, ,

Η πανδημία μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με έρευνα

Σκεφτείτε το προηγούμενο έτος: την πρώτη φορά που ακούσατε τον όρο COVID-19, τη στιγμή που όλο αυτό ονομάστηκε πανδημία και την κάθε στιγμή όλο

Η πανδημία μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με έρευνα

Σκεφτείτε το προηγούμενο έτος: την πρώτη φορά που ακούσατε τον όρο COVID-19, τη στιγμή που όλο αυτό ονομάστηκε πανδημία και την κάθε στιγμή όλο εκείνο τον καιρό. Για τους περισσότερους, αυτές οι στιγμές εγγράφηκαν στο νου μας μαζί με συναισθήματα φόβου και αβεβαιότητας, και έτσι επηρέασαν σημαντικά την ψυχική υγεία.

Τα ποσοστά του άγχους, της κατάθλιψης, ακόμα και των αυτοκτονικών ιδεασμών αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Τώρα, η έρευνα αναφέρει ότι ο πανικός που σχετίζεται με τον κορονοϊό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που ομοιάζουν με εκείνα της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Advertisment

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, εξέτασε 1.040 συμμετέχοντες για να γίνει ξεκάθαρο το πώς ανταποκρίνονταν στο στρες της πανδημίας. Η έρευνα βρήκε ότι πάνω από το 13% των ατόμων βίωναν συμπτώματα που σχετίζονταν με το PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες). Αυτό το ποσοστό είναι ανησυχητικό όταν το συγκρίνει κανείς με τα δεδομένα του Αμερικάνικου Κέντρου για το PTSD, από τα οποία διαφαίνεται ότι μόνο το 7%-8% περίπου του πληθυσμού θα εμφανίσει αυτή τη διαταραχή στη ζωή του.

Επειδή το PTSD συσχετίζεται με παρελθοντικά τραύματα, η πανδημία δεν εμπίπτει στα υπάρχοντα διαγνωστικά κριτήρια. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι αυτός ο συνεχιζόμενος παγκόσμιος στρεσογόνος παράγοντας θα πυροδοτήσει τραυματικά συμπτώματα στρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), το PTSD χαρακτηρίζεται από:

Advertisment

  • Άμεση έκθεση σε ένα τραυματικό γεγονός
  • Βίωση ενός τραυματικού γεγονότος ως μάρτυρας
  • Ανεπιθύμητες και ενοχλητικές μνήμες
  • Εφιάλτες
  • Flashbacks
  • Συναισθηματική δυσφορία
  • Δυσκολία στον ύπνο

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι εμφάνιζαν παρεισφρύουσες σκέψεις, όπως επίσης ενοχλητικές, δυσφορικές και ανεπιθύμητες εικόνες ή αναμνήσεις που σχετίζονται με την πανδημία.

«Βρήκαμε ότι το τραυματικό στρες σχετιζόταν με μελλοντικά γεγονότα, όπως ανησυχία για τον εαυτό τους ή για ένα μέλος της οικογένειας που είχε επαφή με τον ιό, όπως επίσης και έμμεση επαφή όπως μέσω των ειδήσεων και του lockdown – ένα γεγονός μη απειλητικό για τη ζωή», εξηγεί η Victoria Bridgland, μία εκ των ερευνητών που ειδικεύονται στο PTSD.

Πώς να διαχειριστούμε το συνεχιζόμενο τραύμα

Η πρόθεση αυτής της έρευνας ήταν να δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτές τις επιδράσεις, ακόμα κι αν δεν ανήκουν στην καθαρή κλινική διάγνωση του PTSD. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να βοηθήσουν με τη σειρά τους τους ανθρώπους που επιβαρύνονται περισσότερο από την πανδημία ψυχικά και συναισθηματικά.

Όσο νωρίτερα μπορέσει κάποιος να αναγνωρίσει τα συμπτώματά του ως τραύμα, τόσο συντομότερα θα μπορέσει να λάβει την απαραίτητη στήριξη και τα εργαλεία για να το επεξεργαστεί – το ίδιο που ισχύει για όσους βιώνουν γενική ψυχολογική δυσφορία, όπως άγχος και κατάθλιψη. Παρακάτω, προτείνονται ορισμένοι τρόποι διαχείρισης του τραύματος:

1. Μιλήστε γι’ αυτό

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι μπορεί να είναι δύσκολο κάποιος να μιλήσει ανοιχτά για το τραύμα για διάφορους λόγους. Οι τραυματικές σκέψεις και μνήμες που δεν περνούν στον λόγο, που δεν εκφράζονται για πολύ καιρό εμποδίζουν την φυσική διαδικασία ανάρρωσης του εγκεφάλου μας μετά το τραύμα.

Το μοίρασμα της εμπειρίας με άλλους, ειδικά με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του PTSD. Έχετε υπόψη σας ότι η επεξεργασία του τραύματος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

2. Δοκιμάστε τεχνικές αναπνοής όπως το breathwork

Το breathwork είναι μια μορφή ενεργητικού διαλογισμού που βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος και το τραύμα που επιμένει και σωματοποιείται. Δοκιμάστε απλές τεχνικές για την απελευθέρωση τραυματικών αναμνήσεων.

3. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης των μυών

Το σώμα τείνει να αποθηκεύει το στρες στους ώμους, την πλάτη, το ισχίο, οπότε η εξάσκηση τεχνικών σε συνεργασία και με έναν ειδικό, μπορεί να παρέχει ανακούφιση. Αν δεν είστε βέβαιοι για το πού συσσωρεύεται στο σώμα σας το στρες, μπορείτε να σχεδιάσετε έναν χάρτη του σώματός σας και να σημειώσετε εκείνα τα σημεία που νιώθετε τεντωμένα και πιασμένα ή που σας πονούν.

4. Μάθετε να πενθείτε

Η εκμάθηση της διαφοράς ανάμεσα στο πένθος και την υπερανάλυση μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ την επεξεργασία του τραύματος. Και σε αυτό το σημείο μπορεί να βοηθήσει πολύ η ψυχοθεραπεία, μέσω της οποίας θα τακτοποιηθούν κάπως τα πράγματα στο νου σας.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/covid-may-lead-to-ptsd-study-says-how-to-process-trauma

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση