,

Αστρονόμοι άκουσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη στο σύμπαν μετά το big bang

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τον εντοπισμό ενός σήματος από μια μακρινή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μαύρες τρύπες που δημιούργησαν μια νέα σε μέγεθος που δεν

Αστρονόμοι άκουσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη στο σύμπαν μετά το big bang

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τον εντοπισμό ενός σήματος από μια μακρινή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μαύρες τρύπες που δημιούργησαν μια νέα σε μέγεθος που δεν έχει ποτέ ξανά παρατηρηθεί στο παρελθόν. «Είναι η μεγαλύτερη έκρηξη μετά το big bang που έχει παρατηρηθεί ποτέ από την ανθρωπότητα», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής Alan Weinstein, ο οποίος ανήκει στην ομάδα που έκανε την ανακάλυψη.

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν συμπαγείς περιοχές του διαστήματος, που έχουν τόση πυκνότητα που ούτε το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές. Μέχρι πρόσφατα, οι αστρονόμοι τις είχαν εντοπίσει σε δύο γενικά μεγέθη: τις «μικρές» που ονομάζονται αστρικές μαύρες τρύπες και εμφανίζονται όταν ένα αστέρι καταρρέει. Αυτές έχουν περίπου το μέγεθος μιας μικρής πόλης. Το δεύτερο είδος είναι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που είναι εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια, φορές πιο μεγάλες από τον ήλιος μας και γύρω από αυτές περιστρέφονται ολόκληροι γαλαξίες.

Advertisment

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, οτιδήποτε ενδιάμεσο δεν βγάζει νόημα, επειδή τα αστέρια που μεγαλώνουν πολύ πριν την κατάρρευση θα τις «κατάπιναν» και έτσι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι καταρρεύσεις αστεριών δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αστρικές μαύρες τρύπες μεγαλύτερες από 70 φορές τη μάζα του ήλιου μας, σύμφωνα με τον φυσικό Nelson Christensen, επιστημονικό υπεύθυνο της ερευνητικής μονάδας Artemis στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο για την Επιστημονική Έρευνα.

Όμως, τον Μάιο του 2019, δύο ανιχνευτές «έπιασαν» ένα σήμα, το οποίο αποδείχτηκε ότι είναι η ενέργεια από δύο αστρικές μαύρες τρύπες που συγκρούστηκαν. Η μία ήταν 66 φορές η μάζα του ήλιου μας και η άλλη 85 φορές. Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη γνωστή ενδιάμεση μαύρη τρύπα, με μάζα 142 φορές εκείνη του ήλιου.

Advertisment

Από τη σύγκρουση, διέρρευσε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας με τη μορφή βαρυτικού κύματος, ένας κυματισμός στο διάσημα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Ήταν εκείνο το κύμα που οι φυσικοί στην της Αμερικής και της Ευρώπης κατέγραψαν πέρυσι με τους ανιχνευτές LIGO και Virgo. Μετά την επεξεργασία του σήματος, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους πρόσφατα στα επιστημονικά περιοδικά Physical Review Letters και Astrophysical Journal Letters.

Καθώς οι ανιχνευτές επιτρέπουν στους επιστήμονες να εντοπίζουν τα βαρυτικά κύματα ως ακουστικά, αυτό που έλαβαν ήταν ο ήχος της σύγκρουσης. Βέβαια, το σήμα διήρκεσε μόνο για ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Συγκεκριμένα, ο Weinstein σχολίασε: «Ακούγεται σαν ένας γδούπος». Αυτή η σύγκρουση συνέβη πριν από 7 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το σύμπαν είχε τα μισά χρόνια ύπαρξης ακόμα, αλλά εμείς μόλις πρόσφατα λάβαμε το σήμα, επειδή το γεγονός συνέβη πολύ μακριά.

Όπως σχολίασαν οι επιστήμονες: «Στην αστροφυσική, οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ». Αυτή η καταγραφή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο για να μάθουμε οι άνθρωποι πώς οι δημιουργήθηκαν οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών.

Πηγή:

www.theguardian.com/science/2020/sep/02/sounds-like-thud-astronomers-biggest-cosmic-event-since-big-bang

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση