, ,

Σκωτία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει τα προϊόντα περιόδου δωρεάν σε όλες τις γυναίκες

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παρέχει δωρεάν και καθολική πρόσβαση όλων των γυναικών στα προϊόντα περιόδου μετά από καμπάνια

Σκωτία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει τα προϊόντα περιόδου δωρεάν σε όλες τις γυναίκες

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παρέχει δωρεάν και καθολική πρόσβαση όλων των γυναικών στα προϊόντα περιόδου μετά από καμπάνια 4 χρόνων, η οποία άλλαξε θεμελιωδώς τον πολιτικό λόγο γύρω από την έμμηνο ρύση.

Ο νόμος, ο οποίος πέρασε ομόφωνα το τελικό στάδιο ψήφισής του την προηγούμενη Πέμπτη, υποχρεώνει πλέον τις τοπικές αρχές να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα για όλες τις γυναίκες που τα χρειάζονται, ακολουθώντας το έργο τοπικών συμβουλίων όπως εκείνο του Βόρειου Ayrshire, το οποίο παρέχει δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες στα δημόσια κτήριά του από το 2018.

Advertisment

Ο νόμος επίσης αναφέρει ότι τα σχολεία, τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να διαθέτουν αυτά τα προϊόντα δωρεάν στις τουαλέτες τους. Η κυβέρνηση της Σκωτίας ήδη παρείχε αυτή την υπηρεσία στα σχολεία με επιδοτήσεις από το 2018. Ο νόμος αναπτύχθηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «period poverty», δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο αρκετές γυναίκες της χώρας δυσκολεύονται να αγοράσουν τα προϊόντα περιόδου όταν το χρειάζονται.

Η Monica Lennon, μέλος της βουλής της Σκωτίας, η οποία και έφερε το βασικό κείμενο προς ψήφιση, δήλωσε: «όλοι συμφωνούμε ότι καμία δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το πώς θα βρει το επόμενο ταμπόν ή τη σερβιέτα». Πρόσθεσε πως δεν πτοήθηκε από την πανδημία και συνέχισε την προσπάθεια, ονομάζοντας τη μέρα της ψήφισης ως «μια περήφανη μέρα για τη Σκωτία και ως ένα σημάδι προς τον κόσμο ότι η δωρεάν παγκόσμια πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου μπορεί να επιτευχθεί».

Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος που έχει συντελεστεί όσον αφορά στη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα της έμμηνου ρύσης. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε δημόσια συζήτηση και το θέμα θεωρούταν ταμπού.

Advertisment

Οι βουλευτές της Σκωτσέζικης βουλής όμως έδειξαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να συζητήσουν για ζητήματα περιόδου, εμμηνόπαυσης, ενδομητρίωσης, όπως και για τα προϊόντα περιόδου και τη βιωσιμότητά τους. Εμείς ευχόμαστε αυτή η πολιτική ατζέντα να διαδοθεί και σε άλλες χώρες και η Σκωτία να αποτελέσει το παράδειγμα για την Ελλάδα, ειδικά με την οικονομική κρίση που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει την πανδημία.

Πηγή:

www.theguardian.com/uk-news/2020/nov/24/scotland-becomes-first-nation-to-provide-free-period-products-for-all

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία
Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών
Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται
Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση