,

Ινσουλίνη: Ποιος ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Πρόσφατα, ειδικοί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο στον Καναδά ερεύνησαν την επίδραση της ινσουλίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ινσουλίνη: Ποιος ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Η ινσουλίνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και οι άνθρωποι των οποίων ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη – ή παρουσιάζουν αντίσταση σε αυτή – εμφανίζουν διαβήτη και παχυσαρκία. Μήπως όμως η ινσουλίνη παίζει κάποιο ρόλο στο πώς το σώμα μας αυξάνει τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος;

Πρόσφατα, ειδικοί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο στον Καναδά ερεύνησαν την επίδραση της ινσουλίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πώς αντιλήφθηκαν όμως ότι η ινσουλίνη έπαιζε κάποιο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαρχής;

Advertisment

Η Dr. Sue Tsai και η ομάδα της είδαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή με παχυσαρκία που κινδύνευαν να εμφανίσουν διαβήτη, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αποκρίσεις σε λοιμώξεις και παθογόνους οργανισμούς σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους.

Μία σύντομη και αποτελεσματική ανοσοποιητική απόκριση είναι ζωτικής σημασίας για το πόσο αποτελεσματικά ο οργανισμός μας μπορεί να καταστρέψει ιούς και να καταπολεμήσει λοιμώξεις, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες συνεισφέρουν σε ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρότερες έρευνες από το ίδιο ερευνητικό ινστιτούτο είχαν αποκαλύψει ότι ένας τύπος ανοσοκυττάρου, τα Τ κύτταρα βρέθηκαν σε κοιλιακό λίπος που προκαλεί προ-φλεγμονώδεις αποκρίσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την ταχύτητα απόκρισης στην ινσουλίνη.

Advertisment

Αυτό υποδεικνύει ότι η ύπαρξη μιας σημαντικής σύνδεσης ανάμεσα στη χρόνια φλεγμονή, στις αδύναμες αποκρίσεις του ανοσοποιητικού και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τέτοια ευρήματα κινητοποίησαν τους επιστήμονες να εμβαθύνουν περισσότερο στις πιθανές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ινσουλίνη και στα Τα κύτταρα και για τους λόγους που αυτά τα ανοσοκύτταρα δεν ανταποκρίνονται στην ορμόνη.

«Η σύνδεση ανάμεσα στην ινσουλίνη και στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι προφανής», επισημαίνει η Dr. Tsai, «είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι τα ανοσοκύτταρα, που απαιτούν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία όπως κάθε άλλο κύτταρο στο σώμα μας, ρυθμίζονται επίσης από μεταβολικά σημάδια της ινσουλίνης». Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.

Ινσουλίνη: Η «νέα» διεγερτική ουσία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η Dr. Tsai και η ομάδα της κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μονοπάτι ινσουλίνης που ενισχύει τη δραστηριότητα των Τ κυττάρων, επιτρέποντάς τους να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να στέλνουν περισσότερα σήματα, ενεργοποιώντας και το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο εντοπισμός του ρόλου αυτού του ιδιαίτερου μονοπατιού στα ανοσοκύτταρα, ειδικά στα Τ κύτταρα ανοίγουν μελλοντικούς δρόμους για την καλύτερη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι μελετητές εργάστηκαν με ποντίκια που είναι γενετικά προκαθορισμένα να εμφανίζουν Τ κύτταρα που δεν είχαν υποδοχείς ινσουλίνης, ώστε να πυροδοτήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Για να εξετάσουν πόσο αποτελεσματικά ήταν τα Τ κύτταρα, οι επιστήμονες εισήγαγαν διάφορους τύπους παθογόνων μικροοργανισμών, όπως τον Η1Ν1.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα Τ κύτταρα χωρίς υποδοχείς ινσουλίνης είχαν πιο αδύναμη ανοσοποιητική απόκριση και χρειάζονταν περισσότερα σήματα «κινδύνου» από συνήθως, ώστε να αντιδράσουν στην απειλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο υποδοχέας ινσουλίνης λειτουργεί σαν ένα δεύτερο επίπεδο ώθησης στο ανοσοποιητικό σύστημα, που διασφαλίζει ότι ο οργανισμός θα αντιδράσει στη λοίμωξη.

Όταν τα ανοσοκύτταρα δεν μπορούσαν να «αισθανθούν» την ινσουλίνη και να ανταποκριθούν σε αυτή, δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των παθογόνων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μαθαίνοντας περισσότερα για το ρόλο αυτό της ινσουλίνης, θα μπορέσουμε στο μέλλον να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να αναπτύξουμε αποτελεσματικότερες θεραπείες για φλεγμονώδεις νόσους, όπως η αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.

Πηγές:

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30504-7

https://diabetes.diabetesjournals.org/content/64/6/1886.long

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση