, ,

Λευτέρης Αραπάκης: Ο 26χρονος που βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ για την περιβαλλοντική του δράση

Οι διακρίσεις δεν σταματούν για τους Έλληνες στο πεδίο της καινοτομίας ούτε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπενθυμίζοντάς μας να σκεφτόμαστε αισιόδοξα και

Λευτέρης Αραπάκης: Ο 26χρονος που βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ για την περιβαλλοντική του δράση

Οι διακρίσεις δεν σταματούν για τους Έλληνες στο πεδίο της καινοτομίας ούτε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπενθυμίζοντάς μας να σκεφτόμαστε αισιόδοξα και δημιουργικά για το μέλλον. Ο ΟΗΕ φέτος βράβευσε έναν Έλληνα, τον Λευτέρη Αραπάκη, για την καινοτόμα περιβαλλοντική του δράση μέσω της νεοφυούς του επαγγελματικής σχολής αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ. Συγκεκριμένα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 7 «Νέους Πρωταθλητές της Γης», διάκριση που δίνεται ετησίως από τον ΟΗΕ.

Μάλιστα, δεν είναι απλώς ο μόνος Έλληνας που διακρίνεται φέτος από τον οργανισμό, αλλά και ο μοναδικός Ευρωπαίος. Ο Λευτέρης Αραπάκης εκπαιδεύει, ενισχύει και παρέχει κίνητρα στην τοπική αλιευτική κοινότητα για τη συλλογή πλαστικών από την θαλάσσια περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά την ανάκαμψη του οικοσυστήματος της περιοχής και των αποθεμάτων ψαριών.

Advertisment

Η ΕΝΑΛΕΙΑ δραστηριοποιείται πια σε 12 ελληνικά λιμάνια, αλλά και στο Ρίμινι της Ιταλίας. Συνεργάζεται με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στη χώρα μας και στην γειτονική Ιταλία. Ένα από τα κίνητρα που προσφέρει είναι η χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που συλλέγουν τα πληρώματα και οι αλιείς. Το αποτέλεσμα είναι να συλλέγονται μηνιαίως περίπου 12 τόνοι πλαστικού.

Οι «Νέοι Πρωταθλητές της Γης» (Young Champions of the Earth) που βραβεύονται από τον ΟΗΕ είναι όλοι κάτω των 30 ετών, προέρχονται και δραστηριοποιούνται από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, στο πλαίσιο του προγράμματός του για το Περιβάλλον (UNEP), ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι βραβευθέντες επελέγησαν από διεθνή επιτροπή ειδικών, ύστερα από ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία, στην τελική φάση της οποίας πέρασαν 35 υποψήφιοι.

Ο 26χρονος Λευτέρης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέρχεται από οικογένεια ψαράδων. Ο ίδιος είχε παρατηρήσει ότι πολλά αλιευτικά σκάφη στην περιοχή του επέστρεφαν χωρίς ψάρια και με πολλά πλαστικά στα δίχτυα τους, τα οποία πετάγονταν και πάλι στη θάλασσα.

Advertisment

Και πράγματι, τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση και η ρύπανση, ειδικότερα από τα πλαστικά, έχουν πλήξει την ελληνική αλιεία, με αποτέλεσμα τη μείωση των αλιευμάτων. Κάπως έτσι οδηγήθηκε στην ιδέα της ίδρυσης της πρώτης επαγγελματικής σχολής αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ το 2016, η οποία είχε διπλό σκοπό. Από τη μία, την εκπαίδευση των ψαράδων περιλαμβάνοντας και οικολογικούς τρόπους και από την άλλη την εστίαση στη διαχείριση των πλαστικών. Ο δεύτερος αυτός σκοπός γέννησε στην πρωτοβουλία Mediterranean Cleanup. Η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να απομακρυνθούν πάνω από 80 τόνοι πλαστικών από τη Μεσόγειο.

Το βραβείο που κέρδισε προσφέρει κεφάλαιο εκκίνησης και μέντορινγκ στους πρωταθλητές προκειμένου να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους. Εκτός από τον 26χρονο Λευτέρη Αραπάκη, βραβεύτηκαν και άλλοι έξι νέοι καινοτόμοι στην περιβαλλοντική δράση: Οι Niria Alicia Garcia από τις ΗΠΑ, Xiaoyuan Ren από την Κίνα, Vidyut Mohan από την Ινδία, Nzambi Matee από την Κένυα, Max Hidalgo Quinto από το Περού και Fatemah Alzelzela από το Κουβέιτ.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δράμα: Ξένοι φοιτητές γνώρισαν τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από παραδοσιακές στολές
Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν πάρετε τον σκύλο σας στην παραλία
Έτσι θα είναι ο ποδηλατόδρομος-γίγας της Αθηναϊκής Ριβιέρας | Από Μοσχάτο έως Βουλιαγμένη
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μουσικές βραδιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα | Με ελεύθερη είσοδο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση