5 Σκανδιναβικές φιλοσοφίες ζωής που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Στις περισσότερες έρευνες, η Σκανδιναβία ψηφίζεται ως το πιο ευτυχισμένο μέρος στη Γη. Η Ετήσια Έκθεση για την Ευτυχία περιλαμβάνει στις πρώτες της θέσεις

5 Σκανδιναβικές φιλοσοφίες ζωής που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Στις περισσότερες έρευνες, η Σκανδιναβία ψηφίζεται ως το πιο ευτυχισμένο μέρος στη Γη. Η Ετήσια Έκθεση για την Ευτυχία περιλαμβάνει στις πρώτες της θέσεις τις Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία και Ισλανδία, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στην ισχυρή κοινωνική στήριξη, τόσο ανάμεσα στους πολίτες, όσο και από κυβερνητικά προγράμματα.

Συνεπώς, ίσως αν μάθουμε και υιοθετήσουμε κάποιες από τις Σκανδιναβικές παραδόσεις μπορεί να μας δώσει ένα μάθημα για το πώς να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά και πώς να προσφέρουμε ευτυχία στους συνανθρώπους μας.

Advertisment

5 Σκανδιναβικές φιλοσοφίες ζωής που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Hygge

Η Δανέζικη έννοια του hygge μεταφράζεται ελεύθερα ως η «άνεση της ψυχής». Είναι η αίσθηση που έχουμε όταν χαλαρώνουμε κάτω από μια κουβέρτα με τον αγαπημένο μας, πίνοντας κακάο δίπλα στο τζάκι το χειμώνα. Ως φιλοσοφία ζωής, είναι το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαμβάνει τις μικρές απολαύσεις της ζωής χωρίς ενοχές.

Lagom

Το Lagom είναι μια Σουηδική λέξη που μεταφράζεται περίπου ως «ακριβώς αυτό» ή «βέλτιστο». Είναι σαν το πάν μέτρον άριστον. Είτε αυτό αφορά το πόση ζάχαρη να προσθέσουμε στον καφέ μας ή πόσο ποσοστό της ζωής μας να αφιερώνουμε στη δουλειά, αυτή η φιλοσοφία προωθεί την υγιή ισορροπία. Το Lagom μας ωθεί να βρούμε τα προσωπικά μας επίπεδα ευχαρίστησης και εσωτερικής γαλήνης.

Sisu

Αν οι άλλες φιλοσοφίες σε αυτή τη λίστα μιλούν για το πώς να απολαύσουμε τη ζωή, το sisu είναι κατά κάποιο τρόπο το αντίστροφο: Μιλά για το πώς να επιμένουμε στις δυσκολίες μέχρι να φτάσουμε στο τέλος. Το Sisu είναι μια ιδιαίτερη Φινλανδική έννοια, ένας όρος που δύσκολα μεταφράζεται, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι αφορά στη δύναμη της θέλησης, στην αποφασιστικότητα, στην επιμονή και στην επικράτηση της λογικής ενώπιον των εμποδίων. Δεν αφορά στο θάρρος στη στιγμή, αλλά το είδος του θάρρους που διαρκεί στο χρόνο.

Advertisment

Fika

Το Fika είναι μια άλλη λέξη για το «διάλειμμα για καφέ». Αλλά είναι και κάτι παραπάνω: Είναι η διαδικασία ανάρρωσης από το στρες της ημέρας μέσω δεσίματος με τους ανθρώπους γύρω μας, κάτι που ιδανικά που θα θέλαμε να κάνουμε πολλές φορές την ημέρα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το Fika τείνει να γίνει σπάνιο καθώς οι νεότεροι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες ώρες και έχουν λιγότερο χρόνο για διαλείμματα.

Lykke

Η λέξη «Lykke» είναι αρκετά απλή: είναι η Δανέζικη λέξη για την «ευτυχία». Αλλά το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι πως η Δανία βρίσκεται σχεδόν κάθε χρόνο στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο. Οπότε σίγουρα μπορούμε να μάθουμε κάτι από τους Δανούς.

Στο βιβλίο του «The Little Book of Lykke», Ο Meik Wiking χωρίζει αυτή την προσέγγιση σε έξι κατηγορίες: συντροφικότητα, χρήματα, υγεία, ελευθερία, εμπιστοσύνη και καλοσύνη. Για να προσθέσουμε περισσότερη συντροφικότητα στη ζωή μας, για παράδειγμα, χρειάζεται να οργανώνουμε συχνότερα δείπνο με την οικογένειά μας. Για μεγαλύτερη ευτυχία σε σχέση με τα χρήματα, αγοράστε κάτι που θα απολαμβάνετε αρκετούς μήνες αργότερα.

Ashley Hamer

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση