, ,

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πώς να καταφέρετε να μην σας επηρεάσει το άγχος των γιορτών

Όταν το πρόγραμμά μας γίνεται φορτωμένο κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι φυσικό να ανησυχούμε, να παρατηρούμε περισσότερη δυσφορία και τελικά να ταλαιπωρούμαστε από

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πώς να καταφέρετε να μην σας επηρεάσει το άγχος των γιορτών

Όταν το πρόγραμμά μας γίνεται φορτωμένο κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι φυσικό να ανησυχούμε, να παρατηρούμε περισσότερη δυσφορία και τελικά να ταλαιπωρούμαστε από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Ακόμα και η ίδια η μέρα των Χριστουγέννων μπορεί να φέρει μια αίσθηση τρόμου, ειδικά αν νιώθουμε ότι τα συμπτώματά μας γίνονται απρόβλεπτα. Μάλιστα, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι προσπαθούμε να αναβάλλουμε υποχρεώσεις παρά να απολαύσουμε την περίοδο των γιορτών με τη χαλαρή τους χροιάς.

Αλλά πριν αφήσουμε το σώμα μας να μας καταβάλει ακόμα περισσότερο ψυχολογικά, ας σκεφτούμε πώς να αλλάξουμε την οπτική μας και πιθανότατα να προλάβουμε μια κρίση του συνδρόμου, που θα μας χαλάσει και τις γιορτές.

Advertisment

Χρήσιμες προσεγγίσεις για μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια των γιορτών

Μια μικρή προετοιμασία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, ειδικά όταν εμπλέκονται το φαγητό ή το ταξίδι. Όσο συχνότερα εξασκείτε αυτές τις χρήσιμες προσεγγίσεις, τόσο συντομότερα θα μπορέσετε να νιώσετε πιο ανάλαφροι/ες στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Οργανωνόμαστε με προσοχή

Αν προνοήσετε και οργανωθείτε από πριν, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τα επίπεδα στρες σας, και όσο λιγότερο είστε αγχωμένοι, τόσο λιγότερα συμπτώματα θα έχετε. Το κλειδί είναι να ξέρετε ακριβώς πού βρίσκεστε, πού στέκεστε, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι χρειάζεστε σε κάθε πιθανή κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί αυτές τις μέρες.

Αποκτούμε τον έλεγχο μέσω νοητικών ασκήσεων

Το CBT (γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία) μπορεί να κάνει θαύματα εδώ, και τελικά, να μπορέσετε να ελέγξετε αρκετά τα σωματικά σας συμπτώματα. Κάθε σκέψη ή ιδέα που έχετε θα μπορούσε να είναι αρνητική ή θετική, και το CBT μας διδάσκει πώς να παίρνουμε το θετικό μονοπάτι για καλύτερη οικονομική σταθερότητα και περισσότερο έλεγχο πάνω στις σωματικές επιδράσεις.

Advertisment

Αντί να σκέφτεστε πώς το χειρότερο δυνατό σενάριο θα μπορούσε να σας ντροπιάσει ή να σε στρεσσάρει, σκεφτείτε καλύτερα πώς θα μπορούσατε να διαχειριστείτε και να ξεπεράσετε τις προκλήσεις του χειρότερου δυνατού σεναρίου. Όσο περισσότερο εξασκείτε την θετική τοποθέτηση, τόσο ευκολότερο γίνεται να βεβαιώσετε μετά τον εαυτό σας ότι όλα θα πάνε καλύτερα απ’ ότι φοβάστε.

Στρατηγική κατανάλωση

Είναι μια λογική σκέψη, αλλά όχι αυτονόητη: η γενική αποφυγή του φαγητού θα κάνει τα πράγματα χειρότερα όταν τελικά κάτσετε να φάτε. Αντί να στερήσετε εντελώς το φαγητό από τον εαυτό σας μία μέρα πριν το τραπέζι των Χριστουγέννων, καλύτερα προτιμήστε την κατανάλωση μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φάτε αργά και με διαλείμματα, ώστε να μην πιέσετε το στομάχι σας.

Αν ξαφνικά καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ο οργανισμός σας δεν θα μπορέσει να τις χωνέψει και να τις μεταβολίσει. Συχνά, αυτό σε περίπτωση ευερέθιστου εντέρου, αυτό καταλήγει σε συμπτώματα έντονης κράμπας, φουσκώματος ή/και διάρροιας.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί ως προς ποιες τροφές πυροδοτούν τα συμπτώματα, οπότε αν γνωρίζετε τις «επικίνδυνες» τροφές που ενοχλούν εσάς, αποφύγετε τέτοια γεύματα εκείνες τις μέρες. Επίσης, όσο δελεαστικό κι αν είναι να καταναλώσουμε μαζί πολλά γλυκά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης θα προκαλέσουν κάποια δυσφορία στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Τη φετινή χρονιά, οι γιορτές είναι σίγουρα πολύ διαφορετικές από αυτές που φανταζόμασταν και περιμέναμε. Όμως, ίσως να είναι και μια καλή αφορμή φέτος οι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και συνεπώς με έντονο στρες να μη νιώσουν πίεση, αλλά αντίθετα ανακούφιση καθώς θα μπορούν να απολαύσουν τις ημέρες αυτές σε πιο «προστατευμένους» χώρους και με λιγότερες κοινωνικές συναθροίσεις, που συνήθως προκαλούν μια ένταση και μπορεί να πυροδοτήσουν και έξαρση των συμπτωμάτων. Χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με το σύνδρομο και σύντομα θα αποκτήσουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Πηγή:

ibs.newlifeoutlook.com/holiday-stress-ibs

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση