, ,

Ο Δήμος Γλυφάδας δημιούργησε τον δρόμο των ποιητών με αγαπημένους στίχους

Ο Δήμος Γλυφάδας είχε έμπνευση και η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη γέμισε στίχους και φράσεις σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής. Η οδός

Ο Δήμος Γλυφάδας δημιούργησε τον δρόμο των ποιητών με αγαπημένους στίχους

Ο Δήμος Γλυφάδας είχε έμπνευση και η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη γέμισε στίχους και φράσεις σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής. Η οδός είναι πλέον στρωμένη με πρωτότυπους κυβόλιθους, έχει καινούρια δέντρα και παγκάκια.

Όμως, περπατώντας κανείς σε αυτή παρατηρεί ότι στα παγκάκια και πάνω στους κυβόλιθους υπάρχουν αποσπάσματα από ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη, Μαρίας Πολυδούρη και πολλών άλλων σπουδαίων ποιητών της Ελλάδας.

Advertisment

Ο δήμαρχος της Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, σε ανάρτησή του στο Facebook ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου και εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτή, δημοσιεύοντας φωτογραφίες της οδού όπως ήταν πριν και όπως είναι τώρα μετά την ανάπλαση. Συγκεκριμένα, γράφει στον λογαριασμό του:

«Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμη πραγματικά ξεχωριστό έργο στη Γλυφάδα μας. Σας καλωσορίζουμε στο δρόμο των ποιητών! Στο δρόμο όπου η ομορφιά μιας ξεχωριστής αστικής ανάπλασης συναντά την ομορφιά του νέου ελληνικού πολιτισμού. Η ανάπλαση της Λαμπράκη, που βλέπετε στις φωτογραφίες, δεν είναι σαν καμία άλλη που έχουμε κάνει! Τι κάναμε αυτή τη φορά; Διώξαμε την ασχήμια που υπήρχε και βάλαμε στη θέση της την ποίηση.

Ο περίπατος στο νέο αυτό χώρο – που πριν ήταν μια απροσπέλαστη ουσιαστικά για τους πεζούς και “ταλαιπωρημένη” νησίδα – μετατρέπεται σε μία εμπειρία μοναδική. Εξηγούμαι αμέσως: Το πρώτο κομμάτι της ριζικής ανάπλασης της Λαμπράκη (από την Μεταξά μέχρι την Κύπρου) μόλις ολοκληρώθηκε. Τα αυτοκίνητα δεν σταθμεύουν πλέον στη μέση της νησίδας αλλά σε θέσεις που δημιουργήσαμε περιμετρικά. Έτσι στη μέση της νησίδας δημιουργείται ένας υπέροχος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος.

Ένας πεζόδρομος, που όπως είχαμε υποσχεθεί όταν ολοκληρωθεί δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, όπως η περίφημη Las Ramblas στη Βαρκελώνη. Στρωμένος με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα, καινούργια φωτιστικά με λάμπες LED τελευταίας γενιάς, καθιστικά και – κυρίως – στρωμένος με τον πλούτο και τη σοφία της ελληνικής ποίησης.

Όσοι τον περπατούν βλέπουν στο διάβα τους το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης. Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης και άλλοι σπουδαίοι. Η κληρονομιά και η περηφάνεια μας. Με στίχους στα ελληνικά και στα αγγλικά, για να διαβάζουν και να μαθαίνουν όλοι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται για αυτό το σπουδαίο έργο».

Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμη πραγματικά ξεχωριστό έργο στη Γλυφάδα μας.

Σας καλωσορίζουμε στο δρόμο των ποιητών !…

Δημοσιεύτηκε από Giorgos Papanikolaou στις Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση