Κλιματική αλλαγή: Η περίοδος των αλλεργιών ξεκινά πλέον έναν μήνα νωρίτερα

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην παράταση της εποχής της γύρης και έναν μικρότερο ρόλο στην

Κλιματική αλλαγή: Η περίοδος των αλλεργιών ξεκινά πλέον έναν μήνα νωρίτερα

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην παράταση της εποχής της γύρης και έναν μικρότερο ρόλο στην αύξηση της ποσότητάς της. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με άρθρο του Euronews, η περίοδος των αλλεργιών ξεκινά πλέον 20 μέρες νωρίτερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με ισχυρότερες συγκεντρώσεις γύρης κατά περίπου 21%.

Δεδομένης της κατάστασης των lockdown, ο κόσμος συρρέει σε όποιον πράσινο ανοιχτό χώρο έχει κοντά στο σπίτι του, οπότε αυτές οι νέες πληροφορίες σίγουρα δεν είναι και οι ιδανικές. Την έρευνα πραγματοποίησε ο William Anderegg και η ομάδα του από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Utah και ο ίδιος αναφέρει ότι αυτά τα συμπεράσματα παρέχουν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία των ανθρώπων».

Ο ίδιος εξηγεί ότι αρκετές προηγούμενες μελέτες μικρότερης κλίμακας με παρόμοιες απαντήσεις τους οδήγησαν στο να χρησιμοποιήσουν ένα μοντέλο που εντοπίζει τις αυξήσεις της γύρης σε όλη την Αμερική, σε σχέση με τις αυξημένες θερμοκρασίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι χρειάζεται πλέον μια επείγουσα επίσημη καταγραφή της σχέσης ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και στις αλλεργίες. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακριά από εμάς, κάτι στο μέλλον. Είναι ήδη εδώ σε κάθε ανοιξιάτικη εισπνοή και αυξάνει την ανθρώπινη δυστυχία», σχολιάζει ο Anderegg.

Πώς οι αλλεργίες επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε

Η πρόσφατη μελέτη δίνει έμφαση στην επίδραση των αλλεργιογόνων στη γενική αναπνευστική μας υγεία, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική τον τελευταίο χρόνο. Εξηγεί επίσης πώς οι αλλεργίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως συχνότερες νοσηλείες σε νοσοκομεία και χαμηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στα παιδιά.

Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πιθανό να εμφανιστεί σε πολλούς ακόμη ανθρώπους που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανίσει κάποιο πρόβλημα με αλλεργίες. «Γενικά, όσο περισσότερο εκτίθεσαι σε ένα αλλεργιογόνο, τόσο πιθανότερο είναι να γίνεις ευαίσθητος σε αυτό», σύμφωνα με τον ειδικό Leonard Bielory.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας έχει προβλέψει ότι οι μισοί Ευρωπαίοι θα εμφανίζουν κάποια μορφή χρόνιας αλλεργίας μέχρι το 2025. Ο The Guardian έχει επίσης αναφέρει ότι το Τόκυο, η Μελβούρνη και το Λονδίνο είναι κάποια από τα μέρη παγκοσμίως όπου είναι πιθανότερο κανείς να αναπτύξει αλλεργία.

Αυτή η έρευνα όμως δεν είναι η μόνη: πριν από μια δεκαετία περίπου η Asthma and Allergy Foundation των ΗΠΑ είχε δημοσιεύσει μια μελέτη, στην οποία παρουσιάζονταν παρόμοιες επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις τότε έδειχναν για αύξηση της περιόδους των αλλεργιών με έναρξη 27 μέρες νωρίτερα.

Πηγή:

www.euronews.com/living/2021/02/09/climate-change-has-made-hayfever-season-start-almost-a-month-earlier

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε