, ,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος έχει τον δικό του τρόπο να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία μόλις έκαναν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη για τον εγκέφαλο. Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος έχει τους δικούς του αισθητήρες αρτηριακής πίεσης,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος έχει τον δικό του τρόπο να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία μόλις έκαναν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη για τον εγκέφαλο. Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος έχει τους δικούς του αισθητήρες αρτηριακής πίεσης, μια αποκάλυψη που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες θεραπείες για την άνοια, την υπέρταση, τις ημικρανίες και δεκάδες άλλες νόσους.

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι ο εγκέφαλος είχε έναν τρόπο ρύθμισης και ελέγχου της δικής του αιματικής ροής ξεχωριστή από το σύστημα του υπόλοιπου σώματος – αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Advertisment

Ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερο αίμα από κάθε άλλο όργανο για να ικανοποιήσει την συνεχή του ανάγκη για οξυγόνο, οπότε θα ήταν λογικό να κατείχε έναν τρόπο να αποφεύγει τις διακυμάνσεις της ροής του αίματος που μπορεί να συμβαίνουν στο υπόλοιπο σώμα.

Τώρα, μια ερευνητική συνεργασία που περιελάμβανε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Auckland, το University College στο Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο του Bristol, είναι η πρώτη που καταφέρνει να αναγνωρίσει αισθητήρες ροής του αίματος στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Στην έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, οι επιστήμονες εντόπισαν τους αισθητήρες – μικρά κύτταρα που ονομάστηκαν αστρογλοιακά κύτταρα – τα οποία πιέζονται στρατηγικά ανάμεσα στα αιμοφόρα αγγεία και στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Όταν οι ερευνητές ερέθισαν αυτά τα κύτταρα, εκείνα αύξηση την ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Advertisment

Ο Julian Paton από το Πανεπιστήμιο του Auckland, μέλος της επιστημονικής ομάδας, εξηγεί: «Αυτά τα αστρογλοιακά κύτταρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε μειώσεις της αιματικής ροής του εγκεφάλου. Όταν η παροχή αίματος μειώνεται, στέλνουν ένα χημικό σήμα στα κοντινά νευρικά κύτταρα να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο».

Η ομάδα αναφέρει ότι αυτό το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία διάφορων παθήσεων που σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Τέτοιες ανισορροπίες στον εγκέφαλο είναι μια εκ των αιτιών που εμφανίζονται διάφορα προβλήματα• για παράδειγμα, η συνεχής μείωση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο είναι μια από τις αιτίες της γνωστικής αποδυνάμωσης, της άνοιας και των νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ.

«Ανακαλύψατε ότι ο εγκέφαλος έχει έναν αυτόματο τρόπο να διασφαλίζει ότι η ροή του αίματος διατηρείται στα επίπεδα που πρέπει. Δυστυχώς, σε περιπτώσεις παθολογίας, υπάρχει κάποια ανισορροπία η οποία προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση στο υπόλοιπο σώμα», αναφέρει ο Dr. Paton.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μειωμένη δραστηριότητα σε αυτά τα αστρογλοιακά κύτταρα μπορεί να είναι ένας τρόπος να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους με υπέρταση. Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος καταπολέμησης των ημικρανιών και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Από την άλλη πλευρά, η ευαισθητοποίηση αυτών των κυττάρων μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις άνοιας.

Πηγή: www.nature.com/articles/s41467-019-13956-y

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση