, ,

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: Στο φως 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας παιδιών το 2020

Σε 300 ανέρχονται οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παιδικής πορνογραφίας που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2020, ενώ το 2.6% των δραστών

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: Στο φως 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας παιδιών το 2020

Σε 300 ανέρχονται οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παιδικής πορνογραφίας που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2020, ενώ το 2.6% των δραστών ήταν ανήλικοι, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας, Βασίλη Παπακώστα, που έγιναν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο στις 9 Φεβρουαρίου.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Βάζουμε όρια στη χρήση του Διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας», παρουσιάστηκαν και μια σειρά κοινωνικών μηνυμάτων που δημιουργήθηκαν σε μορφή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι με τίτλο: «Ο Σίφης ο Ποντικός και το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η Κάρμεν Ρουγγέρη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδίδοντας με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζονται σε καθημερινή βάση οι ειδικοί.

Advertisment

Ο κ. Παπακώστας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως «Στην Ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση 13,8% στο σύνολο των νέων υποθέσεων που χειριστήκαμε και αύξηση 13,66% στις υποθέσεις των απατών. Σε διεθνές επίπεδο, η online αναμετάδοση της κακοποίησης παιδιών αυξάνεται και γίνεται ακόμη πιο διαδεδομένη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εμπόδισαν τους παραβάτες να κακοποιούν δια ζώσης τα παιδιά. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δε συνέβη και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας μας, το 2020 χειριστήκαμε 300 υποθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση και πορνογραφία ανηλίκων σε σύγκριση με 329 υποθέσεις το 2019 και 282 το 2018. Από τις 300 υποθέσεις, σε 76 αναγνωρίστηκαν τα θύματα. Το 27% των θυμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών και το 89,48% ήταν γένος θηλυκού. Το 2,6% των δραστών ήταν ανήλικοι, ενώ το 95% των δραστών ήταν γένους αρσενικού».

Κι αν το κίνημα #MeToo έχει «απελευθερώσει» αρκετά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, μόνο 2 στα 100 παιδιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, καταφέρνουν να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις Αρχές. Αυτά αποτελούν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Europol και φαίνεται πως όλο και περισσότεροι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης καταφεύγουν στο ίντερνετ για να «ψαρέψουν» νεαρά θύματα, εκμεταλλευόμενοι τον εγκλεισμό της καραντίνας.

«Τα παιδιά πολύ συχνά επεξεργάζονται-αναρτούν δεδομένα για τους συνομηλίκους τους και γι’ αυτό είναι πηγή κινδύνου», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Λίλιαν Μήτρου, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο έχουν καταγραφεί 70.000.000 φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κάτι που μαρτυρά του μέγεθος του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Advertisment

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, θέλοντας να δώσει έμφαση στο πόσους κινδύνους κρύβει σταδιακά το Διαδίκτυο εν μέσω καραντίνας πρόσθεσε πως «Το έγκλημα αλλάζει μορφή. Ο αριθμός 11188, το επονομαζόμενο “cyber alert”, θα είναι το νέο 100». Μόνο μέσα στο 2020 οι τηλεφωνικές καταγγελίες στον αριθμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασαν τις 110.000.

Αρκετές ήταν και συνεχίζουν να είναι οι καταγγελίες που αφορούν σε ανήλικα θύματα και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2020 η χρήση του Διαδικτύου από παιδιά ηλικίας 5-12 ετών αυξήθηκε κατά 7%, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari για λογαριασμό του «Χαμόγελου του Παιδιού». Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμης σημασίας η οριοθέτηση και ο έλεγχος της χρήσης του διαδικτύου από τους γονείς, όπως επίσης και η γνωστοποίηση των κόκκινων γραμμών στα ίδια τα παιδιά.

Πηγές:

Με πληροφορίες από news247.gr και eleftherostypos.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση