, ,

Η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει τη σπατάλη και την επίδραση της «γρήγορης μόδας» με ρούχα από δεύτερο χέρι

Η Sue-Anne Chng συνήθιζε να φορά συνεχώς καινούρια ρούχα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, φέτος φορά ρούχα από δεύτερο χέρι, τα οποία αντάλλαξε με παλιά

Η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει τη σπατάλη και την επίδραση της «γρήγορης μόδας» με ρούχα από δεύτερο χέρι

Η Sue-Anne Chng συνήθιζε να φορά συνεχώς καινούρια ρούχα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, φέτος φορά ρούχα από δεύτερο χέρι, τα οποία αντάλλαξε με παλιά της ρούχα σε ένα κατάστημα, το οποίο επισκέπτονται πολίτες που ανησυχούν για την επίδραση της «γρήγορης μόδας» στο περιβάλλον. Σύμφωνα με μια έκθεση του The Star, είναι πολλές οι πρωτοβουλίες ανταλλαγής, από μόνιμα καταστήματα μέχρι events, που κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτή την εύπορη χώρα σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να εκμεταλλεύονται στο έπακρο ό,τι έχουν ήδη στις ντουλάπες τους.

Η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το ένα δέκατο των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Τα ρούχα προκαλούν εκπομπές αεριών με διάφορους τρόπους – από την κατασκευή τους, τη μεταφορά μέχρι και το πλύσιμό τους από τον καταναλωτή.

Advertisment

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή της στο αγαπημένο της κατάστημα, The Fashion Pulpit, ο Chng πήρε πολλά φορέματα, μία μπλούζα και μια φούστα, τα οποία ένας υπάλληλος μέτρησε για να χρεώσει τους αντίστοιχους βαθμούς που έχει μαζέψει. Ξόδεψε τους βαθμούς της σε 17 ρούχα.

«Μεγάλωσα με την ιδέα ότι κάθε χρόνο χρειάζομαι καινούρια ρούχα και έτσι είχα πέσει στην παγίδα του καταναλωτισμού», περιγράφει η 35χρονη. «Στο παρελθόν, έπρεπε να είμαι βέβαιη ότι έχω το λιγότερο 15 διαφορετικά σύνολα, ακόμα κι αν δεν έκανα συχνές επισκέψεις».

Όμως τώρα, «όσο το ρούχο είναι νέο για εμένα, είμαι ευχαριστημένη», προσθέτει η Chng. Η ίδια έμαθε πρώτη φορά για την ανταλλαγή ρούχων σε ένα event στην εργασία της πριν από 5 χρόνια και αποφάσισε να αλλάξει συνήθειες αφότου συνειδητοποίησε ότι η ντουλάπα της ήταν γεμάτη αφόρετα ρούχα. «Πριν τις ανταλλαγές, η καταναλωτική μου συνήθεια είχε φτάσει σε ακραία επίπεδα. Αντιλήφθηκα ότι πάνω από το 50% των ρούχων μου δεν είχε φορεθεί ποτέ, αλλά και πάλι ένιωθα ότι δεν είχα τίποτα να φορέσω».

Advertisment

Πληρώνει μια ετήσια συνδρομή στο κατάστημα, το οποίο της επιτρέπει απεριόριστες ανταλλαγές και επισκέψεις – το 80% πλέον της γκαρνταρόμπας της προέρχεται από το κατάστημα. Η ίδια δηλώνει ότι αυτή η πρακτική της επιτρέπει να αλλάζει συνεχώς στυλ και ρούχα χωρίς όμως να επιβαρύνει το πορτοφόλι ή το περιβάλλον.

Η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει τη σπατάλη στον κόσμο της μόδας με ανταλλαγές ρούχων και όχι αγορές

Ο δρόμος προς τη μόνιμη αλλαγή των συνηθειών είναι μακρύς

Στη Σιγκαπούρη μόνο πετάχτηκαν στα σκουπίδια 168.000 τόνοι υφάσματος και δέρματος το 2019, σύμφωνα με τις αρχές – βάρος ίσο με εκείνο περίπου 400 αεροπλάνων Boeing 747. Ο σχεδιαστής ρούχων Raye Padit από τις Φιλιππίνες ίδρυσε το The Fashion Pulpit πριν από περίπου 3 χρόνια, αφού έμαθε την επίδραση που έχει η βιομηχανία της μόδας στο περιβάλλον, αλλά και την άθλια μεταχείριση των εργαζομένων από τις εταιρίες.

Η εταιρεία του τώρα έχει πάνω από 1.500 μέλη και έχει ήδη αρχίσει να βγάζει κέρδος. Οργανώνει επίσης εργαστήρια όπου οι καταναλωτές μπορούν να μάθουν πώς να επιδιορθώνουν και να μεταποιούν τα χρησιμοποιημένα ρούχα. Όλο και περισσότεροι πολίτες πια ανταλλάσσουν τα πάντα από καθημερινά ρούχα γνωστών εταιριών μέχρι παπούτσια και ακριβές τσάντες. Επίσης, συνεχώς βρίσκει κανείς τέτοια bazaar μίας μέρας σε όλες τις περιοχές.

Βέβαια, ακόμα υπάρχουν αρκετά εμπόδια στην ανάπτυξη αυτού του εμπορικού σχήματος, αφού η Σιγκαπούρη είναι μια αρκετά εύπορη χώρα με έντονο το στοιχείο του καταναλωτισμού. Στη Δύση και ειδικά σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, η ιδέα της ανταλλαγής και των μεταχειρισμένων ειδών είναι εδώ και πολλά χρόνια διαδεδομένη, ειδικά ανάμεσα σε νέους με εναλλακτικό στυλ.

Σε χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία, τα καταστήματα μεταχειρισμένων είναι πολλά. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δειλά την εμφάνισή τους τέτοιες πρωτοβουλίες, ωστόσο αναμένεται μετά την πανδημία, οι καταναλωτές να στραφούν περισσότερο σε τέτοιες εναλλακτικές λύσεις κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Πηγή:

brightvibes.com/2198/en/singaporeans-are-swapping-clothes-instead-of-buying-new-to-combat-fashion-waste

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του κόσμου βυθίζεται στη σιωπή για μια ημέρα κάθε χρόνο;
«Η Κρήτη ανοίγει την καρδιά της»: Ένα εξαιρετικό βίντεο - καμπάνια με τους ξένους που επέλεξαν να ζήσουν στο νησί
Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης!
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση