περιβάλλον, άλλοτε από τους φίλους, από τις σχέσεις, ακόμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πράγματα με τα οποία ταυτιζόμαστε..

Ταμπέλες λοιπόν… αγχώδης, καταθλιπτικός, εγωιστής, πεισματάρης, θρασύς, πιστός, φοβικός, εσωστρεφής, μεγάλος, μικρός, άπειρος, αναβλητικός…

Advertisements

Πολλές ταμπέλες, οι οποίες άλλοτε μας καθορίζουν και άλλοτε μας εγκλωβίζουν.. γιατί ένας άνθρωπος συχνά εγκλωβίζεται μέσα στην ταμπέλα του και καταλήγει να νιώθει αδύναμος να την υπερνικήσει και άλλοτε απλά τη χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει συμπεριφορές, αποφυγές και φόβους…

Ταμπέλα δεν είναι μία γυναίκα στα 38 της να την χαρακτηρίζουμε μεγάλη;

Ταμπέλα δεν είναι ένας νέος άνθρωπος στα 26 του να τον χαρακτηρίζουμε ανώριμο;

Ταμπέλα δεν είναι να χαρακτηρίζουμε κάθε σχέση εν δυνάμει επικίνδυνη να μας πληγώσει γιατί ουσιαστικά δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τους φόβους και τα τραύματα που κουβαλάμε από το παρελθόν;

Advertisements

Ταμπέλα δεν είναι να χαρακτηρίζουμε κάποιον αδύναμο, πριν καν προσπαθήσει;

Ταμπέλα δεν είναι να λέμε σε ένα παιδί ότι είναι καλό στη ζωγραφική; Γιατί μπορεί όντως να είναι καλό στη ζωγραφική αλλά ταυτόχρονα το εγκλωβίζουμε μέσα σε αυτό το χαρακτηρισμό και μπορεί να μην προσπαθήσει για κάτι άλλο και να εστιάσει μόνο σε αυτό…

Οι ταμπέλες λοιπόν τις περισσότερες φορές μας εγκλωβίζουν, μπορεί να μας παγώνουν και μας κάνουν να μην αντιμαχόμαστε τους χαρακτηρισμούς.. Σαν να αποδεχόμαστε μία προφητεία.. μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία, η οποία μας καταβάλλει συναισθηματικά καθώς νιώθουμε συχνά πολύ μόνοι, πολύ μεγάλοι, πολύ αδύναμοι, πολύ εγκλωβισμένοι…

Να πιστεύεις λοιπόν ότι μπορείς… Γιατί αυτό για το οποίο θα πιστέψεις θα παλέψεις…

Θα παλέψεις για να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις, θα παλέψεις για ένα ραντεβού, θα παλέψεις για να μην είσαι μόνος και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μιλήσεις με ανθρώπους.. αλλά από ένα σημείο και μετά θα παύσεις να θεωρείς τη μοναξιά μειονέκτημα και εσένα ότι κουβαλάς ένα βαρύ φορτίο… και θα σταματήσεις να νιώθεις ενοχές, θα σταματήσεις να απολογείσαι, θα νιώθεις απενοχοποιημένα… και θα νιώθεις ότι μπορείς…

Άρα…. «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο»… Henry Ford

… γιατί μέσα μας κρύβουμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη, από αυτήν που φανταζόμαστε..

Συντάκτης | Ελένη Σολταρίδου

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας.
Είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.
Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης.
Κυκλοφορούν το παιδικό της παραμύθι με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).
Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος το νέο της βιβλίο αυτό-εξέλιξης με τίτλο «100 Συμβουλές Αυτοεξέλιξης 100 Μαθήματα Αυτογνωσίας»

Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς | 11 συμβουλές για να ακούσετε την καρδιά σας και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή
«Οι δύο πιο σημαντικές μέρες της ζωής σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις το γιατί» | Μαρκ Τουέιν
Παιδιά τραυματισμένα σε σώμα ενηλίκων!
Το άγχος θεριεύει όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε