Το «μαγικό» φίλτρο πληροφοριών του εγκεφάλου μας

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται ως 400.000.000 bits πληροφοριών το

Το «μαγικό» φίλτρο πληροφοριών του εγκεφάλου μας

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται ως 400.000.000 bits πληροφοριών το δευτερόλεπτο, κι εμείς αντιλαμβανόμαστε μόνο τα 2.000 από αυτά. Τα υπόλοιπα το συνειδητό μας δεν τα επεξεργάζεται, επειδή δεν του είναι χρήσιμα.

Καθώς κοιτάς ένα τοπίο από την κορυφή ενός βουνού, έχεις καταγράψει όλες τις πληροφορίες, τα δέντρα, τα χρώματα, τα φύλλα των δέντρων, τον ήλιο, τα σύννεφα, τους ήχους, τις μυρωδιές. Τέτοια δύναμη έχει το μυαλό σου. Αποφασίζεις όμως κάθε στιγμή ποια στοιχεία από όλα αυτά είναι σημαντικά για σένα και δίνεις σημασία μόνο σ’ αυτά.

Advertisment

Το Reticular Αctivating System είναι το φίλτρο πληροφοριών του εγκεφάλου μας. Διαγράφει όσα δεν χρειαζόμαστε. Γύρω μας κάθε δευτερόλεπτο υπάρχουν 2.000.000 bits πληροφοριών. Το RAS τα φιλτράρει και κρατά τα πιο σημαντικά.

Ίσως θα αναρωτιέσαι τώρα πώς επιλέγει ποια είναι τα πιο σημαντικά; Ένα κριτήριο είναι τι πιστεύουμε για μας. Ποιοι πιστεύουμε ότι είμαστε. Αν είσαι ή πιστεύεις ότι είσαι ζωγράφος –σε μεγάλο βαθμό είναι το ίδιο, μιας και γίνεσαι αυτός που πιστεύεις έντονα ότι είσαι–, θα εστιάσεις στους πίνακες ενός χώρου. Aν είσαι ή πιστεύεις ότι είσαι αρχιτέκτονας, θα εστιάσεις στην αρχιτεκτονική του χώρου.

Το δεύτερο και ουσιαστικό κριτήριο είναι το πού εστιάζουμε. Αν εστιάζεις στην ιδέα ότι είσαι παχύς και δεν μπορείς να αδυνατίσεις, ότι ότι είσαι αναβλητικός ή διαρκώς αργοπορημένος, αν η εσωτερική σου ομιλία είναι γεμάτη «Δεν μπορώ» και «Δεν γίνεται», το RAS θα διαγράψει όλες τις πληροφορίες που δεν σχετίζονται με αυτά που πιστεύεις έντονα και θα σου παρουσιάσει τα στοιχεία που σχετίζονται με αυτά στα οποία εστιάζεις.

Advertisment

Με αυτόν τον τρόπο σου προσφέρει αδιάσειστες αποδείξεις της ύπαρξης όλων αυτών που εστιάζεις ή πιστεύεις για σένα. Κι έτσι πείθεσαι ότι έχεις δίκιο, επιβεβαιώνεσαι. Αν εστιάζεις στην ιδέα ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα, το RAS θα διαγράψει τις υπόλοιπες πληροφορίες και θα σε κάνει να εστιάσεις στην επόμενη ευκαιρία. Αν εστιάσεις στην ιδέα ότι είσαι καλός, το RAS θα διαγράψει τις υπόλοιπες πληροφορίες και θα σε κάνει να εστιάσεις σε μια ηλικιωμένη στον δρόμο που σε χρειάζεται, κι έτσι θα επιβεβαιώσεις ότι είσαι καλός.

Μπορείς λοιπόν από σήμερα να επιλέξεις να μετατρέψεις το συνειδητό σου σε μηχανισμό μεταφοράς παραγωγικών πληροφοριών στο ασυνείδητο. Θυμήσου ότι το ασυνείδητο είναι μια υπερδύναμη. Επεξεργάζεται 400.000.000 bits πληροφοριών το δευτερόλεπτο. Και ό,τι επεξεργάζεται βρίσκει τρόπο να το κάνει πραγματικότητα.

Σε προτρέπω λοιπόν να αρχίσεις να το τροφοδοτείς συνειδητά με παραγωγικές πληροφορίες, αυτές που σε οδηγούν στην πρόοδο και φέρνουν αποτελέσματα: τους στόχους σου, τα όνειρά σου, τη θετική έκβαση των προβλημάτων σου.

Την αγάπη μου,

Νικόλας Σμυρνάκης

Απόσπασμα από το βιβλίο “Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;” 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis
Οι Τρεις Λόγοι που Δεν μας Επιτρέπουν να Είμαστε οι Ηγέτες του Εαυτού μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση