, ,

Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική!

Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική! Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη NASA δείχνουν ένα τεράστιο παγόβουνο να αποκολλάται

Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική!

Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν
αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική!

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη NASA δείχνουν ένα τεράστιο παγόβουνο να αποκολλάται και να απελευθερώνεται στη θάλασσα. Η καταγραφή προέρχεται από τον παγετώνα Pine Island στην Ανταρκτική όπου το 2015 είχε σημειωθεί μια ακόμη μεγαλύτερη αποκόλληση. Αυτή τη φορά το τμήμα του πάγου που έσπασε είναι σε έκταση όσο το Μανχάταν (59 τ.χλμ) και το φαινόμενο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μεταξύ 26 και 31 Ιανουαρίου.

Advertisment

Κάποιοι επιστήμονες συνδέουν τη νέα αυτή αποκόλληση με το φαινόμενο του 2015 και τη χαρακτηρίζουν ως «μετασεισμό» προκειμένου να δώσουν την ερμηνεία που δείχνει τη σύνδεση των δύο γεγονότων. Ωστόσο η συγκεκριμένη παγοκρηπίδα θεωρείται αρκετά ασταθής και οι επιστήμονες εκτιμούν πως η διάβρωσή της είναι συνεχής από το νερό των ωκεανών που θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα «κατακόρυφα δάση» της Ασίας: Η λύση του μέλλοντος;

Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση των ωκεανών έχουν συνδεθεί με την υποχώρηση και το λιώσιμο των πάγων του κόσμου. Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι με ένα άλλο φαινόμενο που εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινότητας και είναι σε εξέλιξη στην παγοκρηπίδα Larsen C την μεγαλύτερη στην Ανταρκτική Χερσόνησο.

Advertisment

Εκεί αναμένεται μέσα σε σύντομα διάστημα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους διαχωρισμούς με την παγωμένη μάζα που θα απελευθερωθεί να έχει έκταση 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το πάχος του παγόβουνου που θα δημιουργηθεί θα φτάνει σε κάποια σημεία τα 350 μέτρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη διάλυση της παγοκρηπίδας Larsen C. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η ΝΑSA ήταν αποκαλυπτικές του μεγέθους του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί και όσο πάει και μεγαλώνει.

stixovoli.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση