,

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσκαλεί φορείς, κοινωνικούς επιστήμονες και πολίτες για εθελοντική προσφορά στην Ψυχική Υγεία

Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου προχωρούν σε μια δράση μεγάλης κλίμακας επιθυμώντας να συνδυάσουν την εξειδικευμένη επιστημονική- ερευνητική γνώση με την κοινωνική

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προσκαλεί φορείς, κοινωνικούς επιστήμονες και ανθρώπους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εθελοντική προσφορά

Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου προχωρούν σε μια δράση μεγάλης κλίμακας επιθυμώντας να συνδυάσουν την εξειδικευμένη επιστημονική- ερευνητική γνώση με την κοινωνική συμμετοχή, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη. Στόχος είναι η ανάδειξη του έργου όλων εκείνων των φορέων, των οργανισμών και των συλλόγων, οι οποίοι αγωνίζονται παρά τις δυσκολίες για την ανακούφιση από ανισότητες, ασθένειες, αδικίες, αποκλεισμούς και συγκρούσεις.

Αν καταφέρουμε να ενισχύσουμε το κοινωνικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις οικονομικές ελλείψεις σε αυτά τα πεδία και να παρέχουμε  διάχυση της πληροφορίας, συναισθηματική ενδυνάμωση και ηθική στήριξη. Επιπλέον, ένα τέτοιο επίτευγμα θα διασφαλίσει τη θωράκιση απέναντι σε κάθε παθολογία, ψυχολογική ή κοινωνική, που λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας ή παρακμής.

Advertisment

Έτσι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καλεί τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς, οργανισμούς, φιλανθρωπικά σωματεία και άλλους να συνεργαστούν, ώστε η δράση τους να ενισχυθεί από τους επιμορφούμενους των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα χρειάζεται 200 ενδιαφέρομενους, οι οποίοι θα λάβουν ως αντάλλαγμα μια δωρεάν συμμετοχή σε εννεάμηνο, διαδικτυακό, μοριοδοτούμενο σεμινάριο 450 ωρών από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του ίδιου Πανεπιστημίου. Από αυτούς οι 100 θα είναι απόφοιτοι κοινωνικών επιστημών, οι οποίοι θα προσφέρουν αφιλοκερδώς ψυχολογικές, συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τους συλλόγους και τις ομάδες στόχους και οι υπόλοιποι 100 ενδιαφερόμενοι θα επιλεγούν από το γενικό πληθυσμό. Όλοι οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να προσφέρουν εθελοντικά 20 ώρες δράσεων το μήνα.

Οι δράσεις στήριξης αφορούν τον γνωστικό, συναισθηματικό και πραξιακό τομέα και θα γίνονται σε τρεις φάσεις. Σύμφωνα και με την επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, είναι οι εξής τομείς:

Advertisment

Γνωστικός Τομέας: Γνωριμία με τους Φορείς. Πρόσωπα που τον απαρτίζουν, Ιστορικό, Οργάνωση και Διοίκηση, Δράσεις. Ψυχολογικά, Κοινωνιολογικά και άλλα χαρακτηριστικά ομάδων στόχου (πχ ιατρικά). Ερωτηματολόγιο κοινωνικού κεφαλαίου και συμμετοχικότητας στους εμπλεκόμενους.
Εποπτεία από συνεργαζόμενους ψυχολόγους των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας

Συναισθηματικός τομέας: Ευαισθητοποίηση συμμετεχόντων με βιωματικές συνεδρίες-εκπαίδευση από μέλη των φορέων και διδάσκοντες των προγραμμάτων ψυχικής υγείας, γνωριμία με άτομα των ομάδων στόχων. Συμβουλευτική. Καλλιτεχνική απεικόνιση με τη βοήθεια διδασκόντων στα εικαστικά προγράμματα του Πανεπιστημίου. Αναζήτηση επιπλέον δικτύων στήριξης των συλλόγων και των μελών τους.

Πραξιακός τομέας: Ανάθεση ρόλων σε συμμετέχοντες στα προγράμματα, ανάδειξη έργου των φορέων σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, τα ιστολόγια των προγραμμάτων, διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων στο zoom, εθελοντική παροχή έργου προς τους συλλόγους. Έκδοση ψηφιακών τόμων. Ερωτηματολόγιο κοινωνικού κεφαλαίου και συμμετοχικότητας μετά την ολοκλήρωση της δράσης και εξαγωγή συμπερασμάτων. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μελών. Εκπαιδευτική και παιδαγωγική υποστήριξη παιδιών και εφήβων που είναι μέλη συλλόγων ή διαμένουν σε ιδρύματα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στέλνοντας email στο ppy-director@aegean.gr δηλώνοντας πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, την εξειδίκευσή τους και πιθανές άλλες επαγγελματικές ιδιότητες.

Πηγή:

psichologiagr.com/2021/02/21

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση