, ,

Πόνος στα ούλα: Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πόνο στα ούλα, πρήξιμο ή ακόμα και τράβηγμα. Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά, όπως η ουλίτιδα, η εγκυμοσύνη αλλά ακόμα

Πόνος στα ούλα: Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πόνο στα ούλα, πρήξιμο ή ακόμα και τράβηγμα. Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά, όπως η ουλίτιδα, η εγκυμοσύνη αλλά ακόμα και το άγχος.

Τα ούλα είναι ο απαλός ιστός που στηρίζει και προστατεύει τα δόντια μας. Ο πόνος σε αυτό το σημείο του στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα, αλλά πολλές φορές απαιτεί την επίσκεψη σε οδοντίατρο για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Advertisment

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του πόνου στα ούλα;

Η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλλει: από μια μικρή ενόχληση μέχρι σοβαρή και εξουθενωτική. Οι βασικές αιτίες του πόνου στα ούλα περιλαμβάνουν:

– Στοματικό έλκος: Πρόκειται μικρά, επώδυνα έλκη που εμφανίζονται στα ούλα. Οι λόγοι που εμφανίζονται συνήθως περιλαμβάνουν το συναισθηματικό στρες, τον τραυματισμό στο στόμα, το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλες υποβόσκουσες παθήσεις.

– Τραυματισμοί ή κοψίματα: Οι τροφές και τα αντικείμενα που βάζουμε στο στόμα μας μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσουν μικρά κοψίματα ή τραυματισμούς στα ούλα και στα δόντια. Αν ο τραυματισμός είναι μεγάλος, μπορεί να εμφανιστεί και αιμορραγία.

Advertisment

– Ουλίτιδα: Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν βακτήρια συσσωρεύονται στα ούλα και προκαλούν φλεγμονή και αιμορραγία. Χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και να χαλαρώσει τις βάσεις των δοντιών. Οι καπνιστές βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας.

– Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, πόνο και αιμορραγία στα ούλα.

– Λάθος τεχνικές βουρτσίσματος: Το άτακτο και έντονο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα και πόνο.

– Ιγμορίτιδα: Μία μόλυνση (από ιό ή βακτήρια) στα ιγμόρεια προκαλεί πρήξιμο όλης της ρινικής κοιλότητας. Συχνά, προκαλεί και πόνο στα ούλα, αλλά και πονόδοντο.

– Απόστημα σε δόντι: Μία βακτηριακή μόλυνση στη ρίζα του δοντιού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα ούλα και πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Πόνος στα ούλα από άγχος

Το στρες δεν επηρεάσει μόνο την ψυχική μας υγεία αλλά και την στοματική υγεία. Οι οδοντίατροι συνδέουν συχνά το άγχος με  τα\ην κακή υγιεινή του στόματος, Μεταξύ των πλέον συχνών προβλημάτων που το άγχος μπορεί να κρύβεται πίσω από τον πόνο στα ούλα, είναι η κακή συνήθεια να  τρώμε τα νύχια μας, μεταφέροντας μικρόβια στον στόμα, τα στοματικά έλκη, η καυσαλγία –αίσθηση καψίματος στο στόμα- αλλά και λοιμώξεις που δεν μπορεί να καταπολεμήσει το εξασθενημένο ανοσοποιητικό μας

Πόνος στα ούλα στην εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη στο σώμα της μέλλουσας μητέρα δεν εξαιρούν τα ούλα. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα στην πλάκα, με αποτέλεσμα, τη φλεγμονή και την αιμορραγία των ούλων, Πρόκειται για την αποκαλούμενη «ουλίτιδα της κύησης» την οποία θα αντιμετωπίσετε με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Πόνος στα ούλα και πρήξιμο

Στην κακή στοματική υγεία οφείλεται συνήθως ο πόνος και το πρήξιμο στα ούλα. Παραμελώντας την υγιεινή των δοντιών για πολύ καιρό μπορεί να αναπτυχθεί βακτηριακή λοίμωξη, η γνωστή ουλίτιδα,η οποία προκαλεί πρήξιμο και πόνο στα ούλα. Ο οδοντίατρος θα διαπιστώσει εάν πρόκειται για ουλίτιδα ή για κάποια άλλη θεραπεία, ενώ η κατάλληλη θεραπεία θα σας γλιτώσει από μακροχρόνια προβλήματα.

«Τράβηγμα» στα ούλα

Όταν παρατηρούμε «τράβηγμα» ή υποχώρηση των ούλων και του ιστού που περιβάλλουν τα δόντια, το ραντεβού  στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένο, καθώς μπορεί να υπάρχει περιοδοντικό νόσος, η οποία χρειάζεται θεραπεία. Η περιοδοντική νόσος –απώλεια των στηρικτικών ιστών του δοντιού- δεν αιειλεί μόνο την στοματική υγεία, αλλά και τη γενικότερη υγεία του ατόμου.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τον πόνο στα ούλα εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, αν το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η ουλίτιδα ο οδοντίατρος θα προτείνει καθαρισμό και αφαίρεση πλάκας. Μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα για την εξόντωση των περιττών βακτηρίων και την πρόληψη μελλοντικής συσσώρευσης πλάκας.

Στις περιπτώσεις αποστήματος, χρειάζεται μια ειδική επέμβαση. Ενώ στην περίπτωση της ιγμορίτιδας, τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως όταν υποχωρεί και η μόλυνση. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, συστήνονται αντιβιοτικά.

Φυσικές θεραπείες για τον πόνο στα ούλα

Όσοι δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να εξηγήσουν τον πόνο που νιώθουν στα ούλα, χρειάζεται να επισκεφθούν έναν οδοντίατρο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φυσικές, σπιτικές θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν:

Πάστα με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιαότητες. Έρευνα έδειξε ότι η εφαρμογή μια πάστας που αποτελείται από κουρκουμά και αλάτι  ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του κουρκουμά

Στοματικό διάλυμα από φασκόμηλο

Το φασκόμηλο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σύμφωνα με Ιρανούς ερευνητές η καθημερινή πλύση μπορεί να μειώσει σημαντικά των αριθμό των βακτηρίων που δημιουργούν την οδοντική πλάκα. Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητες του φασκόμηλου

Αλατόνερο

Η πλύση με αλατόνερο βοηθά στην επούλωση των πρησμένων ούλων που προκαλούνται από ουλίτιδα.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα βοηθά επίσης στην αφαίρεση της πλάκας. Μπορείτε είτε να επιλέξετε οδοντόπαστες που περιέχουν σόδα είτε να εφαρμόζετε μόνοι σας.

Καθημερινό βούρτσισμα

Το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να διατηρήσετε καλή στοματική υγεία και να προλάβετε την ουλίτιδα, αλλά και άλλα προβλήματα με τα δόντια σας.

Διαβάστε επίσης: 8 σπιτικές θεραπείες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση