, ,

Γιατί η ψυχρότερη πόλη της Φινλανδίας υπέβαλλε υποψηφιότητα για να διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032!

Η Salla στη Φινλανδική Λαπωνία υπέβαλλε υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2032. Σίγουρα, δεν είναι το πρώτο μέρος που έρχεται

Γιατί η ψυχρότερη πόλη της Φινλανδίας υπέβαλλε υποψηφιότητα για να διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Salla στη Φινλανδική Λαπωνία υπέβαλλε υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2032. Σίγουρα, δεν είναι το πρώτο μέρος που έρχεται στο νου μας για τους Θερινούς Αγώνες, αφού η θερμοκρασία συνήθως πέφτει στους -50 βαθμούς Κελσίου και αποτελεί την ψυχρότερη πόλη της Φινλανδίας.

Όμως, όσοι βρίσκονται πίσω από την ιδέα αναφέρουν ότι δεν αποτελεί μια εορταστική περίπτωση. Η πόλη θέλει με αυτή την κίνηση να μεταφέρει ένα σοβαρό μήνυμα για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Η καμπάνια «Σώστε τη Salla» δημιουργήθηκε με τη στήριξη του «Fridays for Future», ενός περιβαλλοντικού κινήματος που συστάθηκε από νέους και συγκεκριμένα από την Greta Thunberg.

Advertisment

«Η Salla αλλάζει. Όλος ο πλανήτης αλλάζει. Και όχι με καλό τρόπο», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της πόλης. Ένα χιουμοριστικό βίντεο δείχνει τους κατοίκους να κάνουν ηλιοθεραπεία με σορτς και να τρώνε παγωτό σε παγωμένο περιβάλλον.

«Χάρη στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτό το χιόνι θα γίνει άμμος», λένε δύο άνθρωποι που παίζουν βόλεϊ μέσα στο κρύο, λευκό τοπίο. Ο δήμαρχος Erkki Parkkinen ανέφερε σε μια συνέντευξη τύπου ότι το 2032 θα είναι ένα σημείο καμπής όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά και οι χειμώνες συντομότερη στη Salla.

«Το κλίμα αλλάζει ραγδαίως και ειδικά οι αρκτικές περιοχές υπερθερμαίνονται έντονα, ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο», αναλύει o Tuukkaa Petäjtä, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Έρευνας και Γήινων Συστημάτων (INAR).

Advertisment

Γιατί η ψυχρότερη πόλη της Φινλανδίας υπέβαλλε υποψηφιότητα για να διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Εξηγεί ότι τα αποτελέσματα των ατμοσφαιρικών μετρήσεων στη Salla δείχνουν πως η πόλη συγκαταλέγεται στη μικρή λίστα με τον καθαρότερο αέρα στον κόσμο, όμως και πάλι είναι εμφανείς οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα πουλιά καταφτάνουν και τα δέντρα πρασινίζουν όλο και νωρίτερα κάθε χρόνο ως μέρος του φαινομένου.

Χωρίς ποσοτικοποιημένες λύσεις για τη μείωση της επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη, η Salla και άλλα μέρη σαν κι αυτή απειλούνται. «Η πρόθεσή μας εδώ είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να διατηρήσουμε τη Salla όπως είναι, οι χειμώνες μας να παραμείνουν ψυχροί και γεμάτοι χιόνι», τονίζει ο Parkkinen.

«Έτσι, είχαμε αυτή την τρελή ιδέα να φιλοξενήσουμε τους Θερινούς Αγώνες σε μία από τις ψυχρότερες πόλεις του πλανήτη. Αν δεν κάνουμε τίποτα και αφήσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση να κυριαρχήσει, θα χάσουμε την ταυτότητά μας και την πόλη που αγαπάμε, όπως και πολλές άλλες σε όλο τον κόσμο – θα σταματήσει να υφίσταται όπως την ξέρουμε». Ο δήμαρχος προσθέτει πως αν η Salla τελικά μπορέσει να φιλοξενήσει τους αγώνες του 2032, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε αποτύχει να πολεμήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πηγή:

https://www.euronews.com/living/2021/01/28/why-is-finland-s-coldest-town-bidding-to-host-the-summer-olympics

Φωτογραφίες: https://www.savesalla.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση