,

Η μεγαλύτερη ερευνητική φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του ΑΠΘ θα πετάξει το πρώτο μη επανδρωμένο αερόχημα

Κι όμως, δεν πρόκειται για μία από τις επιστημονικές ομάδες της NASA, αλλά για μία παρέα 12 φιλόδοξων φοιτητών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Η μεγαλύτερη ερευνητική φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του ΑΠΘ θα πετάξει το πρώτο μη επανδρωμένο αερόχημα

Κι όμως, δεν πρόκειται για μία από τις επιστημονικές ομάδες της NASA, αλλά για μία παρέα 12 φιλόδοξων φοιτητών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η φοιτητική ομάδα A.S.A.T Aristotle Space & Aeronautics Team είναι η μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής και έχει στόχο την υλοποίηση δύο projects «το Aeronautics και το Rocketry, δηλαδή την κατασκευή και πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος».

Αυτά αποκάλυψε η Αθηνά Πούπα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9 FM». Στη συνέχεια, εξήγησε τι είναι το περίφημο πρόγραμμα «Rocketry»: «Oυσιαστικά το project ‘’Rocketry” έχει σχεδιάσει πέντε μοντέλα πυραύλων, έχει κατασκευάσει τρία από αυτά και έχει εκτοξεύσει δύο πυραύλους… στο εργαστήριο έχουμε δύο ακόμα πυραύλους, έτοιμους για εκτόξευση και περιμένουμε να πάρουμε έγκριση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Ο 3ος πύραυλος που θα εκτοξευθεί ονομάζεται Hyperion, έχει ύψος περίπου 2,5 μέτρα και βάρος 18 κιλά».

Advertisment

Ο Περικλής Παναγιώτου, μεταδιδακτορικός ερευνητής και επιστημονικός επιβλέπων της αεροδιαστημικής ομάδας του ΑΠΘ μας περιγράφει πώς ξεκίνησε η λειτουργία της ομάδας: «Όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από το όραμα των φοιτητών και στηρίζεται στην προσπάθεια των φοιτητών. Ξεκίνησε από μια παρέα φοιτητών που ήρθαν και ζήτησαν να κάνουν και κάτι διαφορετικό, παράλληλα με τα μαθήματα τους. Βγήκαμε για έναν καφέ και αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτή την ομάδα, που πλέον με την… τρέλα τους, με το διάβασμα, τις προσπάθειες και το ταλέντο τους, κάνουν θαύματα. Μπορεί να είναι φοιτητές, αλλά όταν μιλάς μαζί τους συνειδητοποιείς ότι είναι επαγγελματίες. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τη σχολή τους και φέρονται με επαγγελματισμό».

Σύμφωνα με τον κ Περικλής Παναγιώτου, «οι πύραυλοι φτάνουν τα τρία χιλιόμετρα ύψος, ένα αρκετά μεγάλο ύψος όπως αντιλαμβάνεστε, που χρειάζεται καλή τεχνογνωσία για να μην φύγει εκτός του θεμιτού πεδίου. Μάλιστα σκέφτηκαν οι φοιτητές να βάλουν μέσα σε αυτούς τους πυραύλους κάποιον αισθητήρα, έτσι ώστε όταν ανεβαίνει στο ύψος της ατμόσφαιρας να μπορεί να πραγματοποιήσει και κάποιες μετρήσεις, χρήσιμες για ερευνητικούς σκοπούς».

Η ομάδα έχει μάλιστα ήδη επιτεύγματα στο ενεργητικό της. Ανάμεσα σε αυτά είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στις ελληνικές ομάδες και βρέθηκε επίσης στην πρώτη δεκάρα παγκοσμίως στο Air Cargo Challenge. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ομάδα είναι μία από τις μόλις 18 ευρωπαϊκές ομάδες που έγιναν δεκτές στον διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται στις ΗΠΑ.

Advertisment

Αν και η πανδημία δυσκόλεψε αρκετά την επικοινωνία και τις συναντήσεις τους, τα μέλη της ομάδας προσπαθούν πάντα να έχουν τις απαραίτητες άδειες ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Επόμενο εγχείρημα της αεροδιαστημικής ομάδας του ΑΠΘ θα είναι η σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος, το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ακτινοβολία και θα εκτελεί μοναδική ανθρωπιστική αποστολή αναγνώρισης πυρκαγιών και πρόβλεψης της εξάπλωσής τους.

Θα διαθέτει λογισμικό path optimization για τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα σε μελλοντικά σχέδια στο payload του αεροχήματος υπολογίζεται και η προσθήκη δορυφορικής κεραίας για την επίτευξη του ελέγχου του UAV μέσω δορυφόρου με σκοπό την αυτόνομη πτήση με μεγάλη εμβέλεια. Σε πρώτο επίπεδο, το αερόχημα υπολογίζεται ότι θα εκτελεί μία πτήση ελάχιστης διάρκειας 12 ωρών, ενώ η μελλοντική στόχευση είναι να πραγματοποιεί 24 ώρες συνεχόμενης πτήσης, κάτι εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Το ξενοδοχείο που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση