,

Η δύναμη των λουλουδιών: Τα καλύτερα συστατικά τους για τη φροντίδα της επιδερμίδας

Η τάση χρήσης των φυτών δεν είναι κάτι νέο, αλλά πρόκειται για μια αρχαία πρακτική την οποία μάλιστα χρησιμοποιούσαν σε όλο τον κόσμο για

Η δύναμη των λουλουδιών: Τα καλύτερα συστατικά τους για τη φροντίδα της επιδερμίδας

Η τάση χρήσης των φυτών δεν είναι κάτι νέο, αλλά πρόκειται για μια αρχαία πρακτική την οποία μάλιστα χρησιμοποιούσαν σε όλο τον κόσμο για θεραπευτικούς σκοπούς. Θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε ότι ανακαλύπτουμε ξανά τα οφέλη των βοτάνων στην υγεία μας.

Πολλοί λένε ότι για κάθε πάθηση κάπου στον κόσμο υπάρχει ένα φυτό που αποτελεί τη θεραπεία του. Ποια όμως τα κορυφαία φυτά για την υγεία και φροντίδα της επιδερμίδας;

Advertisment

Άγριο τριαντάφυλλο

Το θρεπτικό έλαιο του άγριου τριαντάφυλλου έχει ένα ψευδώνυμο που εμπεριέχει τη σημασία του λουλουδιού για την επιδερμίδα μας: το ελιξίριο της νεότητας. Οι έρευνες δείχνουν ότι το άγριο τριαντάφυλλο – καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά – προλαμβάνει κατά της γήρανσης του δέρματος, αναζωογονώντας την υφή του και μειώνοντας την εμφάνισης γραμμών ρυτίδων. Είναι επίσης γνωστό για τις ενυδατικές του ιδιότητες.

Ρόδι

Επίσης γνωστό ως το «ιερό φρούτο» και γεμάτο μικρά κόκκινα στολίδια – σπόρους, το ρόδι χρησιμοποιείται στη φροντίδα της επιδερμίδας για να επαναφέρει την νεανική ζωτικότητα του δέρματος μέσω των αντιοξειδωτικών του. Το έλαιο του ροδιού περιέχει μέχρι και 70% πουνικικό οξύ, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, καθώς και βιταμίνη Ε.

Ίρις

Το εκχύλισμα της ίριδας μας χαρίζει μια γενναία δόση αντιοξειδωτικών (δηλαδή αντιγηραντική δράση) χάρη στις ισοφλαβόνες που περιέχει. Αλλά το έλαιο της ίριδας περιέχει επίσης βασικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, και η ρίζα της – γνωστή για την πυκνή κυτταρική δομή της και την ικανότητα να συγκρατεί την υγρασία – χρησιμοποιείται στην φροντίδα της επιδερμίδας. Με αυτό τον τρόπο, το δέρμα συγκρατεί υγρασία και ενυδατώνεται.

Advertisment

Αμύγδαλο

Υπάρχει κάτι που να μυρίζει πιο θεσπέσια από το αμυγδαλέλαιο; Τα συστατικά του συνεργάζονται τέλεια για τη φροντίδα της επιδερμίδας, επειδή η δομή της είναι τόσο παρόμοια με τα εξωτερικά στρώματα λιπιδίων της επιδερμίδας.

Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα, έτσι τα ευεργετικά του συστατικά – όπως τα λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Ε – μπορεί εύκολα να αρχίζει να καταπραΰνει την ευαίσθητη επιδερμίδα. Είναι η καλύτερη λύση για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Δεν περιέχει άρωμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.

Διαβάστε Αμυγδαλέλαιο: Οι ιδιότητές του και οι χρήσεις για μαλλιά και πρόσωπο

Νυχτολούλουδο

Για αιώνες, οι γυναίκες στρέφονταν σε αυτό το έλαιο για να φροντίσουν την ώριμη επιδερμίδα χάρη στις υψηλές συγκεντρώσεις σε πλούσια λιπαρά οξέα. Περιέχει μέχρι και 85% λινολενικού οξέος και 15% γ-λινολενικό οξύ, τα απορροφούνται από το λιπιδικό στρώμα της επιδερμίδας.

Υπάρχει ένας κόσμος λουλουδιών και φυτών πλούσιος σε συστατικά που αποδεικνύονται δώρα προς τον οργανισμό μας και προς την επιδερμίδα μας πιο συγκεκριμένα. Ας τα εκμεταλλευτούμε.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5450373/

https://www.weleda.com/ingredients/lead-plants/iris-root

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655903/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση