,

Λέσβος: Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακό απολιθωμένο δέντρο ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων ετών

Ένα σπανιότατο εύρημα για τη φυσική ιστορία της Λέσβου βρέθηκε κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής

Λέσβος: Ανακαλύφθηκε εκπληκτικό απολιθωμένο δέντρο ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων ετών

Ένα σπανιότατο εύρημα για τη φυσική ιστορία της Λέσβου βρέθηκε κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο απολιθωμένο δέντρο, το οποίο κατάφερε να διατηρηθεί ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κάτι τέτοιο στην περιοχή από το 1995, όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου και υπεύθυνος της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Ζούρος εξήγησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ακριβώς τι είναι αυτό που αντίκρυσαν οι εργάτες και ερευνητές: «Ο απολιθωμένος κορμός διατηρείται σχεδόν ακέραιος μέσα σε λεπτόκκοκο ορίζοντα ηφαιστειακής στάχτης. Τα λεπτόκοκκα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και διατηρήσαν ακέραιo τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες του δένδρου.

Advertisment

Το δένδρο βρίσκεται στην αρχική θέση ανάπτυξής του και φαίνεται ότι η βιαιότητα της ηφαιστειακής έκρηξης το ξάπλωσε στο έδαφος στη θέση που βρέθηκε. Εκεί σκεπάστηκε από παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης και στη συνέχεια απολιθώθηκε».

Εκτός από τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες βρέθηκε και ένας μεγάλος αριθμός φύλλων καρποφόρων δέντρων, τα οποία προέρχονται από τα φυτά του υποτροπικού δάσους του νησιού πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Ο κ. Ζούρος σχολίασε και τον προσανατολισμό του κορμού του δέντρου, λέγοντας πως βοήθησε του ερευνητές να επιβεβαιώσουν «στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη και δεύτερου σημαντικού ηφαιστείου, εκτός από αυτό της Βατούσας, που φαίνεται να συνέβαλε στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους».

Λέσβος: Ανακαλύφθηκε εκπληκτικό απολιθωμένο δέντρο ηλικίας περίπου 20 εκατομμυρίων ετών

Advertisment

Από την ημέρα που ανακαλύφθηκε και επί 3 εβδομάδες, η ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εργάζεται πυρετωδώς και με προσοχή ώστε να αποκαλύψει και να συντηρήσει αποτελεσματικά τα κλαδιά του δέντρου.

Για να το καταφέρουν αυτό, κατασκεύασαν έναν ειδικό νάρθηκα γύρω από τον κορμό και τα κλαδιά του ώστε να το προστατεύσουν και να το διατηρήσουν ακέραιο. Επίσης, για να το μεταφέρουν, θα χρησιμοποιήσουν μια ειδική μεταλλική σχάρα. Τέλος, μια ειδική πλατεία διαμορφώθηκε σε παρακείμενο χώρο με στόχο να υποδεχθεί το πολύτιμο αυτό εύρημα και να συνεχιστεί η κατασκευή του δρόμου.

Ο κ. Ζούρος καταλήγει σχετικά με την σπουδαία αυτή ανακάλυψη: «Πρόκειται -χωρίς αμφιβολία- για μοναδικό εύρημα που συνιστά μία από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις απολιθωμάτων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας αντίστοιχος κορμός απολιθωμένου δένδρου με ακέραιες τις διακλαδώσεις του, που να έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα.

Η ανάδειξη του ευρήματος στην νέα του θέση αναμένεται να γίνει τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε να είναι ορατό και επισκέψιμο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Κεντρική φωτογραφία: stonisi.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση