Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Γερμανία για παραβίαση των νόμων περί προστασίας της φύσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορώντας τη Γερμανία για παραβίαση των νόμων περί προστασίας της φύσης. Η Ευρώπη έχει εδώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Γερμανία για παραβίαση των νόμων περί προστασίας της φύσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορώντας τη Γερμανία για παραβίαση των νόμων περί προστασίας της φύσης. Η Ευρώπη έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει τη χώρα ότι οι προσπάθειές της να προστατεύσει τη φύση σύμφωνα με τις Ντιρεκτίβες για την Χλωρίδα και την Πανίδα (Flora-Fauna-Habitats Directive) δεν ήταν επαρκείς.

Οι οδηγίες αυτές απαιτούν από τις χώρες να ορίζουν ειδικές προστατευόμενες περιοχές για την επιβίωση σπάνιας, απειλούμενης χλωρίδας και πανίδας. Πάνω από 1.000 είδη φυτών και ζώων, όπως επίσης 200 είδη οικοτόπων προστατεύονται δια νόμου.

Σε αυτές τις ειδικές περιοχές προστασίας, κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εγκαθιδρύσει μέτρα προστασίας για να διατηρεί ή να αποκαθιστά το φυσικό περιβάλλον και τα είδη που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό.

Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι η Γερμανία απέτυχε να εφαρμόσει κάποιες προϋποθέσεις, ειδικά όταν διαμορφώνει προστατευμένες περιοχές στη χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά, η Γερμανία δεν έχει ορίσει ένα σημαντικό αριθμό τοποθεσιών ως ειδικές προστατευόμενες περιοχές.

Γι’ αυτό και η υπόθεση ακολουθεί το δρόμο της δικαιοσύνης. Πάνω από 4.500 προστατευόμενες περιοχές, που είναι γνωστές ως Σημεία Κοινοτικής Σημασίας, βρέθηκε ότι δεν διαθέτουν «λεπτομερείς και ποσοτικοποιημένους στόχους προστασίας». Η Επιτροπή τονίζει πόσο κρίσιμο είναι για την Ευρώπη να διακόψει την απώλεια βιοποικιλότητας προστατεύοντας και αποκαθιστώντας τη.

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των απαραίτητων βημάτων για όλες αυτές τις τοποθεσίες στη Γερμανία έχει λήξει εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Το μοναδικό γηγενές είδος φάλαινας της Γερμανίας κινδυνεύει

Το NABU, ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους περιβαλλοντικούς οργανισμούς της χώρας, πιστεύει ότι αν και απαιτούνται περισσότερες προστατευμένες περιοχές, δεν γίνονται αρκετά στις ήδη υπάρχουσες. Ο οργανισμός αναφέρει ότι είναι «παράλογο» ότι δεν έχουν οριστεί ακόμη και εφαρμοστεί μέτρα προστασίας – ακόμα και 7 χρόνια μετά την πρώτη προειδοποίηση προς τη Γερμανία.

Η ομάδα υποδεικνύει ότι υπάρχουν ήδη επιπτώσεις από αυτή την αδράνεια ειδικά στην άγρια ζωή της χώρας. Τον Ιανουάριο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι πληθυσμοί ενός είδος κητωδών που ονομάζεται φώκαινα έχουν μειωθεί δραματικά στη Γερμανική Βόρεια Θάλασσα.

«Η μοναδική γηγενής φώκια της Γερμανίας δεν προστατεύεται αποτελεσματικά από τις επιδράσεις της αλιείας, των πλοίων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής αιολικής ενέργειας, είτε σε προστατευόμενες περιοχές ή σε σημαντικούς κόμβους μετανάστευσης», λέει το NABU.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες, όπως το NABU και η Greenpeace Γερμανίας, ελπίζουν τώρα ότι αυτή η δικαστική εξέλιξη θα αναγκάσει τελικά τη χώρα να λάβει επαρκής δράση για να προστατεύσει τη φύση. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, η Γερμανική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εκπληρώσεις τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις ώστε να αποφύγει τα τσουχτερά πρόστιμα.

Πηγή:

www.euronews.com/living/2021/02/22/eu-commission-takes-germany-to-court-for-failing-to-protect-nature

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε