Η Δήμαρχος του Παρισιού αφαιρεί θέσεις πάρκινγκ και τις μετατρέπει σε «πράσινους» χώρους για τους κατοίκους

Το Παρίσι χρειάζεται να προσαρμοστεί στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, δηλώνει o αντιδήμαρχος David Belliard. Έτσι, η γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να αφαιρέσει τις μισές

Η Δήμαρχος του Παρισιού αφαιρεί θέσεις πάρκινγκ και τις μετατρέπει σε «πράσινους» χώρους για τους κατοίκους

Το Παρίσι χρειάζεται να προσαρμοστεί στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, δηλώνει o αντιδήμαρχος David Belliard. Έτσι, η γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να αφαιρέσει τις μισές θέσεις πάρκινγκ που υπάρχουν στους δρόμους ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια πιο «πράσινη» πόλη και να διευκολύνει τους πεζούς κατοίκους.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο είναι να αφαιρεθούν 70.000 θέσεις, ειδικά σε στενούς γειτονικούς δρόμους και να αναπτυχθούν πιο οικολογικές επιλογές μετακίνησης αλλά και να δοθούν κίνητρα μεταφοράς με τα πόδια. Οι υπόλοιπες θέσεις που θα παραμείνουν, θα δοθούν κυρίως στους κατοίκους και στις τοπικές επιχειρήσεις και φυσικά δεν θα αφαιρεθεί καμία θέση για άτομα με ειδικές ανάγκες:

«Δεν μπορούμε πια να χρησιμοποιούμε το 50% της πρωτεύουσας για τα αυτοκίνητα, όταν αντιστοιχούν μόνο στο 13% των μετακινήσεων των πολιτών», ανέφερε ο αντιδήμαρχος David Belliard μιλώντας στους The Times. «Δεν διαθέτουμε αρκετό πράσινο στην πόλη για να προσαρμοστούμε στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε ο αέρας της πόλης να γίνει πιο καθαρός και να προσφέρουμε περισσότερο δημόσιο χώρο στους Παριζιάνους που συχνά ζουν σε μικρά διαμερίσματα».

Οι τοπικές κοινότητες συμβουλεύονται τους κατοίκους ώστε να μάθουν με τι επιθυμούν να αντικατασταθούν οι χώροι στάθμευσης, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε μικρές γειτονιές και στα προάστια. Οι επιλογές περιλαμβάνουν περισσότερα δέντρα και φυτά, παρτέρια με λαχανικά, περιοχές κομποστοποίησης τροφίμων, παιδικές χαρές, σημεία ασφαλούς στάθμευσης των ποδηλάτων και δημόσιες τουαλέτες ανάμεσα σε άλλα.

Τα σχέδια αυτά για το Παρίσι υπήρχαν πριν από την πανδημία, αλλά η κρίση αυτή έχει ωθήσει πόλεις σε όλο τον κόσμο να ξανασκεφτούν πάνω στη χρήση του εξωτερικού χώρου. Και η πανδημία έχει υπερτονίσει τα οφέλη της μείωσης της ρύπανσης στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. Ο δορυφόρος  Copernicus Sentinel-5P του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου εντοπίζει και χαρτογραφεί τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική ρύπανση από το 2017. Το 2020, εντόπισε μείωση του διοξειδίου του αζώτου σε πέντε πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού.

Η Δήμαρχος του Παρισιού αφαιρεί θέσεις πάρκινγκ και τις μετατρέπει σε «πράσινους» χώρους για τους κατοίκους

Ήταν προεκλογική δέσμευση της δημάρχου Anne Hidalgo η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η βελτίωση της ζωής των Παριζιάνων. Ο Belliard ανέφερε στο Forbes μεταξύ άλλων ότι αυτή η αλλαγή δεν θα είναι δραματική για τους κατοίκους· αν και οι περισσότεροι έχουν αυτοκίνητο, δεν βασίζονται σε αυτό. Τονίζει ότι το χρησιμοποιούν κυρίως τα σαββατοκύριακα.

Η ιδέα είναι οι οδηγοί να χρησιμοποιούν υπόγεια πάρκινγκ, στα οποία υπάρχουν 5 φορές περισσότερα σημεία συγκριτικά με εκείνα του εδάφους. Η δήμαρχος τονίζει: «Δεν μπορούμε να ζούμε όπως πριν. Υπάρχει πλέον επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής». Θα ήθελε να δει στο Παρίσι περισσότερα χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων μέχρι το επόμενο έτος. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη βρίσκεται σε υψηλή θέση πανευρωπαϊκά ως μία από τις φιλικότερες πόλεις προς τους ποδηλάτες.

Εκτός από το δραστικό σχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση των θέσεων πάρκινγκ σε όλη την πρωτεύουσα, πριν από μόλις ένα μήνα, η Hidalgo ανακοίνωσε την μετατροπή της δημοφιλούς λεωφόρου Champs-Élysées σε έναν τεράστιο πεζόδρομο με πολύ πράσινο. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Φαίνεται ότι η δήμαρχος βλέπει σοβαρά μέχρι σήμερα τον αγώνα της ενάντια στο τσιμέντο, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και στην κυριαρχία των αυτοκινήτων στο Παρίσι. Όταν αυτό το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, η πόλη θα είναι παράδεισος τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.

Πηγή:

brightvibes.com/2204/en/paris-is-removing-70000-on-street-car-parking-spaces-to-free-up-space-for-people

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε