,

Ημικρανία: Ποιες είναι οι αιτίες και 6 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε

Έχουμε στο μυαλό μας την ημικρανία σαν έναν έντονο πονοκέφαλο όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Ημικρανία: Ποιες είναι οι αιτίες και 6 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε

Για κάποιους ανθρώπους οι ημικρανίες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας την ημικρανία σαν έναν έντονο πονοκέφαλο όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Υπολογίζεται ότι το 20% των γυναικών και το 10% των ανδρών πάσχουν από συχνές ημικρανίες.

Τι είναι οι ημικρανίες;

Η ημικρανία ανήκει στην κατηγορία των πονοκεφάλων αλλά πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο πόνου με τα αντίστοιχα συμπτώματα. Οι ημικρανίες αφορούν συνήθως στο ένα από τα δύο μέρη του κεφαλιού ενώ αναλόγως τον τύπο της ημικρανίας κάποιες φορές συνοδεύονται και από οπτικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα:

Advertisment

– Βλέπουμε μαύρα στίγματα

– Βλέπουμε γραμμές

– Επηρεάζεται η όρασή μας

Advertisment

– Δυσκολία στην ομιλία

– Αδυναμία των μυών

Ο πιο κοινός τύπος ημικρανιών κατά 70%-90% όσων τις εμφανίζουν δεν περιλαμβάνει τα παραπάνω συμπτώματα ωστόσο. Τα πιο συχνά συμπτώματα της ημικρανίας είναι ναυτία, εμετός και ζαλάδα, ενώ το άτομο εμφανίζει ακόμη ευαισθησία στο φως και τους ήχους.

Τι προκαλεί τις ημικρανίες;

Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τί είναι αυτό που προκαλεί τις ημικρανίες. Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες θεωρίες, με τις πιο δημοφιλείς να τείνουν προς την κληρονομικότητα. Ακόμη πολύ σημαντικό ρόλο στη εμφάνιση των ημικρανιών έχουν τα:

– Άγχος και ένταση

– Ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου και έλλειψη σεροτονίνης

– Ανισορροπίες στους νευροδιαβιβαστές

Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες δικές μας συνήθειες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες και είναι οι εξής:

– Άστατος ύπνος

– Ορμονικές διαταραχές

– Συγκεκριμένες τροφές και ποτά

– Αποφεύγουμε γεύματα

– Έντονο στρες

– Πολύ έντονη γυμναστική

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ημικρανίες

1. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας

Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες, γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της ποιότητας του ύπνου για την αντιμετώπισή τους. Το να κοιμόμαστε πάρα πολύ ή πολύ λίγο, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή των ημικρανιών. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα και να ξυπνάτε κάθε πρωί την ίδια ώρα, ολοκληρώνοντας έναν 8ωρο ύπνο.

2. Ελέγξτε τις ορμόνες σας

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μας μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και ειδικά στις γυναίκες που πολλές φορές συνδέεται με τον κύκλο τους. Η λήψη φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ορμόνες μας και να προκαλέσει την εμφάνιση των ημικρανιών. Ένας ιατρικός έλεγχος θα σας δείξει από ποια φάρμακα θα πρέπει να μείνετε μακριά και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

3. Δοκιμάστε αυτά τα δύο συμπληρώματα

Τα παυσίπονα μας δημιουργούν πολλές φορές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σύμφωνα με την Dr. Brighten υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά συμπληρώματα τα οποία βοηθούν στην αποφυγή των ημικρανιών. Πρόκειται για το μαγνήσιο, το οποίο μας ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κύκλου μας και για τον κουρκουμά ο οποίος βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των ορμονικών διαταραχών.

4. Περιορίστε αυτές τις τροφές

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες εντείνουν τα συμπτώματα των ημικρανιών και αυτές είναι ο καφές, η σοκολάτα, τροφές με πολύ αλάτι και όσες περιέχουν ασπαρτάμη. Καλό είναι να αποφεύγετε αυτές τις τροφές ώστε να περιορίσετε και τις πιθανότητες να εμφανίσετε ημικρανίες.

5. Διαχειριστείτε το στρες με τη βοήθεια του διαλογισμού

Το στρες κάνει τα πάντα χειρότερα συμπεριλαμβανομένων και των ημικρανιών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο διαλογισμός βοηθά πολύ στη διαχείριση του στρες και μαζί με αυτό προκαλείται και ο περιορισμός της εμφάνισης των ημικρανιών.

6. Αθληθείτε με μέτρο

Η μέτρια άσκηση 2 με 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει αρκετά στον περιορισμό των ημικρανιών καθώς βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και την απελευθέρωση ουσιών του εγκεφάλου που μας χαλαρώνουν.

Πηγές:

https://www.nhs.uk/conditions/migraine/causes/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279373/

https://www.mindbodygreen.com/articles/what-causes-migraines

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση