Πώς να προσαρμοστούμε στη δύσκολη εποχή του χειμώνα και να την απολαύσουμε

Ο χειμώνας μπορεί να είναι σκληρός, ειδικά αν ζούμε σε ψυχρότερο κλίμα. Οι μέρες είναι σύντομες, οι νύχτες μεγάλες και το κρύο αρχίζει σταδιακά

Πώς να προσαρμοστούμε στη δύσκολη εποχή του χειμώνα και να την απολαύσουμε

Ο χειμώνας μπορεί να είναι σκληρός, ειδικά αν ζούμε σε ψυχρότερο κλίμα. Οι μέρες είναι σύντομες, οι νύχτες μεγάλες και το κρύο αρχίζει σταδιακά να δυσκολεύει τις κινήσεις μας έξω. Η συγγραφέας Katherina May εξερευνά σε ένα από τα βιβλία της πώς να προσαρμοστούμε σε αυτή την λίγο δυσκολότερη εποχή και να την απολαύσουμε. Μιλώντας στο mindbodygreen, μας μαθαίνει πώς να αναπλαισιώσουμε τον χειμώνα ως μια ευκαιρία και όχι ως μια δυσκολία.

Αναπλαισιώνοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χειμώνα

Ο χειμώνας ή το «σκοτεινό μισό του χρόνου, όπως ήταν γνωστός στους Κέλτικους πολιτισμούς, πάντα συσχετιζόταν με την κυοφορία». Είναι η περίοδος του χρόνου που ο «κόσμος ¨εγκυμονεί¨υποσχέσεις», περιγράφει η May. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας νοοτροπίας μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμη στην προσαρμογή μας στον χειμώνα και όχι μόνο.

Advertisment

Συνδέεται με τον συλλογισμό και την απορρόφηση των όσων συνέβησαν το καλοκαίρι, την επεξεργασία τους, ώστε να είμαστε έτοιμοι να μπούμε πιο δυναμικά στην άνοιξη. Εκτός από αυτό, ο χειμώνας μας εμπνέει και μια μοναχικότητα: «Μας προσκαλεί να περάσουμε λίγο ήσυχο χρόνο με τον εαυτό μας», κάτι που είναι ωφέλιμο να εκτιμήσουμε.

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας: «Εκτιμώ βαθύτατα τον τρόπο που ο χειμώνας αλλάζει τον τρόπο που σκέφτομαι. Δεν μπορούμε να είμαστε έξω τόσο πολύ, αλλά πραγματικά απολαμβάνω την έλλειψη πίεσης στο να είμαι παρούσα σε τόσες πολλές κοινωνικές συναθροίσεις. Κάτι τέτοιο με δυσκολεύει στο να απομονώνομαι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Νομίζω ότι χρειάζεται να μάθουμε την αξία της αλλαγής ρυθμών».

Μια ευγενική υπενθύμιση: Τίποτα – ούτε καν ο χειμώνας – δεν είναι μόνιμο

Οι εποχές αλλάζουν, έρχονται, παρέρχονται και όσο συντομότερα το αποδεχτούμε αυτό, τόσο το καλύτερο. Η May το τονίζει: «Δεν είναι μόνιμος. Δεν χρειάζεται να αναζητάμε πώς να παραλείψουμε αυτό την πραγματικά απαραίτητη φάση επειδή εκεί ακριβώς είναι που συμβαίνει η αλλαγή».

Advertisment

Αντί να αντιστεκόμαστε στον χειμώνα και στα ελαττώματά του, εκείνη έχει μάθει να εστιάζει στο τι έχει να μας προσφέρει αυτή η εποχή: αναστοχασμό, ενδοσκόπηση, κοινωνική ανάπαυλα, «περίοδος κυοφορίας υποσχέσεων» για μελλοντική δράση. Τον χειμώνα μπορούμε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε μια νέα ζωή και έναν νέο κόσμο – και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν δεν πάρουμε μια ανάσα.

Μια υποσημείωση για τη σύνδεση με τη φύση

Και να θυμάστε πως απλώς και μόνο επειδή έχει κρύο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνδεθούμε με τη φύση και να βγούμε έξω. Μπορούμε να προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις φωτεινές ώρες και μέρες της εποχής και να προσαρμοστούμε στα χαρακτηριστικά της με έναν δημιουργικό τρόπο.

Όταν απορροφάμε λίγο περισσότερο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια αυτών των σύντομων ημερών, ο κόσμος αρχίζει να φαίνεται λιγότερο απαίσιος. Επιπλέον, όσο περισσότερο εκτιθέμεθα στο κρύο (πάντα με ασφάλεια), τόσο περισσότερο το συνηθίζουμε. Περνάμε τόσο χρόνο σε κλειστούς, ζεστούς χώρους, υποκρινόμενοι ότι δεν είναι χειμώνας εκεί έξω. Αλλά αν βγαίνουμε για λίγο έξω, το σώμα μας σταδιακά θα προσαρμόζεται και θα έχει άλλη αντίληψη των χαμηλών θερμοκρασιών.

Αν αυτό σας ακούγεται πολύ δύσκολο, η May προτείνει να θυμόμαστε μια δημοφιλής Αγγλική έκφραση: Δεν υπάρχει κακός καιρός, απλώς κακός ρουχισμός. Αν ντυθείτε καλά και σωστά, τίποτα δεν θα σας χαλάσει μια βόλτα σε χειμερινό τοπίο.

Συμπέρασμα: Πολλοί από εμάς αντιστεκόμαστε στην χειμερινή εποχή, όταν θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα θετικά στοιχεία που έχει να μας προσφέρει. Αυτό που η May προτείνει είναι να τον «συναντάμε» όσο συχνότερα γίνεται, δηλαδή να προσαρμοζόμαστε και να τον αποδεχόμαστε.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/struggle-with-winter-heres-how-to-reframe-the-season

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση