, ,

Πίνακας του Bansky πωλήθηκε για 16.7 εκατ. λίρες με στόχο την ενίσχυση των νοσοκομείων

Ένας πίνακας του καλλιτέχνη Bansky, ο οποίος τιμά τους εργαζόμενους του Βρετανικού συστήματος υγείας πωλήθηκε έναντι του αστρονομικού ποσού των 16.7 εκατομμυρίων λιρών στον

Πίνακας του Bansky πωλήθηκε για 16.7 εκατ. λίρες με στόχο την ενίσχυση των νοσοκομείων

Ένας πίνακας του καλλιτέχνη Bansky, ο οποίος τιμά τους εργαζόμενους του Βρετανικού συστήματος υγείας πωλήθηκε έναντι του αστρονομικού ποσού των 16.7 εκατομμυρίων λιρών στον οίκο Christie του Λονδίνου.

Το «Game Changer», όπως ονομάζεται ο πίνακας, χαρίστηκε από τον αινιγματικό καλλιτέχνη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton τον Μάιο του 2020 κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και αναπαριστά ένα μικρό παιδί να παίζει με μια κούκλα νοσηλεύτρια που φορά το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού, μια κάπα και μια μάσκα προστασίας. Σε ένα καλάθι κοντά του, υπάρχουν ξεχασμένες οι φιγούρες του Batman και του Spiderman. Όσοι συμμετείχαν στη δημοπρασία αναφέρθηκαν στις αισιόδοξες αποχρώσεις για το μέλλον μετά την πανδημία, που μετέφερε ο συγκεκριμένος πίνακας.

Advertisment

Το έργο πωλήθηκε τέσσερις φορές πάνω από την υψηλότερη τιμή με την οποία είχε εκτιμηθεί (δηλαδή 3.5 εκατομμύρια λίρες). Η τιμή πώλησης είναι σχεδόν η διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης του Banksy· ο πίνακας «Devolved Parliament» αναπαριστά τους πολιτικούς ως χιμπατζήδες στη Βουλή της Μ.Βρετανίας και πωλήθηκε έναντι 9.9 εκατομμύρια λίρες το 2019.

Τα κέρδη από την πρόσφατη πώληση θα δοθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton αλλά και σε άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα, όπως και σε σχετικά φιλανθρωπικά σωματεία σε όλη τη χώρα. Μέχρι σήμερα, ο πίνακας βρισκόταν στο νοσοκομείο (εκεί που σε λίγο καιρό θα τοποθετηθεί αντίγραφό του). Όταν ο Banksy χάρισε το έργο του, έγραψε σε ένα σημείωμα: «Ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε. Εύχομαι αυτό να φωτίσει λίγο το χώρο, ακόμα κι αν είναι μόνο μαύρο και άσπρο».

Το «Game Changer» δεν ήταν το μόνο έργο του Banksy για την πανδημία. Τρεις μήνες μετά από αυτή τη δωρεά, ο καλλιτέχνης ζωγράφισε μικρά ποντίκια να φορούν μάσκες προστασίας σε διάφορα σημεία του μετρό στο Λονδίνο – τα οποία αφαιρέθηκαν επειδή παραβίαζαν την αυστηρή πολιτική των ΜΜΜ. Λίγο καιρό μετά, τον Δεκέμβρη, δημιούργησε ένα έργο σε τοίχο στο Totterdown που αναπαριστά μια γυναίκα να φτερνίζεται έντονα.

Advertisment

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)

Πηγή:

edition.cnn.com/style/article/banksy-game-changer-christies-record-sale

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης!
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Taste Atlas | 4 ελληνικά ποτά στα 79 καλύτερα του κόσμου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση