8 ψέματα που λέμε στον εαυτό μας και μας απομακρύνουν από την ευτυχία

Συχνά λέμε ψέματα που μας οδηγούν στο να σαμποτάρουμε την ευτυχία μας. Και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε καν ότι το κάνουμε. Παρακάτω σας

8 ψέματα που λέμε στον εαυτό μας και μας απομακρύνουν από την ευτυχία

Συχνά λέμε ψέματα που μας οδηγούν στο να σαμποτάρουμε την ευτυχία μας. Και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε καν ότι το κάνουμε. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια από τα ψέματα αυτά:

1. «Θα ήμουν πιο ευτυχισμένος αν δούλευα λιγότερο»

Το μυαλό μας τείνει συχνά να μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι αν δεν χρειαζόταν να εργαστούμε. Φανταζόμαστε μια ζωή γεμάτη χαρές και υποθέτουμε ψευδώς ότι αυτό θα μας έκανε πιο ευτυχισμένους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η αδράνεια είναι συχνά η κύρια αιτία της πλήξης και της κατάθλιψης. Είμαστε εργατικοί και δημιουργικοί από τη φύση μας. Χρειάζεται να λύνουμε προβλήματα και να βελτιωνόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Βάλτε την καρδιά και την μυαλό σας σε κάτι σημαντικό για εσάς και θα δείτε την ατομική σας ευτυχία να βελτιώνεται πολύ!

Advertisment

2. «Δεν φταίω εγώ, οι άλλοι φταίνε»

Το μυαλό μας προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η δυστυχία μας προκαλείται από τους ανθρώπους γύρω μας – τους συζύγους μας, τους γονείς μας κλπ. Ας μην ξεχνάμε ότι «χρειάζονται δύο για ταγκό», κι έτσι, όσο πιο συχνά κατηγορούμε τους άλλους για την δυστυχία μας, τόσο πιο πολύ θα αισθανόμαστε ένοχοι για την δυστυχία άλλων ανθρώπων αντίστοιχα. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για τη ζωή μας και να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να βελτιώσουμε την δική μας κατάσταση. Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη ζωή μας, δημιουργούμε μια σταθερή βάση για την αληθινή ευτυχία μας.

3. «Για να είμαι ευτυχισμένος, πρέπει να μάθω το μυστικό της ευτυχίας»

Είναι πλέον επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι δεν υπάρχει συνταγή ευτυχίας ή επιτυχίας. Μπορεί τα βιβλία αυτοβοήθειας, οι συγγραφείς με τις καλύτερες πωλήσεις αλλά και το μυαλό μας το ίδιο να προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει κλειδί για την ευτυχία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η ευτυχία αποτελεί προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας.

Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλάνο ζωής για το μέλλον, να διαμορφώσετε τη δική σας στρατηγική επίτευξης και, στη συνέχεια, να εργαστείτε επίμονα και επιμελώς γι’ αυτό. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις ή μυστικά για τους στόχους που προσπαθείτε να πετύχετε. Με την παραδοχή αυτού, θα προχωρήσετε πολύ περισσότερο ​​προς την κατεύθυνση μιας ικανοποιητικής ζωής, από το να προσπαθείτε να βρείτε μια αόριστη συνταγή για την ευτυχία.

Advertisment

4. «Ας είχα μόνο…»

Το μυαλό μας προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι αν είχαμε τη σωστή δουλειά, το σωστό σπίτι, το σωστό αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να θέλουμε τα καλύτερα για εμάς, αλλά αυτό από μόνο του δεν μας κάνει αυτόματα ευτυχισμένους. Αυτά τα πράγματα μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλά για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό το «εφέ» εξαφανίζεται γρήγορα. Όποιος θέλει μια ευτυχία με διάρκεια στη ζωή του πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πάντα θα θέλουμε να αποκτήσουμε όλο και περισσότερα πράγματα και ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με όσα έχουμε.

5. «Μου αρέσει αυτό που έχω και δεν θέλω αλλαγές»

Επιτρέποντας στον εαυτό μας να σκεφτόμαστε έτσι, δημιουργούμε συνθήκες για μια γρήγορη αποτυχία. Η ζωή είναι ένα ταξίδι με συνεχείς αλλαγές. Μερικά από αυτά μπορούν να ελεγχθούν, αλλά μερικά από αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Η αντίσταση στην αλλαγή ή οι προσπάθειές σας για έλεγχο όλων είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Πρέπει να το αποδεχτείτε και να μάθετε να προσαρμόζεστε σε μια συνεχή ροή αλλαγών. Η ικανότητα προσαρμογής είναι πολύ σημαντική για τη συνολική ευτυχία.

6. «Αν κάτι δεν μου έχει συμβεί ως τώρα, δεν θα συμβεί ποτέ»

Το μυαλό μας πέφτει συχνά σε απόγνωση και απογοήτευση όταν απέχουμε μόνο μερικά βήματα από την επιτυχία. Η επιμονή είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για την επίτευξη ευτυχίας. Ποτέ μην αφήνετε το μυαλό σας να σας ξεγελάσει με αυτά τα ψέματα. Δεν ξέρετε τι θα σας φέρει το αύριο.

7. «Μπορώ απλώς να αποφύγω εκείνα τα πράγματα που μισώ να κάνω»

Συνήθως, αυτό ισχύει για πολύπλοκα ή δύσκολα καθήκοντα, όταν το μυαλό μας προσπαθεί να μας πείσει να αποφύγουμε τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως, οι καταστάσεις αυτές μπορεί συχνά να είναι εκείνες που θα μας φέρουν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή. Ποια είναι τα πράγματα που αναβάλλετε; Γιατί; Η αναβλητικότητα και η αποφυγή σημαντικών πραγμάτων που πρέπει να πετύχετε καθυστερεί τη στιγμή της ευτυχίας που έρχεται στη ζωή σας. Κάντε κάτι για τους στόχους σας και θα προσθέσετε περισσότερο «καύσιμο στη φωτιά» της ευτυχίας σας.

8. «Ο κόσμος είναι επικίνδυνος και κάτι φοβερό θα συμβεί σε μένα»

Η λογική πλευρά του μυαλού μας μάς λέει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Για παράδειγμα, φυσικές καταστροφές, εγκλήματα και οικονομική κρίση. Ο φόβος είναι ένα ισχυρό συναίσθημα, το οποίο προκαλείται όταν το μυαλό μας προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο των πράξεών μας. Ωστόσο, δεν έχει νόημα να εστιάζουμε συνεχώς σε ό, τι μπορεί να πάει στραβά. Κάνοντας αυτό, εμποδίζετε τον εαυτό σας να απολαμβάνει τη ζωή.

Αυτά είναι μερικά από τα ψέματα που θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την ευτυχία σας. Σας λέει το μυαλό σας κάτι από τα παραπάνω;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση