, , ,

Σκωτία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει το 30% της γης της στη φύση

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προστατεύσει το 30% της γης της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την βιοποικιλότητα και να

Σκωτία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει το 30% της γης της στη φύση

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να προστατεύσει το 30% της γης της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την βιοποικιλότητα και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Η φυσική οικονομία της Σκωτίας υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια και σε αυτά περιλαμβάνονται εκπληκτικές μικρές και μεγάλες λίμνες (σχεδόν 30.000), όπως η παγκοσμίως διάσημη Loch Ness.

Η Σκωτία είναι διάσημη για το ουίσκι, το χάγκις και τα εκπληκτικά τοπία της: καταπράσινα λιβάδια, παραμυθένια βουνά καλυμμένα από χιόνι και πανέμορφες λίμνες. Φιλοξενεί επίσης περίπου 90.000 είδη ζώων, μικροβίων και φυτών. Τώρα, η κυβέρνηση προτίθεται να προστατεύσει το 1/3 της φύσης της.

Advertisment

Η Υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Roseanna Cunningham ανακοινώνοντας το project σχολίασε ότι «η αντιμετώπιση δύο κρίσεων, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της γενιάς μας». Μέχρι σήμερα το 37% του θαλάσσιου περιβάλλοντος προστατεύεται από τη χώρα.

Η Loch Ness, σπίτι του μυθικού τέρατος, αποτελεί μέρος μιας σειράς πολύτιμων τοποθεσιών. Έχει 7.452 κυβικά μέτρα νερού, περισσότερο από όλες τις λίμνες της Αγγλίας και της Ουαλίας, αν προστεθούν μαζί. Οι λίμνες αυτές διαμορφώθηκαν όταν έλιωσαν οι πάγοι μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων και σε αυτές έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για μια τεράστια ποικιλία άγριας ζωής.

Παρά τις απομονωμένες τοποθεσίες, απειλούνται από δύο συγκεκριμένες πηγές. Μία είναι η ρύπανση, η οποία μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των θρεπτικών στοιχείων στο νερό. Η άλλη είναι η αύξηση στον αριθμό των ξένων ειδών φυτών που με διάφορους τρόπους εισβάλλουν στο οικοσύστημα.

Advertisment

Η πρωτοβουλία του World Economic Forum’s Young Global Leaders συνεργάζεται με την National Geographic Society και άλλες κοινότητες ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Ένας από τους στόχους της Καμπάνιας για τη Φύση είναι η προστασία του 30% τουλάχιστον του φυσικού περιβάλλοντος μέχρι το 2030.

Σκωτία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει το 30% της γης της στη φύση

Ένα μέρος αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι και η αποκατάσταση των ελών, καθώς και η υποβοήθηση δημιουργίας δασών. Άλλωστε, υπάρχουν άμεσοι σύνδεσμοι ανάμεσα στην υγεία του φυσικού περιβάλλοντος και της παγκόσμιας οικονομίας. «Επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και οι πεταλούδες υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για σοδιές αξίας 235 – 577 δισεκατομμυρίων ετησίως», σύμφωνα με το WWF Living Planet Index 2020.

Οι απειλές της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας οικότοπων, ασθενειών, ρύπανσης και φυτοφαρμάκων δημιουργούν τρομακτική πίεση στην επιβίωση των εντόμων και άλλων ζωντανών οργανισμών. Από το 1970, οι παγκόσμιοι πληθυσμοί των αμφιβίων, των πουλιών, των ψαριών, των θηλαστικών και των ερπετών έχουν μειωθεί κατά περίπου 68%, σύμφωνα με το WWF.

Πηγή:

brightvibes.com/2139/en/scotland-to-return-30-of-its-land-back-to-nature

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση