, , ,

Άνοια: Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Το BrightVibes επικοινώνησε με την Anne Kelly, την ειδικό που ασχολείται με την προσέγγιση Μοντεσσόρι σε σύνδεση με την άνοια και με τη φροντίδα

Άνοια: Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Το BrightVibes επικοινώνησε με την Anne Kelly, την ειδικό που ασχολείται με την προσέγγιση Μοντεσσόρι σε σύνδεση με την άνοια και με τη φροντίδα των ηλικιωμένων στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο. Η μοναδική της προσέγγιση συνδυάζει τη φιλοσοφία της Μοντεσσόρι με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας με στόχο τη θεμελιώδη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παρέχουμε στήριξη και φροντίδα στους άλλους.

Η προσέγγιση Μοντεσσόρι ενδυναμώνει οργανισμούς και άτομα και βοηθά να αφήσουμε πίσω παραδοσιακές μεθόδους φροντίδας για να δώσουμε πίσω στους ανθρώπους την ανεξαρτησία τους, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού τους και έτσι να ζήσουν αξιοπρεπώς. «Κανένας μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν θέλει να τον ταΐζουν ή να τον ντύνουν ή να τον πηγαίνουν στην τουαλέτα και πόσο μάλλον ξένοι. Η ανεξαρτησία είναι τόσο σημαντική για μια ψυχή», δηλώνει η Anne Kelly, ειδικευμένη νοσηλεύτρια στη φροντίδα ηλικιωμένων για περίπου 12 χρόνια.

Advertisment

Η Kelly έχει σαν σκοπό της να γνωστοποιήσει σε όλους ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους και ένας διαφορετικός τρόπος να προσφέρουμε στήριξη που θα μπορούσε να συντηρήσει την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή τους.

Εξηγεί ότι οι άνθρωποι με άνοια έχουν ένα δυνατό σημείο, την διαδικαστική μνήμη τους. Είναι οι δεξιότητες, οι συνήθειες, οι μαθημένες συμπεριφορές και οι επαναλήψεις. Όσο συχνότερα κάνει κάποιος κάτι, τόσο καλύτερα τα πάει σε αυτό παρά το πρόβλημα μνήμης του.

«Πάντα πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν. Ένα από τα πράγματα που εύκολα σταματάμε να κάνουμε με τους ανοιακούς ασθενείς είναι ότι δεν τους διδάσκουμε πλέον τίποτα. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προσκαλεί την εξερεύνηση και που δείχνει ενδιαφέρον. Ο κόσμος είναι γεμάτος εκπληκτικά πράγματα που μπορεί κανείς να δει, να αγγίξει, να μυρίσει, να γευτεί. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις, να χρησιμοποιήσουμε τα λουλούδια, τα ζώα, τα χρώματα, όλα εκείνα τα προγράμματα που φέρνουν σε επαφή τους ηλικιωμένους με τους νέους».

Advertisment

Πολλοί ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, έχουν εγγόνια. Πόσο συχνά τους επισκέπτονται; Πολύ σπάνια. Γιατί; Επειδή έχουν άνοια, μια λανθασμένη αντίληψη». Τα παιδιά ακούνε συνεχώς ότι δεν πρέπει να αγγίξουν τίποτα, να πάνε πουθενά, δεν πρέπει να τρέχουν.

Όμως σε ένα περιβάλλον δομημένο από την προσέγγιση Μοντεσσόρι, φτιάχνουμε τον εξωτερικό χώρο έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά. Και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βγουν έξω με τα εγγόνια τους. Έτσι, λοιπόν, δημιουργεί κανείς μια κοινότητα. Έτσι, κρατάς σε επαφή ανθρώπους που αγαπιούνται.

Η Μοντεσσόρι για την άνοια και τη γήρανση είναι μια πρωτοποριακή προσέγγιση φροντίδας του ατόμου που βασίζεται στη φιλοσοφία της φημισμένης Ιταλίδας Dr Maria Montessori. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται για πάνω από 100 χρόνια για να στηρίξει τη φυσική ανάπτυξη του ανθρώπους και τις ικανότητές τους μέσα από αυτο-κατευθυνόμενες δραστηριότητες και μάθηση μέσω των αισθήσεων.

Αν και συχνά θεωρείται ως μια εκπαιδευτική μέθοδος για παιδιά, η νοοτροπία της του «βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου» μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες στο πλαίσιο της γνωστικής ανάπτυξης. Η μέθοδος σέβεται το άτομο και εργάζεται πάνω στα δυνατά του σημεία για να προάγει την ανεξαρτησία και την υψηλή αυτοεκτίμηση.

Πηγή:

brightvibes.com/2107/en/how-the-montessori-approach-can-tremendously-improve-the-lives-of-people-with-dementia

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση