,

Οι συνηθέστερες διαταραχές σε εργαστηριακούς ελέγχους

Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη Σήμερα η ιατρική επιστήμη, έχει αποδείξει την σημασία του εξατομικευμένου ιατρικού check up, μοναδικού για κάθε άνθρωπο. Ο σφαιρικά

Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη

Σήμερα η ιατρική επιστήμη, έχει αποδείξει την σημασία του εξατομικευμένου ιατρικού check up, μοναδικού για κάθε άνθρωπο. Ο σφαιρικά και άριστα ενημερωμένος ιατρός με κλινική εμπειρία, κατά την ετήσια προληπτική εξέταση, εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τον οργανισμό, από την κλινική εξέταση που πραγματοποιεί, το κληρονομικό ιστορικό του ατόμου, την επαγγελματική του έκθεση σε ουσίες, τον τρόπο διαβίωσής του, τα νοσήματα από τα οποία έχει ήδη νοσήσει, την συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού από έτος σε έτος και συγκροτεί το εξατομικευμένο πακέτο προληπτικών εξετάσεων, μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Για παράδειγμα, άλλο προληπτικό check up πρέπει να κάνει ένας άντρας 50 ετών, που επιμένει να καπνίζει και ανευρίσκεται βρογχόσπασμος, που δεν υπήρχε κατά τα προηγούμενα έτη στην κλινική εξέταση, άλλο ο ίδιος άντρας σε ηλικία 25 ετών, άλλο μία υγιής κατά την κλινική εξέταση γυναίκα, με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέως εντέρου.

Advertisment

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι περιλαμβάνουν συχνά, γενική αίματος, μετρήσεις σακχάρου, ουρικού οξέως, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και γενική ούρων.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΝΟΣΗΡΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΥΓΙΗ ΑΤΟΜΑ

1 Αναιμία

Advertisment

Ένα εύρημα, που ανευρίσκεται πολλές φορές κατά τις γενικές αίματος σε ασυμπτωματικά άτομα, είναι η αναιμία. Στην αναιμία μειώνεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ο αιματοκρίτης. Αναιμία επίσης έχουμε, όταν παρατηρείται πτώση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη από τα συνήθη για ένα δεδομένο άτομο επίπεδα, ακόμη και εάν διατηρούνται στα πλαίσια των φυσιολογικών διακυμάνσεων. Η αναιμία επιβάλλει πάντα ιατρικό έλεγχο, διότι μπορεί να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως καρκίνους, γυναικολογικές παθήσεις. Η αναιμία μπορεί να συνδέεται με έλλειψη θρεπτικών αιμοποιητικών ουσιών όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως, ηπατικά νοσήματα, νοσήματα μυελού των οστών, γαστρεντερικές νόσους, μυέλωμα, νεφρική ανεπάρκεια.

2 Διαβήτης

O διαβήτης, που χαρακτηρίζεται από σαφή υπεργλυκαιμία, αποτελεί σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές μελέτες, την πρώτη αιτία τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, μη τραυματικών ακρωτηριασμών κάτω άκρων και τύφλωσης σε ενηλίκους, ενώ είναι σημαντικότατη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο διαβήτης συχνά δεν έχει κανένα σύμπτωμα, πολλά άτομα έχουν τουλάχιστον επί δεκαετία διαβήτη πριν εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ την στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, συχνά υπάρχουν μία ή περισσότερες ειδικές επιπλοκές του διαβήτη, λόγω της ύπουλης δράσης του ασυμπτωματικού διαβήτη, ο οποίος έχει προηγηθεί. Εάν στα παραπάνω δεδομένα συνυπολογίσουμε ότι το διαταραγμένο σάκχαρο νηστείας, το οποίο παρόλο που δεν είναι τόσο αυξημένο όσο στην περίπτωση του διαβήτη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, το όφελος των περιοδικών μετρήσεων του σακχάρου, καθίσταται υψίστης σημασίας.
Eίναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζονται επιπόλαια οι διαταραχές του σακχάρου.
Ο έμπειρος κλινικός ιατρός σε κάθε διαταραχή θα αποσαφηνίσει τον τύπο και τα αίτια της διαταραχής, θα διερευνήσει τυχόν εγκατεστημένες βλάβες, θα εντοπίσει τα άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε μία ειδική δοκιμασία, την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης και θα καθορίσει το είδος της θεραπείας, διαιτητική ή φαρμακευτική ή συνδυασμό.

3 Αύξηση χοληστερόλης (¨χοληστερίνη¨)

H χοληστερόλη αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου.
Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει την καρδιά από το έμφραγμα (καλή χοληστερόλη). Η καταστροφική χοληστερόλη είναι μόνο η LDL χοληστερόλη, η οποία δεν βλάπτει μόνο τα αγγεία της καρδιάς, όπως πιστεύονταν στο παρελθόν, αλλά διάχυτα αγγεία του σώματος, όπως της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων.
Εάν έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων είναι στενωμένες, ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς η Ιατρική Επιστήμη σήμερα είναι πολύ αυστηρή, η LDL πρέπει με κάθε τρόπο να ευρίσκεται κάτω από 100mg/dl και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να είναι χαμηλότερη.
Eάν δεν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, ο άριστος κλινικός ιατρός με βάση το κληρονομικό και ατομικό ιστορικό σας, καθώς και με την κλινική εξέταση, θα καθορίσει τα ιδανικά για τον οργανισμό σας επίπεδα χοληστερόλης. Μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της Ιατρικής επιστήμης σε σχέση με την χοληστερόλη, είναι η ύπαρξη εξατομικευμένων θεραπευτικών στόχων. Κατά την ενδελεχή κλινικοεργαστηριακή ιατρική εξέταση, θα διαπιστωθεί, εάν οι διαταραχές της χοληστερόλης οφείλονται σε παθολογικά νοσήματα, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, οι θυρεοειδικές παθήσεις, παθήσεις νεφρών και ήπατος, το σύνδρομο cushing, παρενέργειες φαρμάκων, θα καθοριστούν τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης για τον συγκεκριμένο οργανισμό, που μελετάται ιατρικώς και θα δοθεί η άριστη αγωγή, που δύναται να περιλαμβάνει ειδική διατροφή ή φάρμακα.

4 Αύξηση ουρικού οξέως

Το ουρικό οξύ, είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό, κατά τον μεταβολισμό των πουρινών.
H υπερουριχαιμία δύναται να είναι διατροφικής προέλευσης ή να οφείλεται σε απλούς μεταβολικούς παράγοντες, μπορεί όμως να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως μυελουπερπλαστικά νοσήματα, ψωρίαση, αιμόλυση, νεφρικά νοσήματα, παρενέργειες φαρμάκων, τοξική δράση ουσιών όπως ο μόλυβδος, υπέρταση, υποθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός, αλκοολισμός, χρόνιες στερητικές δίαιτες, σαρκοείδωση, παχυσαρκία.
Η υπερουριχαιμία, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Όλοι οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία, στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουριχαιμίας. Έτσι, η απόφαση για θεραπεία με ειδικά φάρμακα τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών και αυστηρή διαιτητική αγωγή, εξαρτάται από το αίτιο και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση.

5 Aύξηση τριγλυκεριδίων

Τα τριγλυκερίδια, είναι παράγων μεταβολισμού των λιπαρών ουσιών και η αύξησή τους συνδέεται με την πρόκληση παγκρεατίτιδας, με στεφανιαία νόσο και αποφρακτική αγγειοπάθεια.
Η αύξηση των τριγλυκεριδίων σε άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, εγκυμονεί σοβαρoύς κινδύνους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων, δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.
Κατά την λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα ανιχνεύσει και θα αντιμετωπίσει τυχόν συνυπάρχουσες νόσους, που προκαλούν την διαταραχή στον μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, τον χρόνιο αλκοολισμό, την παχυσαρκία, την νεφρική ανεπάρκεια, τις παρενέργειες φαρμάκων. Επίσης θα διαπιστώσει εάν ευρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για εμφάνιση βλαβών από τα τριγλυκερίδια, θα καθορίσει τους εξατομικευμένους θεραπευτικούς στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους.

6 Ανίχνευση μικροβίων ή διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα

Eίναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί σωστός καθαρισμός της περιοχής και των χεριών και να έχει γίνει ορθή συλλογή ούρων. Τα ούρα πρέπει να έχουν συλλεγεί σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Το άτομο πρέπει να αρχίσει να ουρεί πρώτα στην τουαλέτα και στην συνέχεια, ενώ ουρεί, να συλλεγεί μέρος από τα ούρα στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο παρεμβάλλεται ακριβώς στην θέση της τροχιάς του ούρου, χωρίς να διακοπεί η ούρηση και πριν ολοκληρωθεί. Το δείγμα πρέπει να αποσταλεί άμεσα προς εξέταση.
Η ανίχνευση μικροοργανισμών στα ούρα χωρίς συμπτώματα ή άλλες αλλοιώσεις, είναι, πολλές φορές, ένα αθώο εύρημα σε ηλικιωμένες γυναίκες. Η ανεύρεση ειδικών μικροβίων και διαφόρων μικροοργανισμών στα ούρα, ή άλλων αλλοιώσεων στις γενικές ούρων, σε υγιή κατά τα λοιπά άτομα, επιβάλλει συχνά περαιτέρω λεπτομερή ιατρική εξέταση, ή θεραπεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση